Asociația Asociația Pro Consumatori (APC) a realizat un raport al calității ouălor și a anunțat că oule de găine ștanțate cu cifra 3 ar trebuie să fie evitate.
Asociația Pro Consumatori (APC) a făcut o analiză a mai multor tipuri de ouă de găine cumpărând de la 38 de mărci care se găsesc în magazinele din București, dar nu numai. Potrivit acestora, în Bucureșți, maijoritatea oamenilor consumă cel mai des ouă care provin de la găini care provin din baterii.
Rezultatele studiului arată că 32% din ouăle comercializate în hipermarket provin de la găini crescute în baterii! 29% din ouăle comercializate în hipermarket provin de la găini crescute în aer liber.
De asemenea, 26% din ouăle comercializate în hipermarket provin de la găini crescute în hale, iar 13% provin de la găini crescute în sistem ecologic, transmite apc-romania.ro.
Pe ouăle ce găsesc în comerț sunt ștanțate coduri alfanumerice, însă nu mulți consumatori știu ce înseamnă cifrele și literele din acest cod.
1. Sistemul de creștere al găinilor este reprezentat de o cifră de la 0 la 3, astfel: cifra 0 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în sistem ecologic; cifra 1 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în aer liber; cifra 2 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în hale, unde se pot deplasa; cifra 3 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în baterii îmbunătățite.
2. un cod de două litere care reprezintă țara de origine (România – RO, Polonia – PL etc.);
3. un cod de două litere care reprezintă județul (Buzău – Bz, Bacău – Bc, etc.);
4. un cod de trei cifre, de la 001 la 999 care reprezintă numărul de ordine în cadrul județului.
Dacă de la data ouatului au trecut nouă zile, ouăle sunt considerate extra proaspete, iar dacă au trecut 28 de zile sunt considerate proaspete.