Transilvania și nordul Moldovei vor cămine culturale. Vicepremierul Liviu Dragnea a alocat deja fonduri

Publicat: 23 08. 2014, 16:37

„La solicitarea premierului Victor Ponta, am inițiat un program național pentru a reface, construi sau reabilita cămine culturale, în așa fel încât în România să existe în fiecare localitate rurală cel puțin un așezământ cultural”, a spus vicepremierul Liviu Dragnea, la o întâlnire cu primarii din Bistrița-Năsăud în care a semnat mai multe contracte pentru finanțarea unor obiective de investiții derulate prin MDR.

Întrebat, într-o conferință de presă, dacă vor exista activități culturale sau mai degrabă se vor face nunți în aceste cămine, Liviu Dragnea a afirmat: „Acest așezământ cultural, în primul rând, creează posibilitatea reală ca acolo să înceapă să se refacă tradițiile culturale și să revitalizeze multe activități culturale, iar acest obiectiv public va fi folosit de către comunitate”.

Vicepremierul a explicat că oamenii, mai ales din Transilvania și nordul Moldovei, vor cămine culturale la fel de mult ca apă sau canalizare.

„Nu am găsit nicio excepție, în toată țara, în care undeva, o comunitate, să nu-și dorească foarte mult un cămin cultural. Am găsit localități în care, dincolo de alimentare cu apă, de canalizare, de asfaltarea ulițelor, aveau ca prioritate căminul cultural, mai ales în Transilvania și în nordul Moldovei. Aici dorința pentru cămine culturale este uriașă, mult mai pregnantă decât în sud și în zona de mijloc”, a spus Dragnea.

Întrebat dacă există un plan în baza căruia să fie construite sau reabilitate căminele, el a răspuns: „Există un plan mic, parte din planul mare, planul Ponta pentru România”.

„Obiectivul nostru strategic este următorul: să avem în fiecare localitate rurală din România un pachet minim de obiective publice care să asigure pentru fiecare cetățean de la sat un nivel minim de civilizație. Vorbim de alimentare cu apă, canalizare, de școală, de cămin cultural, biserica să fie renovată și în bune condițiuni, un parc, un târg sau un obor, depinde ce e specific în zona respectivă, o farmacie, câteva obiective minimale, iar căminul cultural reprezintă unul dintre ele. Cred că e unul din marile proiecte de țară pe care un guvern responsabil trebuie să și le asume. Acesta este și sensul Ordonanței 28 care are o componentă importantă – modernizarea satului românesc – și care, împreună cu PNDR din cadrul Programului European pentru Agricultură, vor duce, sperăm noi, ca banii să nu mai fie risipiți și să fie parte din finanțarea acestui program strategic”, a spus el.

Vicepremierul a spus că, în Bistrița-Năsăud, sunt în diverse faze de execuție 13 cămine culturale, iar alte șapte cămine culturale vor fi preluate de Compania Națională de Investiții (CNI) pentru finalizarea lucrărilor începute în alți ani.

Sâmbătă, la Bistrița, vicepremierul Liviu Dragnea a semnat 30 de proiecte de dezvoltare locală care au primit finanțare de circa 8,5 milioane de lei. Ele se vor derula prin Programul Național de Dezvoltare Locală și vizează modernizarea infrastructurii rutiere, rețelele de alimentare cu apă și canalizare, sisteme de epurare a apelor uzate.