Prima pagină » Știri » Totul despre ADMITEREA la FACULTATE. Câte locuri scot la concurs cele mai mari cinci universități de stat din București și care sunt taxele de școlarizare

Totul despre ADMITEREA la FACULTATE. Câte locuri scot la concurs cele mai mari cinci universități de stat din București și care sunt taxele de școlarizare

ADMITERE FACULTATE 2013. Absolvenții de liceu care au promovat examenul de Bacalaureat se pot înscrie, începând cu jumătatea lunii iulie, la zeci de facultăți din București, instituții care oferă atât varianta admiterii "pe dosar", cât și variante mixte, în care media de la Bac reprezintă un anumit procent din medie.

ADMITERE FACULTATE 2013. Absolvenții de liceu care au promovat examenul de Bacalaureat se pot înscrie, începând cu jumătatea lunii iulie, la zeci de facultăți din București, instituții care oferă atât varianta admiterii „pe dosar”, cât și variante mixte, în care media de la BAC reprezintă un anumit procent din media finală. 

În ceea ce privește admiterea pe bază de examen, această metodă este practicată în special de către facultățile specializate, precum medicina, arhitectura sau studiile economice și cele de ingineri.

Cele mai mari cinci universități din Capitală, din punct de vedere al numărului de locuri din planul de școlarizare pentru anul viitor, au în oferta de școlarizare pentru admiterea la studii de licență peste 23.100 de locuri, 12.500 fiind la buget. Taxele de școlarizare variază între 3.000 și 9.000 de lei pe an.

ADMITERE 2013 UNIVERSITATEA BUCUREȘTI

Cele 19 facultăți din cadrul Universității București oferă un număr de 9.540 de locuri, mai mult de jumătatea dintre acestea fiind la buget.

Taxele de școlarizare pentru majoritatea facultăților sunt de 3.100 de lei anual. Cea mai ridicată taxă o vor avea de plătit absolvenții de liceu care sunt admiși pe locurile nebugetate de la Facutatea de Drept, ei având de plătit 3.300 de lei pentru un an de studii.

Cea mai redusă taxă de școlarizare o vor avea de plătit viitorii studenți care nu vor prinde un loc la buget la Facultatea de Teologie Baptistă, respectiv 2.500 de lei

Înscrierile de la Universtitatea București au loc în perioada 10-18 iulie.

În ceea ce privește metodele de admitere, acestea sunt diferite de la facultate la facultate. Unele instituții de învățământ își vor selecta viitorii studenți pe bază de dosar, unde repartizarea se va face în funcție de media de la Bacalaureat. Alte facultăți au ales să organizeze un examen de admitere, în timp ce unele unități au mers pe o variantă mixtă. Mai exact, se ia în considerare atât media de la Bacalaureat sau de la o anumită probă scrisă, cât și nota obținută la un examen organizat de facultate.

La Facultatea de Drept, admiterea se face pe baza notelor obținut la un examen cu două probe: limba română și economie. La Jurnalism și Științele Comunicării, candidații trebuie să susțină o probă scrisă la limba română și creativitate și expresivitate. La Facultatea de Litere, specializarea comunicare și relații publice, se dă o probă scrisă de 4 ore la limba română și la o limbă străină.

La Facultatea de Limbi și Literaturi Străine se susține o probă scrisă la două limbi care diferă în funcție de specializare. La Facultatea de Psihologie și Științele Educației, specializarea psihologie, examenul constă într-o probă scrisă din tematica de la examenul de Bacalaureat.

Absolvenții de liceu care au obținut note mari la examenul de Bacalaureat au șanse mari să intre la Facultatea de Administrație și Afaceri, la Facultatea de Biologie, la Facultatea de Filosofie, Facultatea de Științe Politice, la Facultatea de Geologie și Geofizică, specializarea geofizică, Inginerie geologică, la Facultatea de Psihologie și Științele Educației, la Facultatea de Istorie și la Facultatea de Teologie Ortodoxă, instituții care își vor selecționa studenții doar pe baza mediei celor trei probe scrise de la examenul de maturitate.

La Facultatea de Limbi și Literaturi Străine trierea candidaților se va face în funcție de nota probei scrise la limba și literatura română de la bacalaureat care va conta în proporție de două treimi la media de admitere, diferența fiind reprezentată de media celorlalte probe scrise.

La Facultatea de Matematică și Informatică, specializarea informatică, 70% din media de admitere este reprezentată de nota de la proba de matematică, iar 30% de nota obținută la una dintre disciplinele la alegere: biologie/ chimie / fizică / informatică.

Facultatea de Sociologie și Asistență Socială organizează concurs de dosare pe baza mediei de la limba română (50%) și o disciplină la alegerea candidaților.

La Facultatea de Chimie, media de admitere este reprezentată în proporție de 75% de media de la bacalaureat și în proporție de 25% din nota unui test grilă, la alegere, între chimie organică, sau chimie anorganică și generală.

La Facultatea de Fizică sistemul este similar. Media de la BAC contează în procent de 75%, diferența fiind reprezentată de nota unui test grilă din tematica de la examen pentru una din disciplinele la alegere: matematică, fizică, chimie, biologie.

Elevii care vor să urmeze cursurile Facultății de Geografie trebuie să țină cont de media de la BAC (25%) și de nota de la proba scrisă de la Geografie (75%).

La Facultatea de Geologie și Geofizică, specializarea geologie se dă un test grilă (40%) și se face media cu nota de la bac (60%).

La Facultatea de Psihologie și Științele Educației se dă o probă de aptitudini, însă contează și media generală a examenului de Bacalaureat.

La Facultatea de Științe Politice, la specializările într-o limbă străină, se dă o probă orală de evaluare a competențelor lingvistice, iar apoi, în funcție de profilul absolvit se face o medie cu notele de la anumite probe scrise de la Bacalaureat.

La două specializări de la Facultatea de Teologie Ortodoxă se dă o probă scrisă, iar nota contează în proporție de 50%, diferența fiind reprezentată de media de la Bac.

Examenele de admitere au loc în a doua parte a lunii.

ADMITERE 2013 ASE

Absolvenții de liceu care doresc să urmeze cursurile Academiei de Studii Economice (ASE) din Capitală trebuie să susțină un examen de admitere.

Prima etapă a admiterii se face pe baza mediei de la examenul grilă (70%) și pe baza mediei de la Bacalaureat (30%). În situația în care după prima etapă mai rămân disponibile locuri, admiterea se va face pe baza mediei de la Bacalaureat.

Cele 11 facultăți din cadrul ASE dispun anul acesta de un număr de 6.370 de locuri, dintre care peste 2.800 sunt la buget.

Taxa de școlarizare pe care vor trebui să o achite studenții care nu prind loc la buget este de 3.500 de lei pentru forma de învățământ cu frecvență și 3.200 de lei pentru învățământul la distanță.

Dosarele de înscriere se pot depune în perioada 16-19 iulie, în timp ce testele grile vor avea loc în perioada 24-25 iulie.

Etapa I. Prin concurs, pe baza mediei de la examenul scris tip grila (70%) – exemple de subiecte se gasesc pe site-ul Platforma online pentru testarea cunostintelor si în brosura tiparita – si pe baza mediei de la bacalaureat (30%), pentru locurile de la buget. Etapa a II-a – Locurile la taxă ramase disponibile dupa prima etapa se ocupa pe baza mediei de la bacalaureat.

Taxa de școlarizare este de 3.500 de lei pentru forma de învațământ cu frecvență și de 3200 de lei pentru forma de învațământ la distanță. Taxa de școlarizare pentru anul universitar 2013- 2014 este de 3.500 lei/an

ADMITERE 2013 UNIVERSITATEA POLITEHNICA

Viitorii ingineri își pot depune dosarul de înscriere la Universitatea Politehnica din București începând cu 12 iulie și până pe data de 20 iulie.

Oferta educațională a Universității Politehnica pentru studii de licență, anul 2013-2014 cuprinde un număr total de locuri de 5.906, dintre care peste 4.700 sunt la buget.

Admiterea la șapte facultăți din cadrul Politehnicii, respectiv la Energetică, Automatică și Calculatoare, Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, Transporturi, Inginerie Aerospațială, Inginerie în Limbi Străine și Științe Aplicate, se face pe baza unui examen scris la două probe.

La celelalte facultăți, admiterea se face pe baza unui probe orale de tip interviu.

ADMITERE 2013 UNIVERSITATEA DE URBANISM ȘI ARHITECTURĂ „ION MINCU”

Studeții care vor să urmeze cursurile unei facultăți din cadrul Universității de Urbanism și Arhitectură „Ion Mincu”, dar care nu vor reuși să prindă unul dintre cele 280 de locuri bugetate, vor avea de plătit o taxă de școlarizare de 5.000 de lei pe an.

Absolvenții de liceu care vor să intre la „Ion Mincu” trebuie să susțină un examen de admitere.

La Facultatea de Arhitectură, concursul de admitere va consta dintr-o proba unică de desen (desen liber și tehnic), specifică domeniului și specializării, prin care se urmărește în principal testarea anumitor calități (aptitudini specifice: percepere spațială, creativitate, imaginație; cultură generală de specialitate; capacitatea de reprezentare geometrică în plan și în spațiu).

La Facultatea de Urbanism, concursul de admitere va cuprinde o proba unică, ce va consta într-o serie de Teste de Creativitate și Logică, exprimate grafic (reprezentare figurală, desen) specifică domeniului și specializării, prin care se urmărește testarea anumitor calități (cunoștințe și spirit interdisciplinar; cultură generală de specialitate; capacitate de sinteză; asociere de idei; creativitate; capacitatea de reprezentare geometrică și spațială; capacitatea de restructurare a gândirii în raport cu noile situații; abilitatea de a folosi anumite strategii; capacitatea de combinare și transformare de date).

La Facultatea de Arhitectură de Interior (pentru toate specializările, concursul de admitere va consta dintr-o proba unică de desen (desen liber și tehnic), specifică domeniului și specializării, prin care se urmărește testarea unor calități precum aptitudinile profesionale, cultura generală de specialitate și capacitatea de reprezentare geometrică.

ADMITERE 2013 UNIVERSITATEA DE MEDICINĂ ȘI FARMACIE „CAROL DAVILA”

Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București pune la dispoziția viitorilor studenți 1.370 de locuri, dintre care, 850 la buget. Taxele percepute de către cele patru facultăți din cadrul Universități sunt cuprinse între 6.000 și 9.000 de lei pe an.

Concursul de admitere pentru facultățile din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” se desfășoară după sistemul grilă, cu o singură variantă corectă de răspuns.

Pentru Facultățile de Medicină și Medicină Dentară, teza de concurs conține un număr total de 100 de subiecte din tematicile: biologie și, la alegere, chimie organică sau fizică, dintre care 60 de subiecte biologie și 40 de subiecte chimie sau fizică.

Pentru candidații de la Facultatea de Farmacie, teza de concurs conține un număr total de 100 de subiecte din tematicile: chimie organică și, la alegere, biologia vegetală sau biologia umană, dintre care 60 de subiecte chimie organică și 40 de subiecte biologia vegetală sau biologia umană.

Pentru Facultatea de Moașe și Asistență Medicală generală (FMAM), pentru specializările moașe și asistență medicală, teza de concurs conține un număr total de 80 de subiecte din tematicile biologie și, la alegere, fizică sau chimie, dintre care 60 de subiecte biologie și 20 de subiecte fizică sau chimie.

Pentru restul specializărilor de la FMAM, respectiv Asistentă Dentară, Tehnică Dentară, Asistentă de Farmacie, Radiologie și Imagistică, Laborator clinic, Balneofiziokinetoterapie și recuperare medicală, Audiologie și protezare auditivă, teza de concurs conține un număr total de 60 de subiecte din tematicile biologie și, la alegere, fizică sau chimie, dintre care 40 subiecte biologie și 20 subiecte fizică sau chimie.

Citește și