Toxicomanii și dependenții de jocuri de noroc ar putea fi tratați în secții speciale de adictologie
Dependenții de alcool, de droguri sau de jocuri de noroc ar putea fi tratați la o secție specială de adictologie care ar urma să fie înființată la Spitalul Clinic Județean din Oradea cu sprijinul unor specialiști din Ungaria, informează Agerpres.
Mai mulți medici orădeni de renume, printre care și foștii miniștri de Sănătate Mircea Cinteză, Cseke Attila și Ritli Ladislau, au participat vineri și sâmbătă la o conferință internațională în cadrul căreia s-a discutat despre oportunitatea înființării unei noi specializări medicale, adictologia.
În prezent, conform legislației din România orice formă de dependență, fie că este vorba despre o dependență de substanțe (alcool, droguri), fie că este vorba despre o dependeță de jocuri de noroc sau de calculatoare, este tratată în secțiile de psihiatrie.
În 2005 a existat o tentativă de a specializa medici români în tratarea diferitelor adicții. În jur de 50 de specialiști au fost trimiși la cursuri în străinătate însă inițiativa a fost suspendată.
În clinicile din majoritatea țărilor vest-europene există secții speciale de adictologie. Pentru ca astfel de secții să poată fi înființate și în spitalele din România este necesară recunoașterea adictologiei drept specializare medicală.
Medicii români ar putea prelua sistemul serviciului ungar de ambulanță pentru toxicomani
Csorba Jozsef, șef de secție la Spitalul ‘Nyro Gyula’ din Budapesta și președintele Societății Harm Reduction din Ungaria, a precizat în cadrul conferinței care a avut loc la Oradea că înființarea unei secții de adictologie este o necesitate medicată.
„Practic, este o necesitate medicală să se înființeze o secție de adictologie la un oraș atât de mare, cu clinică medicală universitară. Am putea spune că Ungaria are un avans de câțiva ani, deoarece am început un pic mai repede, pentru că și problema drogurilor a început mai repede în Ungaria”, a declarat el, potrivit sursei citate.
Csorba a adăugat că s-ar putea organiza schimburi de experiență cu medici unguri care lucrează la serviciul de ambulanță pentru toxicomani, medicii români urmând să observe cum funcționează și sistemul social pus la dispoziția acestor bolnavi.