Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție a cerut instanței supreme confirmarea redeschiderii urmăririi penale într-un dosar în care un bărbat din Craiova, Ioan Șerb, l-a reclamat pe fostul președinte în 2007 pentru declarații privind o eventuală demisie a sa.
Traian Băsescu a spus, la finalul ședinței de judecată, că este vorba despre un cetățean care a făcut o reclamație pentru că în 2007 a afirmat că va demisiona în cinci minute și nu s-a ținut de cuvânt.
„A fost o declarație verbală asupra căreia am revenit imediat după votul dat în Parlament (…) Parchetul îmi face un program extrem de alert. Nu e o fericire, dar mă voi supune oricărei chemări”, a spus Băsescu.
Întrebat dacă el crede că instanța va confirma redeschiderea urmării penale în acest dosar, Traian Băsescu a spus: „Orice este posibil”.
Fostul președinte a mai spus, răspunzând unei alte întrebări, că nu îi este teamă de nimic și a adăugat că este posibil ca și în zilele următoare să mai fie chemat în instanță.
„E un lucru în forță, aleargă agenții procedurali să mă caute să îmi dea citație pentru a doua zi”, a spus Băsescu, precizând că pentru termenul de joi a primit citația cu o zi în urmă, la ora 16.30.
Traian Băsescu a fost audiat și miercuri, la Judecătoria Sectorului 5, unde se judecă redeschiderea dosarului răpirii celor trei jurnaliști români în Irak.
Fostul președinte, care ar urma să își anunțe în aceste zile înscriere în PMP, declara, miercuri, că dosarele în care este implicat nu îi afectează planurile politice pentru că știe că nu a încălcat legea.
„Nu mă încurcă pentru că știu că nu am încălcat legea”, a răspuns Traian Băsescu, întrebat dacă dosarele în care este implicat îi afectează planurile politice.
Până acum, fostul șef al statului este implicat în trei dosare penale: dosarul răpirii jurnaliștilor români, dosarul Casa Mihăileanu și dosarul de șantaj deschis ca urmare a plângerii penale depuse de senatorul PSD Gabriela Vrânceanu Firea, în care Băsescu a cerut medierea.