„Nu aș vrea să supun la vot dacă să facem o moschee pentru pelerinaj. Iohannis ne-a arătat la Ziua Unirii, la Iași, că are o căciulă cu care putem să îl facem și muftiu la moschee. Autorizație de construire (trebuie-n.r.) semnată de un primar, sper să fie unul al nostru, care să facă ce trebuie, aici discutăm de o moschee, ceea ce însemnă pelerinaj. Ce a oferit Erdongan în schimb? O capelă. O capelă putem avea fiecare la noi acasă. Dacă vrea să construiască o moschee, României trebuie să i se dea teren pentru o catedrală, nu pentru un mic loc de rugăciune, care să devină și loc pentru pelerinaj, adică o adevărată poveste”, a susținut duminică fostul șef de stat.
Traian Băsescu a afirmat că de-a lungul timpului în discuțiile româno-turce a intervenit acest subiect, însă România a spus că va analiza subiectul dacă va primi un teren pe care să construiască o catedrală, în Istanbul, care să se numească Brâncoveanu.
„Există un adevăr, tot timpul în discuțiile româno-turce a intervenit moscheea și s-a spus că o putem analiza pozitiv, cu condiția să ne arătați terenul, în Istanbul, pentru echivalentul unei moschei, care să se numească Brâncoveanu, pentru că acolo a murit cu toată familia lui. Ce ne-au comunicat cei doi șefi de stat este inadmisibil în ceea ce privește acordul părții române”, a susținut Băsescu.
Liderul Mișcării Populare a reamintit că, în calitate de primar al Capitalei, a refuzat să semneze autorizația de construcție pentru Catedrala Mânturii Neamului „pentru că se afecta Parcul Carol”.
„Această problemă este din timpul președintelui Iliescu, niciun președinte până la Iohannis nu a spus da, construiți o moschee, că eu o să fac o capelă”, a conchis fostul președinte.
Președintele României a declarat miercuri că proiectul construcției unei moschei în București a ajuns în faza solicitării autorizației de construcție. „După cum știți, chestiunea este de competența Primăriei și se lucrează la aceste documentații”, a precizat Iohannis.
„A fost oferit un teren în București Muftiatului musulmanilor din România pentru construirea unei moschei în București. Muftiatul se ocupă de obținerea autorizațiilor necesare. Iar Turcia este gata să acorde tot sprijinul pe care îl poate acorda acestui proiect”, a declarat, la rândul său, președintele turc Recep Tayyip Erdogan.
De asemenea, Erdogan a spus că au fost stabilite câteva terenuri la Istanbul unde vor putea fi construite o capelă și un loc de cazare pentru pelerinii români. „Aceste aspecte, aceste detalii le-am discutat cu prietenul meu, cu domnul Iohannis”, a declarat președintele turc.
Întrebat dacă intenționează să continuie proiectul, având în vedere opoziția din România, Erdogan a spus: „Bineînțeles, vocile contra se pot auzi în orice țară. În timpul vizitei pe care am făcut-o la București, am discutat această chestiune cu domnul președinte.” Totodată, președintele turc a spus că proiectul este definitivat și că moscheea „va fi expresia cea mai frumoasă a dialogului și a solidarității dintre cele două țări”.