Prima pagină » Știri » Trăistaru: Ancheta de la Școala Maria Rosetti, gata cel mai târziu joi. VIDEO

Trăistaru: Ancheta de la Școala Maria Rosetti, gata cel mai târziu joi. VIDEO

Trăistaru: Ancheta de la Școala Maria Rosetti,  gata cel mai târziu joi. VIDEO
Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) va finaliza cel mai târziu joi raportul privind situația de la Școala nr. 10, unde un părinte a reclamat o învățătoare pentru că cerea bani pentru cadourile ce urmau să fie oferite de sărbători conducerii unității și altor angajați.

Inspectoratul Școlar al Municipiului București (ISMB) va finaliza cel mai târziu joi raportul privind situația de la Școala nr. 10, unde un părinte a reclamat o învățătoare pentru că cerea bani pentru cadourile ce urmau să fie oferite de sărbători conducerii unității și altor angajați.

„Vorbim de cel mai târziu joi, dar nu exclud ca, în cazul în care vom avea deja toate interviurile încheiate, raportul să fie gata chiar și mâine (miercuri, n.r.)”, a declarat agenției MEDIAFAX, inspectorul general școlar al Capitalei, Constantin Trăistaru.

Potrivit inspectorului general, echipa de contraol a ISMB discută cu profesorii și cu părinții despre incident, analizează dacă a fost respectat regulamentul școlar, dar, mai ales, dacă colecta de bani pentru cadouri era un fenomen sau a fost un incident sporadic.

„Vom urmări să vedem dacă acest tip de colectă de bani pentru cadouri de sărbători este un caz izolat sau un fenomen obișnuit. De aceea avem nevoie de declarațiile părinților, dar și ale profesorilor. De asemenea, este important să analizăm regulamentul școlar de ordine interioară, sa vedem dacă există specificat ceva cu privire la colectele de bani”, a mai spus inspectorul general școlar.

Mai mult decât atât, Inspectorul general, Constantin Trăistaru a cerut prăinților să nu încurajeze astfel de practici, ci să reclame la ISMB ori de câte ori le sunt ceruți bani pentru cadouri sau pentru alte scopuri.

Echipa Inspectoratului Școlar al Municipiului București a început, luni, o analiză la Școala nr. 10. În paralel, la nivelul unității de învățământ se desfășoară o anchetă internă, comisia de cercetare fiind desemnată luni de către Consiliul de Administrație al școlii.

Inspectoratul Școlar al Municipiului București s-a autosesizat, la sfârșitul anului trecut, în cazul unei învățătoare de la Școala nr. 10, care ar fi cerut părinților bani pentru cadourile ce urmau să fie date de sărbători unor angajați ai unității.

Cercetările în acest caz au început în 6 ianuarie, întrucât personalul din școală a fost liber în vacanța de sărbători, iar angajații nu pot fi chemați la serviciu din concediu, conform legii.

Totodată, ISMB a sesizat, în 30 decembrie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, în legătură cu presupuse fapte penale săvârșite de învățătoarea Dana Blându, de la Școala nr. 10 din Capitală, acuzată că ar fi cerut părinților bani de cadouri.

Reprezentanții ISMB declarau atunci, pentru MEDIAFAX, că aspectele penale în acest caz vor fi analizate de către Parchet, iar cele administrative, de către unitatea de învățământ.

Inspectorul general școlar al Capitalei, Constantin Trăistaru, a spus că dacă se dovedește că învățătoarea este vinovată, ea riscă sancțiunea maximă a excluderii din învățământ.

Reprezentanții ISMB au contactat-o și pe femeia care a făcut denunțul, mama unui elev de la clasa învățătoarei, aceasta fiind invitată la discuții.

Ancheta în acest caz a început după ce în presă a fost prezentată o înregistrare video preluată de pe YouTube, în care este surprinsă o discuție între părinți și o învățătoare de la Școala nr. 10 din centrul Capitalei, care cere bani pentru cadourile de sărbători.

Părinții îi reproșează învățătoarei că le cere prea mulți bani, aceasta spunând că trebuie să fie oferite cadouri atât secretarei școlii și bibliotecarei, cât și paznicilor și femeilor de serviciu.

Potrivit discuției surprinse în înregistrarea video, învățătoarea le reproșează părinților că nu au strâns suficienți bani de cadouri: „Astea-s cadourile voastre? Am sunat. Mai vine ceva, nu mai vine. Atât vă reprezintă? Nu sunteți cartofi, nu sunteți oi să vă învăț!”.

„Eu v-am întrebat: v-ați organizat? Este în politica românească, balcanică, de sărbători să se ofere. Mi s-a spus că aveți un buget de 50 de lei la patru oameni. Și am întrebat cui dați aceste cadouri? Mi s-a spus: trei profesori și un director. Și cealaltă directoare are bube? Și copiii nu salută doctorul, femeile de serviciu?”, le reproșează învățătoarea părinților.

Când un părinte spune că deja au dat 200 de lei în 26 noiembrie și susține că nu este normal să dea 1.000 de lei că vine Moșul, învățătoarea îi răspunde: „Bun, foarte bine, asta vă reprezintă!”.

Învățătoarea spune apoi că de 50 de lei pot fi cumpărate sticle cu băutură pentru paznici: „Cincizeci de lei de la Moș duceți spre cele șapte sticle de băutură pentru bodyguarzi. Șapte ori șapte sunt 49. Ce am cerut, fratele meu, ce am cerut?. Foarte bine, șapte lei pentru bodyguard nu e nicio problemă. Un cadou pentru bodyguard este perfect la 10 lei. Dar ca să îi dai secretarei școlii, bibliotecarei și informaticii …”.

Înrebată de un părinte de ce trebuie să dea bani pentru bibliotecară și pentru informatică, învățătoarea îi răspunde: „Pentru că este în comunitate, doamnă”.

Atunci când părinții îi spun că nu pot da 500 de lei pentru cadouri, profesoara le răspunde: „Nu este problema mea! Pe mine nu mă încălzește, nu primesc onoruri, nu mă mută de la țară, nu mi se întâmplă nimic. Copiii voștri însă o să fie, în schimb, niște săraci în suflet! Pentru că i-am văzut cum doreau să se ducă să ofere”.

Învățătoarea le spune apoi că „următoarea mișcare este de Paște” și le recomandă să se gândească până atunci dacă doresc să se alinieze „unui sistem românesc, balcanic, de stat”.

Aceasta a mai spus că, nici când avea „clasă de țigani”, nu avea așa cadouri.

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Asztalos, declara pentru MEDIAFAX că instituția ar putea analiza cazul învățătoarei care a cerut părinților bani de cadouri, dar nu a primit deocamdată sesizări și așteaptă finalizarea anchetei inspectoratului școlar.

Asztalos preciza că, dacă CNCD se va ocupa de acest caz, va fi analizată întreaga declarație a învățătoarei sub aspectul unui posibil tratament diferențiat al elevilor în funcție de contribuția părinților, și nu doar afirmația acesteia că nici când avea „clasă de țigani”, nu primea așa cadouri.

Citește și