Acest proiect presupune înființarea unei Garzi Civile, care va funcționa în țară la nivel local, în subordinea primarului, și va fi coordonată la nivel județean de prefect, Gardă Civilă ce ar urma să fie compusă din voluntari care desfășoară stagiul de pregătire militară și civilă.
Astfel, o dată la 5 ani se va efectua un stagiu de pregătire de 2 zile – o zi de instruire militară și o zi de pregătire teoretică civilă. Vor putea să se înscrie și foste cadre militare sau de poliție, aflate în rezervă, precum și alte persoane care au efectuat o pregătire militară de-a lungul vieții și sunt trecute în rezervă.
Garda civilă va interveni în caz de situații de urgență precum inundații, incendii sau alunecări de teren.
În viziunea inițiatorilor, voluntariatul militar presupune desfășurarea unui stagiu de pregătire militară, voluntar, de către pesoanele fizice cu vârstă cuprinsă între 18 și 30 de ani la data începerii stagiului, cu câteva beneficii pentru tineri: perioada de pregătire va fi considerată vechime în muncă, iar pentru perioada participării la pregătirea militară și cea de perfecționare profesională li se va acordă o solda egală cu salariul minim pe economie, o masă caldă pe zi, decontarea navetei, contribuții la CAS și CASS, iar după terminarea stagiului de o scutire pentru acestea de 50%, reducerea vârstei de pensionare cu o luna pentru fiecare an de activitate, dar nu mai mult de 2 ani. În plus, ei beneficiază de garanție de Stat pentru programul Prima Casă și Prima Mașină, timp de cinci ani după terminarea stagiului.
Camera decizională pentru acest proiect este Senatul.