Transfuziile de sânge ar putea face mai mult rău decât bine

Publicat: 15 02. 2012, 10:33
Actualizat: 20 07. 2012, 13:58
Transfuziile sangvine ar putea face mai mult rău decât bine, pentru că sângele stocat pierde o componentă cheie în primele minute de la recoltare, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, publicat Proceedings of the National Academy of Sciences.

Transfuziile sangvine ar putea face mai mult rău decât bine, pentru că sângele stocat pierde o componentă cheie în primele minute de la recoltare, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, publicat Proceedings of the National Academy of Sciences, informează AFP.

Oxidul nitric facilitează transferul de oxigen în țesuturi prin intermediul celulelor globulelor roșii, dar acest compus se pierde în primele trei ore de la recoltare, potrivit studiului realizat de Centrul medical al Universității Duke.

"Chestiunea calităților potențial negative ale sângelui utilizat în transfuzii este o problemă majoră cu care se confruntă medicina americană", a declarat Jonathan Stamler, profesor de medicină la Duke.

"În principiu, avem o soluție la problema oxidului nitric – acesta se poate reface – dar metoda trebuie testată clinic", a adăugat Stamler.

Echipa lui Stamler a reușit, de altfel, să crească fluxul sangvin în inimile unor câini private de oxigen, adăugând oxid nitric în sângele pentru transfuzii.

Următoarea etapă va consta în determinarea valabilității acestei tehnici pentru oameni.

Mai multe studii recente au arătat că pacienții care primesc transfuzii sunt supuși unor riscuri de infarct, insuficiență cardiacă și chiar deces. Acesta este primul studiu care a stabilit o cauză clară pentru aceste fenomene.

Mai multe știri pe www.mediafax.ro