Traian Băsescu a semnat decretul de eliberare din funcție a procurorului Mihai Betelie
Betelie, fost șef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 București, a fost condamnat de instanța supremă, în noiembrie 2013, la șase luni de închisoare cu suspendare, pentru fapte de corupție, decizia nefiind însă definitivă. Aceeași pedeapsă a primit-o deputatul PNL Hubert Petru Ștefan Thuma.
Completul de trei judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) l-a condamnat pe Thuma pentru folosirea influenței sau a autorității de către o persoană cu funcție de conducere
într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, iar pe Betelie, pentru instigare la această infracțiune.
Dosarul lui Betelie a fost trimis spre judecare la ICCJ în decembrie 2012, după ce Curtea de Apel București și-a declinat competența, în condițiile în care Hubert Petru Ștefan Thuma a obținut un mandat de deputat.
În 20 martie 2012, Mihai Betelie a fost deferit justiție de procurorii anticorupție, în stare de arest preventiv, alături de un avocat bucureștean, de secretarul Primăriei sectorului 1 București și de vicepreședintele PNL Ilfov, Hubert Petru Ștefan Thuma, care a devenit deputat după alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012.
Potrivit rechizitoriului DNA, în perioada iulie 2011 – ianuarie 2012, inculpații Betelie Mihai, în calitate de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 4 București și Grigorescu Bogdan-Nicolae, secretar al Primăriei Sectorului 1 București, ar fi efectuat prin persoane interpuse activități de comerț și ar fi participat la administrarea SC Enviroservice SRL București în scopul obținerii unor foloase materiale necuvenite. Atribuțiile de administrare a acestei societăți comerciale, ai cărei reprezentanți legali erau rude sau persoane foarte apropiate celor doi inculpați, au fost împărțite între cei doi inculpați care și-ar fi încălcat interdicțiile privitoare la incompatibilități prevăzute în Statutul judecătorilor și procurorilor și, respectiv, în Legea administrației publice locale. În acest scop, cei doi inculpați s-ar fi ocupat în fapt de administrarea acestei firme (cu obiect de activitate achiziționarea deșeurilor colectate selectiv în vederea reciclării), implicându-se în mod direct în tot ceea ce însemna funcționarea acesteia: relațiile cu partenerii de afaceri, selecția de personal și plata salariilor, achiziții de utilaje și plata acestora, relațiile cu unitățile bancare, distribuția mărfurilor, plata chiriei etc.
De asemenea, în perioada septembrie – noiembrie 2011, Betelie i-ar fi solicitat lui Thuma, vicepreședinte al Partidului Național Liberal – Filiala Ilfov, să îl sprijine în demararea și dezvoltarea activității SC Enviroservice SRL (cu punct de lucru în comuna Vidra, județul Ilfov), apelând la prerogativele funcției sale de conducere a unei filiale locale a partidului politic respectiv.
În 20 decembrie 2012, Mihai Betelie a fost exclus din magistratură de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).