Prima pagină » Știri » Trafic cu bone filipineze și nepaleze din România către statele Schengen. VIDEO

Trafic cu bone filipineze și nepaleze din România către statele Schengen. VIDEO

Procurorii  Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT)  și polițiștii au prins o rețea care făcea trafic cu migranți filipinezi și nepalezi stabiliți în România, către state Schengen. Din ianuarie 2012 până în prezent, de la angajatorii români au dispărut în jur de 40 cetățeni nepalezi și filipinezi, care au plecat în state Schengen cu vize obținute în baza unor acte false.

Membrii grupării se ocupau de racolarea, îndrumarea și facilitarea deplasării ilegale în state ca Franța, Italia, Germania, Ungaria a cetățenilor filipinezi și nepalezi, care se aflau deja pe teritoriul României, ca urmare a desfășurării unor activități lucrative în domeniul casnic, având contracte individuale de muncă încheiate cu diverși angajatori români, precum și permise de ședere pe teritoriul României.

Rețeaua le obținea acestora vize Schengen în baza unor documente falsificate, iar în cazul în care nu puteau  fi obținute astfel de vize membrii grupării se ocupau de organizarea transportului clandestin al migranților în țările aflate în spațiul Schengen.

La dosarele depuse de către aplicanți au fost identificate contracte de muncă contrafăcute, din care rezulta că cetățenii străini erau angajați de către membrii grupării, că aveau stabilită reședința la adresele de domiciliu ale acestora, precum și declarații falsificate din care rezulta faptul că familia angajatoare din România va pleca în străinătate în scop turistic și cetățeanul străin însoțește familia în acea călătorie, asumându-și responsabilitatea cu privire la suportarea cheltuielilor aferente și garantând reîntoarcerea în România a angajatului.

Pentru obținerea vizelor Schengen, liderul rețelei primea între 1.500 și 2.000 de euro de la fiecare persoană. De asemenea, acesta anula imediat rezervările biletelor de avion, respectiv a camerelor de hotel și se ocupa de obținerea unor noi rezervări pentru zboruri către destinația dorită de către cetățeanul străin (țări precum Franța, Italia, Portugalia, Germania, Belgia, Spania).

Astfel, cetățenii străini își obțineau vizele Schengen în mod legal, însă în baza unor documente contrafăcute sau falsificate, ieșirea acestora din România fiind efectuată în mod fraudulos, arată procurorii DIICOT.

Dacă cetățenii străini nu dețineau sumele de bani solicitate de liderul rețelei sau nu îndeplineau condițiile prin care se puteau obține în mod fraudulos vizele Schengen, în sensul că nu erau angajați în România, aceștia erau scoși în mod ilegal din România de către un alt membru al grupării, cu sprijinul altor conaționali sau cetățeni români, prin traversarea pe jos, prin zona verde, a graniței româno-ungare, pe lângă punctele de trecere a frontierei.

Cu ocazia celor 5 percheziții domiciliare care au avut loc joi, 16 ianuarie, au fost depistați trei migranți ilegali, din Bengal, Bangladesh și India, față de care se va lua măsura expulzării.

Patru membri ai rețelei de trafic de persoane au fost reținuți și urmează să fie propuși pentru arestare preventivă.

Autoritățile române au colaborat la această anchetă cu cele din Germania, Austria, Republica Cehă și Ungaria, iar la investigație au contribuit SRI și Direcția de Operațiuni Speciale a Poliției Române.

Citește și