Traian Băsescu, despre grațierea lui Gică Popescu: ”Președintele lui Bayern a fost condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare și nimeni nu a zis că trebuie scos”

Publicat: 28 03. 2014, 09:48
Actualizat: 29 07. 2014, 18:29

‘Fără a da nume, șeful statului a calificat, vineri, campania pro-grațiere a lui Gică Popescu drept „o probă de cultură” față de justiție. Băsescu a dat exemplul președintelui Bayern Munchen, Uli Hoeness, în cazul căruia nimeni nu a cerut eliberarea, chiar dacă performanțele clubului pe care l-a condus au fost remarcabile.

‘Președintele lui Bayern Munchen a fost condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare și nu am auzit pe nimeni care să spună că trebuie scos din închisoare. La noi, sunt adevărate campanii (n.r. pentru grațierea lui Gică Popescu, condamnat în Dosarul Transferurilor). Este proba de cultură a populației, a mass media față de justiție. Dincolo de a avea un cod penal modern, trebuie să avem și o cultură pe justiție, care e pilonul fundamental al democrației”, a declarat Traian Băsescu la Congresul avocaților.

SONDAJ: Sunteți PENTRU sau ÎMPOTRIVA grațierii lui Gică Popescu?

Președintele clubului Bayern Munchen, Uli Hoeness, a fost condamnat, joi, la trei ani și jumătate de închisoare cu executare pentru fraudă fiscală de peste 27 de milioane de euro. Cazul său, deși de o proporție mult mai mare în ce privește suma, seamănă cu cel al fostului internațional Gheorghe Popescu. 

reședintele clubului de fotbal Bayern Munchen a fost condamnat la închisoare pentru 3 ani și 6 luni, pentru evaziune fiscală. Deși el și-a recunoscut faptele, admițând o fraudă mult mai mare decât descoperiseră procurorii, judecătorii nu au arătat clemență și au aplicat o pedeapsă cu executare. Parchetul din Munchen ceruse o pedeapsă de cinci ani și jumătate de închisoare cu executare.

„Domnul Hoeness este condamnat la trei ani și șase luni de închisoare cu executare pentru șapte cazuri grave de fraudă fiscală”, a anunțat judecătorul de la tribunalul din Munchen, în a patra zi a procesului.

Avocatul lui Hoeness a susținut în pledoaria finală că acesta s-a autodenunțat și ar trebui să nu primească o pedeapsă cu executare.

Procurorii au descoperit o evaziune fiscală de 3,5 milioane de euro în cazul lui Hoeness, însă acesta a recunoscut în timpul procesului că faptele sale au avut o amploare mult mai mare: 27,2 milioane de euro. Avocații săi au mizat pe faptul că mărturisirea lui Hoeness îl va scăpa pe acesta de pedeapsa cu executare.

Totuși, s-a pus problema dacă Uli Hoeness a făcut această mărturisire într-un timp rezonabil relativ la actul de justiție, iar toate indiciile arată că judecătorii nu au considerat așa. Hoeness a mărturisit faptele abia în această săptămână, el așteptând ca Germania să încheie cu Elveția un acord cu privire la o amnistie fiscală, lucru care nu s-a mai întâmplat.

Hoeness, fost campion mondial la fotbal cu Germania, în 1974, este cel sub conducerea căruia Bayern Munchen a ajuns o echipă de top mondial.