Tradiții și obiceiuri | Ce să nu faci de Buna Vestire, pe 25 martie. Aduce mare ghinion. Ce înseamnă dezlegare la pește, potrivit tradiției ortodoxe. Rețete ușoare pentru Buna Vestire

Tradiții și obiceiuri | Ce să nu faci de Buna Vestire, pe 25 martie. Aduce mare ghinion. Ce înseamnă dezlegare la pește, potrivit tradiției ortodoxe. Rețete ușoare pentru Buna Vestire
Publicat: 25/03/2020, 09:27
Actualizat: 25/03/2020, 09:27

Buna Vestire sau Blagoveştenia este ziua în care Fecioara Maria a primit vestea că-l va naşte pe Iisus. Sărbătoarea este prima zi din postul Paştelui în care este dezlegare la peşte. Potrivit tradiţiei, oamenii nu trebuie să se certe de Buna Vestire, pentru a nu avea necazuri tot anul.

Buna Vestire este o sărbătoare cu dată fixă, 25 martie, de la care până la Crăciun, când Fecioara Maria l-a născut pe Iisus, sunt exact nouă luni. În ziua Bunei Vestiri este marcat momentul în care Fecioara Maria din Nazaret, crescută în templu până la 15 ani şi apoi dată în tutela lui Iosif, căci părinţii ei muriseră, a fost aleasă de Dumnezeu să-l nască pe fiul său şi a primit înştiinţare prin Arhanghelul Gavriil, sărbătorit pe 26 martie.

Locul unde se crede că Fecioara Maria a primit vestea că va naşte pe Iisus este în prezent ocupat de biserica Bunavestire din Nazaret, un lăcaş de cult catolic modern, construit pe ruinele unor biserici bizantine din perioada Cruciadelor. Aici se află o grotă ce poate fi vizitată de pelerini, unde Fecioara Maria ar fi fost înştiinţată de Arhanghelul Gavriil că îl va naşte pe Mântuitor. Biserica este decorată cu mozaicuri ale Fecioarei donate bisericii de comunităţi creştine din întreaga lume, inclusiv din România.

Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an în perioada Postului Mare, fiind una dintre ocaziile pentru care Biserica acordă dezlegare la peşte, indiferent în ce zi a săptămânii ar cădea aceasta.

În unele biserici, în această zi se posteşte până la ora 17.00, când are loc Sfânta Liturghie. Apoi, creştinii, care nu au mâncat şi s-au spovedit, se împărtăşesc, după care mănâncă peşte, împreună cu toată comunitatea bisericii.

Se spune că acela care gustă acest tip de carne de Buna Vestire se va simţi tot anul ca peştele în apă. În popor se mai spune că pescarii nu au voie să arunce mămăligă în apă, pentru că mor peştii.

De Buna Vestire se crede că sosesc rândunelele, iar cucul cântă prima oară în an, de aceea sărbătorii i se mai spune şi Ziua Cucului. Pasărea anunţă sosirea efectivă a primăverii, iar primul său cântec trebuie să fie aşteptat de toţi oamenii în haine curate, veseli, cu stomacul plin şi cu bani în buzunare. Cei care nu îndeplinesc aceste condiţii, nu vor beneficia de toate acele lucruri în anul care va urma. Dacă primul cântec al cucului este auzit pe stomacul gol, în partea stânga sau în spatele omului, este semn de rău augur.

Pe de altă parte, conform obiceiului, flăcăii şi fetele îl întreabau pe cuc lucruri care îi interesau, precum: „Cucule voinicule/ Câţi ani îmi vei da/ Pân’ m-oi însura (mărita)?”. Tăcerea cucului aducea mare bucurie celor care întrebau, deoarece echivala cu o căsătorie grabnică, în vreme ce cântatul cucului îi aducea la disperare pe tineri, fiecare glas fiind socotit un an de aşteptare.

Tradiţia mai spune că, în această zi, oamenii nu au voie să se certe, pentru că altfel vor avea necazuri tot anul. De Buna Vestire, este bine să se pună pe pragul casei pâine şi sare, ca hrană pentru îngeri.

În unele zone, pentru a avea roade bogate în livezi, pomii se „ameninţau” cu toporul şi se stropeau cu ţuică.

În Bucovina, nu se pun ouă la cloşcă de Buna Vestire, pentru că se consideră că ar putea ieşi din ele pui cu două capete şi patru picioare.

Tot de Buna Vestire, gospodarii din Maramureş adună lucrurile de prisos de prin curţi şi le dau foc. Ritualul, cunoscut sub numele de Noaptea focurilor, este practicat la fiecare casă maramureşeană, el durând până după miezul nopţii sau până în zori.

CE NU AI VOIE SĂ FACI DE BUNA VESTIRE

1 Se spune că daca te certi cu cineva din familie in aceasta zi sfanta, nu te vei intelege cu acea persoana tot anul.
2 De ziua Bunei Vestiri nu se spală haine.
3 Ziua trebuie întâmpinată în haine noi, de sărbătoare.
4 Nu ai voie să ieși flămând din casă. Cine iese flămând va fi fără vlagă tot anul.

Rețete ușoare pentru Buna Vestire

PEŞTE LA CUPTOR

Ingrediente:

● 4 bucăţi de peşte
● 4 linguri de ulei
● 1 ceapă mărişoară
● 2 căţei de usturoi
● 1 ardei roşu
● 1-2 morcovi
● ţelină cât 1 ou mic
● 400 de mililitri de roşii în bulion (roşiile şi sucul)
● 200 de mlilitri de vin alb
● 3-4 linguri de făină
● 10 boabe de piper
● 2 foi de dafin
● cimbru
● sare, piper macinat
● verdeaţă tocată pentru presărat (pătrunjel şi cimbru, după preferinţe)

Mod de preparare:

Bucăţile de peşte se sărează şi se piperează, apoi se dau prin făină. Se încing într-o tigaie 3 linguri de ulei şi peste se rumeneşte pe ambele părţi. Odată rumenit, peştele se scoate din tigaie şi se păstrează deoparte.

În aceeaşi tigaie, fără a o spăla, se adaugă restul de ulei, apoi ceapa tocată, ţelina tocată mărunt, usturoiul zdrobit şi ardeiul tăiat făşiuţe. Se călesc până încep să se înmoaie, amestcenâd constant. Apoi, se adaugă şi morcovii curăţaţi şi tăiaţi rondele. Se adaugă 2-3 linguri de vin şi se înăbuşă legumele timp de 5-6 minute.

Se ia de pe foc tigaia cu legume şi se sărează şi se piperează după gust. Într-o tavă adâncă, potrivită pentru cuptor şi de dimensiuni adecvate cantităţii de peşte ce urmează să se pregătească, se aşează toate legumele. Deasupra se aşează bucăţile de peşte, se toarnă sucul de roşii, iar roşiile se toacă mărunt şi se distribuie deasupra peştelui. Se toarnă restul de vin în tavă.

Se adaugă boabele de piper, frunzele de dafin rupte în bucăţi şi câteva rămurele de cimbru. Tava se acoperă foarte bine (cu capacul sau cu foile de aluminiu) şi se dă la cuptorul preîncălzit la 190 de grade Celsius timp de 45 de minute. După trecerea acestui timp, se îndepărtează capacul şi se mai lasă în cuptor până când se rumeneşte preparatul deasupra.

Se serveşte peştele cald, prepsărat cu verdeaţă tocată, alături de o porţie de legume din tavă, cu mămăligă sau cartofi natur. Opţional, se poate stropi cu mujdei de usturoi.

PEŞTE MARINAT

Ingrediente:

● 500 de grame de peşte (macrou,cod)
● 1/2 legătură pătrunjel
● 3-4 căţei de usturoi
● zeama de la o lămâie
● 2-3 linguri ulei de măsline
● 50 de mililitri de vin alb
● sare
● piper

Mod de preparare:

Dacă aveţi file de peşte puneţi-l la fiert în apă cu sare şi vin până este gătit complet. Dacă aveţi peşte cu oase puneţi-l la fiert în apă cu sare, fierbeţi-l până se albeşte carnea un pic, scoateţi-l pe un tocător, curăţaţi oasele, adaugaţi vinul şi puneţi-l înapoi până este fiert bine.
Între timp puneţi într-un vas pătrunjelul tocat mărunt, usturoiul tăiat feliuţe, sare, piper, zeamă de lămâie şi amestecaţi-le.
Adăugaţi bucăţi de peşte fiert şi omogenizaţi. Turnaţi din apa în care a fiert peştele, peste compoziţia obţinută cât să acopere şi lăsaţi aşa minim 20 de minute.
Sursă: Bucătăraşul.ro

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Un studiu arată că oamenii poate absorbi vitamine direct din aer