Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfântul Vasile. Ce trebuie să faci în prima zi a anului

Publicat: 01 01. 2017, 09:04
Actualizat: 02 01. 2017, 10:27

Iată și care sunt tradițiile, obiceiurile și superstițiile pentru această zi.

În Moldova, în Ajunul lui Sf. Vasile, se așează 12 coji de ceapă, în care se pune sare. A doua zi se va afla în care luna va ploua și în care nu: dacă ceapa a lăsat apă, înseamnă că acea luna va fi ploioasă, dacă nu, semn de seceta.

Tot prin părțile Moldovei se spune că dacă de Sfântul Vasile noaptea este lină și senină, anul va fi bun.

Fetele nemăritate își fac „punți” din crenguțe de măr pe care atârnă un inel, busuioc, o batistă, o pară argintată și un șir de mărgele, apoi le ascund afară. Dacă a doua zi găsesc punțile cu brumă pe ele se vor mărita cu om bogat, dacă nu, vor lua un om sărac.

Tot în prima zi din an fetele nemăritate se duc în grajd sau în cotețul porcului, lovesc animalele cu piciorul și spun „anul acesta”, „anul viitor” sau „al doilea an”. Dacă porcul grohăie sau vita se mișcă la prima strigare, atunci față se va mărita în următoarele luni, iar dacă se mișcă la următoarele strigări, atunci față se va mărita peste un an sau doi.

În prima zi a anului copiii merg cu sorcova, iar cei care-i primesc vor avea parte de vigoare și belșug.

Se zice că în prima zi a anului trebuie să-ți între în casă bărbat. Dacă bărbatul este bogat sau sărac, așa îți va fi anul.

În ziua de Sf. Vasile, pe nemâncate, omul trebuie să ia în mâna unealta cu care lucrează tot timpul anului și s-o mânuiască de trei ori, ca să aibă spor tot anul.

Ai noroc dacă, în prima zi a anului, verși vin pe masă sau răstorni cutia cu chibrituri, atingi cocoașa unui cocoșat sau dai de pomană unui sărac, îți țiuie urechea stânga sau strici un pahar de culoare albă, scriu cei de la sfatulparintilor.ro.

sfatulparintilor.ro.#sthash.VNZZ61Qd.dpuf
sfatulparintilor.ro.#sthash.VNZZ61Qd.dpuf

.