„Dacă în perioada anterioară o pondere mare a traficului de pasageri o reprezenta traficul de tranzit (42% în 2008, scăzând apoi până la 7% în 2013), în 2014 pasagerii locali, îmbarcați/debarcați din Timișoara și din regiunile adiacente, reprezintă o majoritate covârșitoare (99,91% pasageri locali și doar 0,09% pasageri aflați în tranzit)”, se arată într-un comunicat al aerogării.
Deși numărul de zboruri a scăzut anul trecut, reprezentanții aeroportului arată că printr-o eficientizare a curselor gradul de ocupare a aeronavelor a crescut cu 14%.
„Această tendință se regăsește la nivel mondial, prin optimizarea numărului de zboruri pentru a avea un grad de încărcare cu pasageri a fiecărei aeronave cât mai ridicat, în funcție de profilul pasagerilor, de destinații și de aeronavele cu care se operează, (aeronave cu capacitate mare, eficiență crescută). Aceste schimbări au fost determinate în special de principiile de eficiență economică care guvernează politica comercială a companiilor aeriene, prin creșterea ponderii zborurilor de tip low-cost și în același timp prin restructurarea modelului de afaceri al companiilor aeriene regionale”, a declarat, în comunicat, directorul aeroportului, Daniel Idolu.
Ca pondere pe companii aeriene, la numărul de pasageri Wizzair deține o cotă de 53% (în creștere față de 2013), urmată de Lufthansa (22%) și Tarom (21%). Cea mai mare scădere a avut-o compania Carpatair (de la 13,6% la 0,2%), cauzată de retragerea de pe piața din Timișoara în ianuarie 2014 și intrarea în insolvență, se spune în comunicat.
Cursele charter au înregistrat o creștere semnificativă în 2014, numărul de pasageri înregistrați în perioada mai-octombrie fiind cu 78% mai mare față de aceeași perioadă a anului precedent. Antalya a fost destinația favorită, însă turiștii s-au îndreptat și spre trei insule grecești – Skiathos, Zakynthos și Creta.
Destinațiile preferate de pasageri au fost în 2014 Munchen, București, Londra și Bergamo. Tot în cursul anului trecut au fost incluse și noi destinații, respectiv Bruxelles, Bari, Frankfurt și Memmingen (Munchen Vest), precum și două noi zboruri de vacanță, curse charter operate de agenții de turism spre Zakynthos și Skiathos.
În prezent, Aeroportul Internațional Timișoara are 16 destinații importante din Europa, dintre care două aeroporturi (București și Munchen) oferă și zboruri de conexiune.
În ceea ce privește traficul de marfă, în cursul anului trecut s-a înregistrat o creștere de 21% față de anul precedent, fiind procesate 1.937 tone.
Aerogara se așteaptă la o creștere a traficului de pasageri în 2015, în acest an urmând să fie lansate și destinații noi.
„În prezent, Aeroportul Timișoara deține și exploatează o infrastructură pe zona de operațiuni aeriene de cel mai înalt nivel și a încheiat contracte comerciale profitabile pentru aeroport și pentru companiile aeriene. O companie aeriană va iniția sau va dezvolta trafic aerian la Timișoara după principii de eficiență economică și nu după considerente politice sau subiective”, a mai spus Idolu.
Transportul aerian din România a crescut cu 3,5% în 2013, la 10,01 milioane pasageri, potrivit datelor Eurostat. Peste 8 milioane de pasageri au călătorit în țări din Uniunea Europeană, 1,25 milioane călători au zburat în spațiul extracomunitar, în vreme ce traficul intern a însumat 560.000 de pasageri.
Aeroportul Traian Vuia din Timișoara este al treilea din România ca număr de pasageri, după Henri Coandă (București) și Avram Iancu (Cluj).