Tragedia de la Timișoara | Autoritățile au fot sesizate încăt din mai 2019 despre neglijență în cazul celor patru copii: DGASPC nu a observat nereguli / Persoana care susține că a sesizat Protecția Copilului ar avea afecțiuni psihice / ISU Timiș: Cât costă neglijența? – FOTO

Tragedia de la Timișoara | Autoritățile au fot sesizate încăt din mai 2019 despre neglijență în cazul celor patru copii:  DGASPC nu a observat nereguli / Persoana care susține că a sesizat Protecția Copilului ar avea afecțiuni psihice / ISU Timiș: Cât costă neglijența? - FOTO
Publicat: 17/01/2020, 10:03

În seara incindentului, părinții copiilor decedați și fratele mai mare au fost transportați la spital pentru îngrijiri medicale, în timp ce vecinii susțineau că micuții fuseseră lăsați singuri în cameră.

De asemenea, aceștia susțin că au făcut mai multe plângeri la Protecția Copilului, însă când autoritățile veneau în control nu găseau nereguli, potrivit digi24.ro.

Potrivit surselor, se pare că persoana care susține că a sesizat autoritățile în mai multe rânduri referitor la neglijența față de cei patru copii s-ar afla în divergențe cu mama acestora și ar suferi de afecțiuni psihice.

„La acel moment, colegii mei de pe serviciul de intervenție în regim de urgență au mers, au verificat, nu s-au constatat nereguli”, a declarat Monica Trușcă, director executiv DGASPC Timiș.

Ulterior, conform procedurii, au fost anunțați cei de la serviciul social din cadrul primăriei.

„Responsabilul de caz s-a deplasat lunar la domiciliul familiei, a văzut de fiecare dată copiii, a vorbit de fiecare dată cu mama. Din punctul responsabilului de caz totul era în regulă, mama se îngrijea de copii, erau bine hrăniți, bine îngrijiți”, a declarat Esztero Emese, șef serviciu management de caz.

Și un alt responsabil de caz, Simona Badica, susține că mama nu și-ar fi lăsat copii singuri sau nesupravegheați.

„În prezent, ancheta este în fază incipientă, polițiștii au deschis un dosar penal in rem sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă și distrugere”, a specificat Aurora Voicilă, purtător de cuvânt IPJ Timiș.

Cauza probabilă a incendiului pare a fi un coș de fum necurățat și întreținut așa cum ar fi trebuit.

În momentul declanșării focului în camera micuților, copiii erau lăsați în grija unui frate mai mare, în vârstă de 14 ani. Alexandra, Adrian, Andrei și Antonia au ars de vii, sub privirile uluite ale băiatului cel mare, care nu a putut interveni să-și ajute frații. Părinții nu erau în zonă, ei fiind alertați ulterior de vecini. Copiii morți în incendiu aveau vârste cuprinse între 2 și 6 ani.

Când a izbucnit focul, băiatul cel mare plecase spre bucătărie, să încălzească lapte pentru frățiorii săi, un gest care s-a dovedit a fi salvator pentru viața lui.

ISU Timiș a postat un mesaj pe pagina oficială de Facebook despre tragicul incident care a avut loc în cartierul timișorean Elisabetin: „Cât costă neglijența?”

„Credem că prețul este prea mare, iar intervenția de noaptea trecută ne-a confirmat acest lucru.

Alarma s-a dat în jurul orei 22:35, când o persoană a sunat la 112 și ne-a anunțat disperată că a luat foc casa vecinilor și că în interior sunt surprinși de incendiu 4 copii. La o astfel de veste nu mai stai să pui alte întrebări, ci te gândești cum «să zbori» mai repede ca să ajungi acolo și să poți fi de folos. Într-adevăr, colegii noștri aproape au zburat până la adresa indicată, deoarece în mai puțin de 5 minute primul echipaj de intervenție a și ajuns la incendiu.

Ce a urmat e un tablou sinistru și tragic care va rămâne adânc amprentat în memoriile salvatorilor care au intrat în casă în noaptea tragediei. Incendiul se manifesta violent pe holul imobilului și într-o cameră în care se aflau și cei 4 micuți. Lambriurile de lemn de pe pereții încăperilor au facilitat propagarea incendiului cu o repeziciune de nedescris, iar fumul era atât de dens că nu puteai să vezi nimic în fața ta nici măcar la jumătate de metru. Cu inima strânsă, salvatorii s-au organizat rapid prin constituirea unor echipe de căutare-salvare, concomitent cu acțiunea pentru localizarea și stingerea incendiului și ventilarea spațiului incendiat.

Cu toate eforturile, veștile tragice din interior au urmat una după alta. 4 la număr. 4 copii cu vârstele cuprinse între 7 luni și 6 ani au pierit într-un mod tragic, iar alte 4 persoane au ajuns la spital cu intoxicații. 4 destine frânte de un coș de fum care nu a fost verificat și izolat corespunzător.

Cât costă neglijența? Probabil colegii noștri care au copii acasă și care aseară i-au văzut pe acești micuți vă vor spune că neglijența ne costă enorm de mult. Pe unii îi costă propria viață, pe alții viețile celor mai dragi suflete iar pe alții agoniseala de o viață. Poate ești unul dintre acele persoane care gândesc că «Mie nu mi se poate întâmpla». Într-adevăr, ție poate nu ți se va întâmpla, dar de ce să «testăm» această teorie, când putem doar să fim precauți și să ne luăm toate măsurile de siguranță pentru noi și pentru cei dragi ai noștri?!”

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce a pățit o femeie care a găsit o sacoșă cu 28.000 lei și a...
Prima reacție a Andreei Esca, după despărțirea Alexiei Eram de Mario Fresh: „În familia noastră..”
FOTO. Ea e considerată cea mai sexy mamă a unui fotbalist din întreaga lume. La...
Dezvăluirile unui luptător român din trupele speciale israeliene. „Cineva trebuie să vorbească despre acest infern”
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
„Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după...
VIDEO. S-au înecat sub ochii rudelor: Scene de haos în Congo după ce un feribot...
Ce umilințe a îndurat Oana Ciocan alături de Jador! Zanni: ”Stătea cu ochii vineți, legată...
„De această dată va fi un ciclon autentic”. Climatologul din Iași, care a spus că...
Românii care ar putea plăti rate mai mici dacă BNR scade dobânda cheie. Reducerea diferă...
Elena a plecat de acasă și nu s-a mai întors! Femeia de 53 de ani...
El este românul împușcat în cap de polițiștii de frontieră bulgari. Care este starea de...
Unde va fi înmormântat Irinel Columbeanu. Dezvăluiri făcute de patronul azilului
De la Mioveni, direct la export. Duster III zărit pe transport, în România, dar cu...
Ciucă: Situaţia din Liban devine tot mai critică, iar România trebuie să acţioneze
Soarele s-a dezlănțuit! O furtună geomagnetică lovește AZI Pământul
Decizia ISTORICĂ luată de Putin. A dat ordinul cel mare. Rusia porneşte atacul
O serie de medicamente, pe lista neagră a UE. Ce va dispărea din farmacii în...
Andi Constantin, fostul concurent Burlacul, iubește din nou! Cine e și cum arată femeia superbă...
"Ne îndreptăm spre Al Treilea Război Mondial". Avertismentul sumbru al unui fost lider mondial
Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți...
Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important"....
BANCUL ZILEI. Bulă: - Domnișoară, sunteți prima femeie pe care o iubesc!
NASA nu renunță și vrea să introducă un fus orar pe Lună