Traian Berbeceanu, fostul șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, a fost primit cu aplauze de zeci de susținători și de familie când a ajuns acasă, în Deva, după ce a fost eliberat din arest.
Berbeceanu a fost așteptat mai multe ore în fața blocului în care locuiește, în noaptea de marți spre miercuri, de susținători și de familie, care au afișat un banner pe care scria: „Deva are nevoie de tine. Traian Berbeceanu. Respect”.
Cel mai nerăbdător a fost fiul comisarului, în vârstă de nouă ani, care le-a împărțit ceai și cafea oamenilor strânși pentru a-l întâmpina pe polițist. Traian Berbeceanu și-a luat în brațe băiatul și nu și-a putut stăpâni emoțiile când în îmbrățișare s-a alăturat și soția sa, în timp ce zeci de susținători au aplaudat.
Berbeceanu le-a spus celor prezenți că are încredere în justiție.
„Am avut parte și noroc de un complet de judecători care a ascultat cu mare atenție argumentele mele și în final a luat decizia corectă. (…) Clipele petrecute departe de familie au fost cumplite, dar probabil toate lucrurile importante au un preț și, oricât de mare ar fi acest preț, trebuie plătit. Sunt o persoană fericită și bogată, pentru că am lângă mine atâtea persoane care mă susțin. Asta nu poate să ne ia nimeni: demnitatea și onoarea, și unitatea care este între mine și echipa mea și oamenii pe care i-am servit ani de zile. Cred că se va face dreptate. Am deplină încredere în justiție”, a mai spus Berbeceanu.
Acesta a adăugat că va folosi următoarele zile pentru a recupera timpul pierdut departe de familie și că va sta la dispoziția anchetatorilor.
Comisarul Traian Berbeceanu a părăsit, marți după-amiază, arestul Poliției Capitalei, după ce instanța supremă a stabilit definitiv că acesta poate fi cercetat în stare de libertate.
Berbeceanu a spus, la ieșirea din arest, că dorește să-și pregătească apărarea, că speră să-și demonstreze pe deplin nevinovăția și că, dacă va reuși acest lucru, dorește să revină la colegii săi și la activitățile de polițist.
El nu a dorit să comenteze acuzațiile ce i se aduc și posibilele motive ale arestării sale, pe motiv că se află sub puterea unor interdicții stabilite de judecători odată cu schimbarea măsurii preventive din arest în cea a interdicției de a părăsi țara.
Traian Berbeceanu a ținut să mulțumească sindicatului polițiștilor și colegilor săi de la crimă organizată și a sfătuit toți polițiștii „să nu plece capul, indiferent de situație”.
La ieșirea din arest, Berbeceanu a fost așteptat de câțiva cunoscuți, pe care i-a îmbrățișat, și a primit un buchet de trandafiri albi.
Traian Berbeceanu a stat în arest din 24 octombrie până în 26 noiembrie, fiind acuzat că ar fi sprijinit o grupare suspectată de evaziune fiscală cu produse petroliere, cu un prejudiciu de peste 3,5 milioane de lei. În același dosar sunt cercetați soții Titus Biriescu și Ramona Biriescu, considerați liderii grupării infracționale specializate în comerț ilegal cu petrol, arestați de asemenea pe 24 octombrie.
Potrivit procurorilor, soții Titus Gabriel și Anișoara Ramona Biriescu au sponsorizat BCCO Alba Iulia, prin intermediul comisarului Traian Berbeceanu. Din documentele anchetatorilor reiese că cei doi soți au sponsorizat indirect, prin comisarul Traian Berbeceanu, cu calculatoare și alte bunuri sau servicii, BCCO Alba Iulia și Inspectoratul Școlar Hunedoara, unde lucrează soția comisarului.
Procurorii au arătat că Traian Berbeceanu i-ar fi ajutat pe membrii grupării, dându-le informații despre investigațiile DIICOT sau despre stadiul unor dosare care aveau ca obiect comiterea unor infracțiuni economice de către membrii acestei grupări. Berbeceanu i-ar fi anunțat și despre percheziții și audieri de martori și le-ar fi spus cum pot evita probarea activităților infracționale, atenționându-i cu privire la evitarea utilizării comunicărilor prin telefon.
Dosarul în care Berbeceanu este acuzat a fost preluat de Structura centrală a DIICOT, de la serviciul teritorial Alba al Direcției.