Toți șoferii ar trebui să știe asta: În cât timp iese alcoolul din organism în cazul femeilor și al bărbaților
Alcoolemia, măsură în procentaje, reprezintă cantitatea de alcool prezentă în sânge. Aceasta mai poartă denumirile de „concentrația de alcool în sânge”, „nivelul de alcool în sânge”, „îmbibație alcoolică” sau „grad de intoxicație alcoolică” și poate fi măsurată prin trei metode: cu ajutorul etilotestului (măsurarea alcoolemiei în aerul pur expirat), analiza sângelui și analiza urinei.
Unul dintre cei mai importanți factori în stabilirea perioadei necesare corpului să elimine alcoolul este greutatea.
În cazul bărbaților
De exemplu, în bărbat cu o greutate de 80 de kilograme, dacă va consuma o bere de 500 de ml, cu 5% alcool, într-un interval de o oră, va elimina alcoolul din organism în 6 ore, în timp ce dacă ar consuma-o într-o oră, alcoolemia va reveni la 0 în 2 ore.
În privința vinului, dacă 250 de ml sunt consumați în jumătate de oră, alcoolemia va reveni la 0 în aproximativ 2 ore și 15 minute, în timp ce dacă băutura este consumată într-o oră, va fi eliminată în aproximativ tot o oră.
În cazul băuturilor tari, 50 de ml (cu o concentrație de 40%) consumați în jumătate de oră, alcoolemia va reveni la 0 în aproximativ o oră și jumătate.
În cazul femeilor
De exemplu, o femeie cu o greutate de 60 de kilograme, dacă va consuma o bere într-o oră, va elimina alcoolul din sânge în aproximativ 2 ore și jumătate, însă dacă băutura este consumată în doar 30 de minute, alcoolemia va reveni la 0 în aproximativ 7 ore.
În privința vinului, 250 de ml sunt eliminați complet în aproximativ 3 ore și 20 de minute dacă băutura este consumată în aproximativ o oră, dar dacă se bea mai rapid, alcoolemia revine la 0 în aproximativ 6 ore.
În cât timp iese alcoolul din organism
Organismul uman este capabil să dizolve în fiecare oră o cantitate de alcool egală cu 10 ml sau 8 grame de alcool pur. Rinichii elimină prin urină aproximativ 5% din alcoolul consumat. Astfel încât, pentru a elimina mai repede alcoolul, ar trebui să bei mai multă apă.
Ce prevede legiuslația română în privința șoferilor care consumă alcool
Dacă alcoolemia este de 0,4 mg alcool pur în aerul expirat, șoferul este amendat.
Dacă alcoolemia depășește 0,4 mg alcool pur în aerul expirat, șoferul este obligat să facă analize de sânge.
Dacă alcoolemia este peste 0,8 g alcool la litrul de sânge, șoferul poate primi o pedeapsă cuprinsă între 1 și 5 ani de închisoare.