Tragedia din Neamț care a îndoliat România. Managerul spitalului susține că toate aparatele de pe ATI erau verificate: „Aveam avizul DSP încă de la începutut pandemiei” (EXCLUSIV)
Zece pacienți au decedat și șapte persoane, inclusiv un medic, sunt în stare gravă în cea mai mare tragedie de acest fel după incendiul din clubul Colectiv de acum cinci ani. Medicii români descriu însă secțiile de ATI din România drept bombe cu ceas, iar surse medicale din cadrul spitalului au dezvăluit pentru GÂNDUL.ro că cel puțin unul dintre injectomatele care funcționau pe secția ATI era extrem de uzat și prezenta pericol de incendiu.
Contactat de GÂNDUL.RO, managerul în funcție al Spitatului din Piatra Neamț, Lucian Micu, susține că toată aparatele de pe secțiile ATI erau recent verificate.
Din informațiile pe care le avem aparatura respecta toate standardele și aveau toate avizele. Inclusiv injectomatele au fost verificate în acest an”, a declarat Lucian Micu pentru GÂNDUL.RO.
De asemenea, prefectul de Neamţ, George Lazăr, a dezvăluit duminică că Secţia ATI pentru pacienţi cu COVID-19 de la Spitalul Judeţean Neamţ a fost mutată de la etajul trei la etajul al doilea al clădirii în cursul zilei de sâmbătă, cu câteva ore înainte de a avea loc tragedia care a răpit viețile a 10 pacienți.
Nu am mutat absolut nimic. Pacienții erau în circuitele aprobate de DSP în secțiile ATI. Aveam acordul de la DSP încă de la începutul pandemiei”, mai susține managerul Lucian Micu pentru GÂNDUL.RO.
În ce constă verificarea unui aparat medical
Pentru ca un aparat medical să fie dat în folosință îi trebuie verificată la un interval de timp funcționalitatea pentru a se vedea dacă acesta se încadrează în anumiți parametri specifici.
Spre exemplu injectomatul înainte de a fi pus în priză trebuie să aibă un buletin de verificare al funcționalității emis de o societate autorizată de ANMDMR și de Ministerul Sănpțiii. Iar în mod normal toate prizele trebuie să aibă o înpământare și aparatele trebuie verificate din punct de vedere al electrosecurității”, spun surse medicale pentru GÂNDUL.RO.
Incendiul izbucnit sâmbătă noapte în secția de Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț a făcut 10 victime. Alte șapte persoane, pacienți ATI, dar și medicul de gardă sunt în stare critică. De altfel, medicul care a suferit arsuri pe 40% din suprafața corpului după ce a încercat să salveze din flăcări pacienți va fi astăzi transferat cu un avion militar la un spital din Belgia. La cinci ani după Colectiv, România încă nu are un spital capabil să trateze pacienți arși.