Traian Băsescu: „Imediat ce se publică rezultatul alegerilor în Monitorul Oficial convoc Parlamentul. Mâ gândesc să îl convoc pe 19 decembrie”

Publicat: 14 12. 2012, 15:11
Actualizat: 19 03. 2015, 08:24

Președintele Traian Băsescu a declarat că se va gândi în avion, în drumul de întoarcere de la Bruxelles la București, dacă va convoca noul Parlament pe 19 decembrie la orele 13. Totodată, a precizat că alegerile s-au desfășurat normal, iar rezultatele nu a fost alterate de incidentele din campanie sau din ziua votului.

„S-a anunțat? S-a publicat? Imediat ce se publică rezultatul alegerilor în Monitorul Oficial convoc Parlamentul, iar convocarea trebuie să țină cont de un element esențial: nu pot suprapune funcționarea a două Parlamente. Actualul Parlament își încheie mandatul în data de 19, va rămâne să decid și în avion la asta o să mă gândesc dacă voi convoca pentru 19 decembrie pentru ora 13. Vreau să fie cât mai apropiat pentru ca instituțiile rezultate din alegeri să poată fi rapid puse pe picioare”, a spus Traian Băsescu la finalul conferinței în care a prezentat concluziile Consiliului European de iarnă.

În privința aderării la spațiul Schengen, președintele Băsescu a precizat că în urma discuțiilor pe care le-a avut cu premierul Olandei și cu cancelarul german Angela Merkel, la Consiliul JAI din luna martie se va discuta din nou despre România și Bulgaria.

„Ne-am obișnuit să spunem despre noi că suntem săracii Europei, dar la nivel european sărăcia este un fenomen în creștere, care nu se întâmplă doar în România. Este un fenomen generalizat. La noi salariile sunt foarte mici comparativ cu Grecia, dar un grec care are un salariu de 1000 de euro plătește 600 – 700 chirie, în România 90% suntem proprietari. De aceea când spunem de creșterea sărăciei, ea nu vizează strict România și Bulgaria, cum ne-am obișnuit, ci vizează toate statele UE”, a mai declarat Traian Băsescu.

Temele Consiliului European:

♦ Trebuie consolidată Uniunea economică și monetară.

♦ Realizarea uniunii economice si monetare va fi un proces deschis pentru țările din afara euro.

♦ UE poate ajuta pentru investiții statele care se încadrează cu deficitul sub 3%.

♦ Ne-am obișnuit să spunem despre noi că suntem săracii Europei, dar la nivel european sărăcia este un fenomen în creștere.

♦  Vor fi bănci mari care vor fi supravegheate de BCE

Cele mai importante declarații ale președintelui:


♦ Consiliul European a avut trei teme principale: politica economică și constatarea deciziei COFIN de miercuri cu privire la mecanismul de supraveghere bancară, politica de securitate și apărarea cu accent pe industria de apărare, Siria.

♦ Câteva mesaje care se desprind din concluzii: trebuie consolidată Uniunea economică și monetară. Liderii UE au stabilit că mergem înainte cu procesul de integrare a Uniunii.

♦ De asemenea, un alt mesaj al concluziilor că politice economice trebuie îndreptate către creștere economică și putem traduce acest mesaj, trebuie realizat un echilibru între cheltuielile care reprezintă consumul

♦ Un alt mesaj al concluziilor este legat de disciplina bugetară. Bugetele trebuie îndreptate spre investiții, bugetele naționale trebuie să aibă în vedere cheltuielile pentru creștere economică prin investiții.

♦ S-a revenit asupra unui mesaj important care este legat de faptul că sunt state cum este România care au aplicat politici extrem de ferme în perioada 2010 – 2012 pentru restabilirea echilibrelor macro-economice. Aceste state pot fi în situația în care deși se încadrează în parametri Pactului de stabilitate și creștere, mă refer la deficit, va fi unul sub 3%, deși se încadrează în criteriile Pactului nu au resursă pentru investiții ca să-și genereze o creștere mai accentuată. Atunci poate interveni UE cu resurse proprii, atât cât ai un deficit mai mic de  3% să poată veni cu resursă pentru investiții. Dar să fie în parametri Pactului de stabilitate.

♦ Este un element de natură să ajute statele care au făcut eforturi consistente de ajustare să-și genereze creștere prin resursă financiară de la UE. Spre exemplu, internetul de bandă largă.

♦ Realizarea uniunii economice si monetare va fi un proces deschis pentru țările din afara euro. Din acest moment nu mai avem bătălia pentru orice proiect pentru consolidarea zonei euro. S-a stabilit clar că orice țară din afara zonei poate opta pentru toate proiectele care vizează proiectele de integrare în zona euro.

♦ Vor fi bănci mari care vor fi supravegheate de BCE. Atunci când se va negocia regulamentul am convingerea că reprezentanții României nu vor altera capacitatea sistemului național de supraveghere a sistemului bancar.

♦ Ruperea cercului vicios între bănci și state. Până acum băncile făceau pocinogul, iar statul plătea. Acum se încearcă o detașare a celor două entități. În ultimii ani acest cerc vicios a generat costuri mari pentru state.

♦ Când am avut problemele din anii 90 în România, toată lumea a spus cade Bancorex, Banca Agricolă, bugetul de stat a trebuit să plătească miliarde la vremea respectivă. Sistemul de acum rupe legătura dintre obligațiile statului și obligațiile private ale băncilor.

♦ Pentru 2013 sunt următoarele priorități: consolidarea fiscală și acest lucru trebuie să se reflecte în buget, reluarea creditării normale a economiei, creșterea competitivității. Oricât am vorbi de Uniunea bancară, dar nu facem din competitivitate o prioritate guvernamentală, nu vom putea ajunge la o relansare reală. În interiorul UE există discrepanțe uriașe în ceea ce privește competitivitatea între Germania și România, România și Grecia, Germania și Franța.

♦ Ne-am obișnuit să spunem despre noi că suntem săracii Europei, dar la nivel european sărăcia este un fenomen în creștere, care nu se întâmplă doar în România. Este un fenomen generalizat. La noi salariile sunt foarte mici comparativ cu Grecia, dar un grec care are un salariu de 1000 de euro plătește 600 – 700 chirie, în România 90% suntem proprietari. De aceea când spunem de creșterea sărăciei, ea nu vizează strict România și Bulgaria, cum ne-am obișnuit, ci vizează toate statele UE.

♦ Trebuie analizate consecințele crizei economice.

♦ La politica de securitate și apărare s-a vorbit despre importanța industriei de apărare în generarea de locuri de muncă.

♦ Pe fond în ceea ce privește Siria mesajul este că trebuie să se dea atenție relației cu Consiliul Național de Eliberare din Siria, dar cu prudența necesară, dar în interiorul Consiliului au fost identificate grupări teroriste. Acest Consiliu poate fi un partener al UE în procesul de diminuare a suferințelor populației.

♦ În urma discuțiilor pe care le-am avut cu premierul olandez și Angela Merkel, singurele țări care mai aveau obiecții privind discutarea, s-a adoptat decizia ca în Consiliul JAI din martie să se discute din nou problema accesului României și Bulgariei în spațiul Schengen. Sper că dacă nu facm nicio trăsnaie politică pe acasă să primim o confirmare a dreptului care ni se cuvine prin tratat de intrare în zona Schengen, fie și etapizat.

♦ Alegerile s-au desfășurat normal, iar rezultatul lor, chiar dacă au fost mici incidente, nu este alterat de incidentele din campanie sau din ziua votului.

♦ Avem un Parlament atât de mare, cu 588 de înțelepți, care vor discuta bugetul ținând cont de  prioritățile europene.

♦ Cum credeți că mă duceam la fotografia de familie cu un document fără să vreau ca acel lucru să se vadă. Dacă doream să nu se vadă îl dădeam în Consiliu. Nu vă spun ce i-am dat, a avut o anumită semnificație. Este în interesul României.

♦ S-a anunțat? S-a publicat? Imediat ce se publică rezultatul alegerilor în Monitorul Oficial convoc Parlamentul, iar convocarea trebuie să țină cont de un element esențial: nu pot suprapune funcționarea a două Parlamente. Actualul Parlament își încheie mandatul în data de 19, va rămâne să decid și în avion la asta o să mă gândesc dacă voi convoca pentru 19 decembrie pentru ora 13. Vreau să fie cât mai apropiat pentru ca instituțiile rezultate din alegeri să poată fi rapid puse pe picioare.