Prima pagină » Știri » Traian Băsescu, despre imaginea României în Uniunea Europeană: Problema corupției nu mai este una în dezbatere!

Traian Băsescu, despre imaginea României în Uniunea Europeană: Problema corupției nu mai este una în dezbatere!

Traian Băsescu, despre imaginea României în Uniunea Europeană: Problema corupției nu mai este una în dezbatere!

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a vorbit încadrul conferinței de presă susținute luni, 14 septembrie, despre care este imaginea României după publicarea raportului OLAF, privind frauda cu fondurile europene, dar și cel referitor la fraudarea TVA-ului.

Traian Băsescu a punctat faptul că în ceea ce privește aceste rapoarte, cu precădere cel referitor la TVA, România are cel mai înalt nivel de fraudare din punct vedere procentual, însă ca valoarea absolută este portul Rotterdam.

România, cel mai înalt nivel procentual de fraudare a fondurilor UE

„Raportul OLAF, am văzut un poltician român… nu mă dezic de ce s-a întâmplat în mandatul meu, dar să fim clari. Un studiu pe fraudarea TVA-ului făcut la nivelul Uniunii Europene costată că România are cel mai înalt nivel procentual de fraudare – 30%, circa 6 miliarde de euro. Râsul lumii este că la totalul Uniunii europene fraudarea este 360 de miliarde, din care României îi revin doar 6 miliarde. Nu vreau să vorbim de fraudarea TVA-ului în Olanda, Italia, în Malta și în multe alte țări în care nu se vorbește despre corupție. Când am văzut raporutul mi-am zis că ceva în neregulă, suntem campioni, cu 30%, procentual, dar din valoarea absolută ne revin 6 miliarde din 360… cine sunt marii campioni? Păi portul Rotterdam nu e la Marea Neagră. E la cei care nu ne vor în Shenghen din cauza corupției”, a susținut europarlamentul.

Băsescu: Nu i-am mai auzit gura lui Timmermans de când circulă acest raport

„Problema corupției, dacă observați, pentru că a fost o abordare mult mai pragmatică a europarlamentarilor români, nu mai este o problemă în dezbatere. Nu mai este în dezbatere pentru că toți am citit acest raport, nu numai eu, nu numai colegii din PPE, ci și cei germani, francezi, olandezi, toată lumea. Deci… una-i procentul, alta-i valoarea absolută. Dacă mie vrea să îmi spună cineva că cel mai mare loc de evaziune, portul Rotterdam, asta nu trebuie să îmi spună nimeni, știu de când am lucrat acolo, de când băteam Rotterdamul și puteam să îi spun premierului și i-am spus de câteva ori – Rotterdamul nu e la tine, domnule Rutte, nu e în România. Deci cine îmi spune că se face evaziune prin portul Rotterdam fără să știe autoritățile olandeze, îmi pare rău… Sau cine îmi spune că s-au fraudat testele la mașinile Volkswagen și a fost înșelată o lume întreagă că nu poluează, având în consiliul de administrație oameni din Budenstag, nu îi cred că sunt atât de curați precum se autodeclară.  Cert e că în momentul de față măcar nu mai e o problemă de dezabatere, iar domnul Timmermans, care a vrut să se aleagă pe spinarea României cum luptă el împotriva coruptiei, nu i-am mai auzit gura de când circulă acest raport, nici măcar să pronunțe numele României, darămite să mai vorbează și de corupție”, a susținut Traian Băsescu.

România, țara în care OLAF a investigat cel mai mare număr de investigații privind fondurile europene în 2019

România este țara în care Oficiul European Antifraudă (OLAF) a încheiat anul trecut cel mai mare număr de investigații privind delapidarea fondurilor UE. Peste 10% din totalul de 100 de dosare se referă la fraude cu bani UE în țara noastră, potrivit sursei citate.

Agenția antifraudă a Uniunii Europene, OLAF, a constatat că 485 de milioane de euro (574 de milioane de dolari) din bugetul comun al blocului au fost cheltuiti greșit în 2019, o creștere semnificativă față de 2018, cand OLAF a identificat 371 de milioane de euro din fonduri întrebuinţate gresit.

Anul trecut, OLAF a investigat modul în care fondurile UE au fost cheltuite în 42 de țări, încheind în total 100 de dosare. 11 dintre ele (peste o zecime) se referă doar la banii europeni cheltuiți în România.

În același timp, 9 din cele 11 dosare au fost încheiate cu recomandări din partea OLAF.