Prima pagină » Știri » Toți oamenii premierului. Anchetele penale în care sunt prinși Victor Ponta și apropiații săi

Toți oamenii premierului. Anchetele penale în care sunt prinși Victor Ponta și apropiații săi

Toți oamenii premierului. Anchetele penale în care sunt prinși Victor Ponta și apropiații săi
În acest moment, România înregistrează o premieră: este prima oară când șeful Guvernului aflat în funcție este urmărit penal de procurori. După anunțul făcut vineri de procurorii DNA, Victor Ponta încununează o suită de personaje apropiate, aflate în jurul său și în familia sa, care sunt aflate sub urmărire penală, pentru acuzații de corupție sau de evaziune fiscală.

Victor Ponta este cel dintâi premier al României aflat în funcție, împotriva căruia procurorii au declanșat urmărirea penală. Anunțul făcut vineri de procurorii DNA face ca numele premierului să fie cel mai recent dintr-o serie de personaje din familia sa sau din anturajul său, care sunt urmărite penal de procurorii anticorupție: cumnatul Iulian Herțanu, socrul Ilie Sârbu, apropiații Sebastian Ghiță și Dan Șova.

Victor Ponta este acuzat de procurorii DNA de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălarea banilor, el fiind urmărit penal pentru aceste infracțiuni, în dosarul penal al lui Dan Șova.

De asemenea, DNA a cerut vineri aviz pentru începerea urmăririi penale a premierului pentru conflict de interese, în cazul promovării lui Dan Șova în Guvern.

DNA îl acuză pe Victor Ponta că în perioada octombrie 2007-decembrie 2008 a primit 181.439 lei de la casa de avocatură a lui Dan Șova, în baza unei convenții de colaborare. Ponta primea inițial 2.000 de euro pe lună, apoi 3.000 de euro pe lună, pentru presupusa lui colaborare cu casa de avocatură a lui Dan Șova. Pentru a justifica acești bani, Victor Ponta ar fi întocmit 17 facturi fictive, pentru că în realitate Ponta nu ar fi prestat niciun fel de activitate pentru casa de avocatură a lui Dan Șova, conform DNA.

Din acești bani, Ponta și-a cumpărat două apartamente de lux într-un complex rezidențial.

Ulterior, în 2011, în urma unor controale fiscale, Ponta ar fi realizat 16 înscrisuri false, care să justifice activitatea sa juridică la casa de avocatură. Înscrisurile ar fi fost realizate prin metoda „copy-paste”, conform procurorilor DNA.

În afară de banii primiți de la casa de avocatură, Ponta a beneficiat și de un autoturism Mitsubishi Evo Lancer X, în mod gratuit, de la casa de avocatură a lui Șova. Firma respectivă a plătit avansul și ratele de 6.000 de lei pe lună pentru acest autoturism folosit de Ponta, în total aproape 80.000 de lei, conform DNA.

Ulterior, Ponta l-a promovat în Guvern pe Dan Șova, lucru pentru care DNA îl acuză pe primul ministru de conflict de interese, dat fiind faptul că anterior el a primit bani și o mașină de la Șova.

Cumnatul Iulian Herțanu și canalizarea din Comarnic: fraudă de 7,8 milioane lei din fonduri europene

Iulian Herțanu, soțul surorii lui Victor Ponta, Alexandra, este urmărit penal de DNA din februarie 2015. El este acuzat că, din poziția de administrator al firmei Grossman Engineering, a format un grup infracțional organizat prin care a fraudat contractul finanțat din fonduri europene, pentru extinderea canalizării din orașul Comarnic.

Procurorii DNA îl urmăresc penal pe Herțanu pentru constituirea unui grup infracțional organizat, schimbarea nelegală a destinației fondurilor europene și evaziune fiscală. În acest dosar mai sunt urmăriți penal președintele CJ Prahova, Mircea Cosma, fiul acestuia deputatul PSD Vlad Cosma și deputatul Sebastian Ghiță, prieten al premierului, acuzați că au sprijinit grupul infracțional.

Iulian Herțanu, Mihail Coman, fost consilier județean în Prahova, consilier al directorului Hidro Prahova și acționar al firmelor Indserv Ploiești și Indserv Proiect, Vladimir Ciorbă, acționar al firmelor CVR Asflat Construct Group, CVR Activities Group și Gefam Pro din Dobroești, Ilfov, și Liviu Munteanu, acționar al acelorași trei firme ca și Ciorbă, sunt acuzați că făceau parte din acest grup.

Herțanu, Coman și Ciorbă sunt acuzați de procurorii DNA că, în perioada 2011-2015, s-au asociat (cumnatul lui Ponta este și angajat al firmei lui Ciorbă) pentru a câștiga contractul public de extindere a canalizării din Comarnic, Prahova, atribuit pe data de 13 ianuarie 2012 de către societatea Hidro Prahova, deținută de CJ Prahova, apoi că și-au însușit 54% (7,8 milioane lei) din fondurile europene cu care era finanțat acest proiect și că au făcut o evaziune fiscală de 2,5 milioane lei (1,5 milioane lei reprezentând plata TVA și 1 milion de lei impozitul pe profit).

Cei trei sunt acuzați că, după ce Hidro Prahova a atribuit contractul asocierii dintre Grossman Engineering și Euroconstruct 98 Trading, au ridicat banii în numerar, din conturile firmelor sau ale unor persoane fizice, sub pretextul subcontractării de către Grossman Engineering, firma cumnatului lui Victor Ponta, către alte firme.

La grupul celor trei s-a alăturat, începând cu 25 aprilie 2014, și Liviu Munteanu, numit ca administrator la Grossman Engineering, „rolul său fiind acela de a semna documente în cadrul proiectului cu finanțare europeană și de a asigura efectuarea unor plăți către societățile controlate de membrii grupului”, conform DNA.

În referatul cu propunerea de arestare preventivă a celor trei oameni de afaceri reținuți în acest dosar, între care Iulian Herțanu, procurorii DNA spun că aceștia au acționat „concertat” pentru fraudarea fondurilor europene și că există „riscul major” ca nefinalizarea investițiilor să ducă la pierderea finanțării europene și la restituirea de către firma Consiliului Județean Prahova, SC Hidro Prahova SA, a banilor încasați până acum.

„Procurorii suspectează, nu doar pe mine, ci și pe alți factori politici din județ, că i-am favorizat, că noi am intervenit și i-am favorizat. Relația mea cu domnul Herțanu nu e foarte strânsă, ne-am întâlnit de 5-6 ori. Nu aș fi avut niciun interes în a-l sprijini”, a declarat deputatul Sebastian Ghiță, urmărit penal și el în acest dosar, negând că la întâlnirile cu Herțanu ar fi participat vreodată și premierul Victor Ponta.

Sebastian Ghiță, prietenul lui Victor Ponta, urmărit penal în dosarul cumnatului

Deputatul Sebastian Ghiță este urmărit penal de procurorii DNA pentru sprijinirea grupului infracțional creat în jurul lui Iulian Herțanu, cumnatul premierului Ponta, pentru obținerea și derularea în condiții nelegale a contractului de la Comarnic.

Sebastian Ghiță este acuzat că a intervenit pentru numirea în funcții a unor persoane și pentru obținerea de informații confidențiale, la nivelul unor funcționari ai Hidro Prahova, precum și că a intervenit la directorul general al companiei de stat, pentru a determina atribuirea ilegală a contractului către cumnatul lui Victor Ponta și pentru „prelungirea termenelor de execuție și efectuarea plăților în condiții de nelegalitate”.

Socrul Ilie Sârbu, urmărit penal în Dosarul Retrocedărilor de păduri

Senatorul Ilie Sârbu este urmărit penal pentru folosirea influenței și sprijinirea unui grup infracțional organizat, în dosarul retrocedărilor ilegale de păduri, în care prejudiciul provocat statului român, estimat de DNA, este de 300 de milioane de euro.

Sârbu este acuzat de procurorii DNA că a intermediat solicitările nelegale ale lui Viorel Hrebenciuc către șeful Romsilva, Adam Crăciunescu, referitoare la modul în care Romsilva trebuia să se comporte în legătură cu punerea în posesie, eliberarea titlului de proprietate și litigiile juridice aferente reconstituirii dreptului de proprietate asupra unei suprafețe de pădure de peste 40.000 de hectare. În consecință, inculpatul Crăciunescu Adam a luat măsuri împotriva intereselor RNP Romsilva, în sensul că a șicanat efectuarea de acțiuni în justiție împotriva intereselor avute de grupul infracțional organizat format din inculpații Hrebenciuc Viorel, Adam Ioan și alte persoane interesate în obținerea terenurilor menționate, susține DNA.

Partenerul de avocatură Dan Șova, acuzat de ilegalități la complexele Turceni și Rovinari

Fost ministru al Transporturilor, fost purtător de cuvânt al prezidențiabilului Victor Ponta, fost partener de avocatură cu Victor Ponta, Dan Șova este urmărit penal pentru complicitate la abuz în serviciu. Procurorii DNA spun că Dan Șova a beneficiat de contracte de asistență juridică în valoare totală de 800.000 euro, care au fost atribuite cu încălcarea legii.

Șova este acuzat că a insistat pe lângă directorul Complexului Energetic Turceni (CET), Dumitru Cristea, urmărit penal și el în acest dosar, pentru a obține contractele de asistență juridică. De asemenea, directorul Complexului Energetic Rovinari (CER), Laurențiu Ciurel, este și el urmărit penal în același dosar.

DNA a cerut arestarea preventivă a lui Șova, însă Senatul României a respins solicitarea în două rânduri, ca urmare a deciziei de a relua votul inițial. Motivul pentru care procurorii au cerut arestarea lui Șova este că acesta a depus la dosarul cauzei privind contractele cu Rovinari și Turceni, prin avocatul său, 11 procese verbale, despre care „există suspiciunea rezonabilă că sunt false, în sensul că sunt antedate, prezintă o stare de fapt inexistentă la datele respective, iar conținutul lor este conceput astfel încât să corespundă interesului actual al suspectului Șova Dan-Coman, pe fondul scandalului mediatic apărut în presă cu privire la contractele de asistență juridică semnate cu complexele energetice Rovinari și Turceni”, conform DNA.

Procurorii spun că în perioada decembrie 2005-ianuarie 2009, casa de avocatură a lui Șova a adoptat 20-30 de hotărâri care au avut alte puncte pe ordinea de zi, decât cele consemnate în cele 11 procese verbale depuse de Șova la dosar.

Procurorii DNA mai susțin că în cursul anului 2010, Șova ar fi dispus distrugerea hard-disk-urilor calculatoarelor casei de avocatură, pentru a distruge astfel documentele și corespondența dintre avocați și conducerea celor două complexuri energetice.

Dan Șova mai este urmărit penal într-un alt dosar penal de către DNA, fiind acuzat de trafic de influență, după o discuție cu Viorel Hrebenciuc, căruia i-ar fi promis că va susține o inițiativă legislativă privind amnistia și grațierea, în schimbul primirii de susținere la șefia PSD. Șova i-a spus lui Hrebenciuc că va interveni la ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, pentru promovarea unei astfel de legi, conform DNA.

„La data de 17.10.2014 Viorel Hrebenciuc, lider al grupului parlamentar al unui partid din Camera Deputaților, membru al Comitetului Executiv Național al acelui partid și vicepreședinte al Camerei Deputaților, și-ar fi folosit influența față de suspectul Dan Șova, membru al aceluiași partid politic, în scopul de a-l determina să inițieze o propunere legislativă privind amnistia și grațierea unor pedepse. Astfel, pe parcursul unei întâlniri, cei doi au discutat în detaliu despre acuzațiile aduse lui Viorel Hrebenciuc în legătură cu reconstituirea unor suprafețe de fond forestier, despre condițiile de incriminare a acestor fapte și despre riscul de a fi condamnat”, arată procurorii DNA.

Citește și