Prima pagină » Știri » Translatorul discursului lui Traian Băsescu de la Șantierul Naval Constanța, întrerupt de președinte. SURPRIZA de la final

Translatorul discursului lui Traian Băsescu de la Șantierul Naval Constanța, întrerupt de președinte. SURPRIZA de la final

Translatorul discursului lui Traian Băsescu de la Șantierul Naval Constanța, întrerupt de președinte. SURPRIZA de la final
Președintele Traian Băsescu l-a întrerupt, vineri, pe translatorul care asigura traducerea discursului său la ceremonia de la Șantierul Naval Constanța, solicitându-i să le traducă invitaților străini după ce termină el de vorbit, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Șeful statului și-a început discursul spunându-le celor prezenți că este o bucurie pentru el că revine la Șantierul Naval Constanța și o mare onoare participarea la ceremonia prilejuită de sărbătorirea a 120 de ani de la înființarea șantierului.

Președintele era întrerupt de către o traducătoare care le transmitea în engleză invitaților străini ceea ce spunea el. După aproximativ două minute, Băsescu i-a solicitat acesteia să facă traducerea după ce el își încheie discursul.

„Să traduceți la finalul discursului meu”, i-a spus președintele traducătoarei, după care și-a susținut discursul fără a mai fi întrerupt.

La final, Traian Băsescu a avut o nouă intervenție către traducătoare, spunând zâmbind: „Doamnă, au înțeles și englezii”, iar aceasta nu a mai intervenit.

Traian Băsescu a participat vineri, la celebrarea a 120 de ani de la înființarea Șantierului Naval din Constanța și a 10 ani de la privatizarea acestuia.

La eveniment au mai fost prezenți, pe langă autoritățile portuare, președintele Federației Române de Fotbal, Mircea Sandu, fratele președintelui, Mircea Băsescu, liderul PDL Constanța, Gigi Chiru, președintele PNL Constanța, Gheorghe Dragomir, liderul PC Constanța, Mircea Banias, președintele Partidului Forța Civică din Constanța, Dănuț Culețu, fostul secretar general din MAI Laurențiu Mironescu, președintele Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, Mihai Daraban, precum și invitații străini.

Președintele Traian Băsescu a conferit Ordinul „Meritul Industrial și Comercial” – în grad de Mare Ofițer Șantierului Naval din Constanța, declarând, vineri, că șantierul reprezintă pentru el nu doar un obiectiv industrial, ci o societate de care se simte legat sufletește.

„Șantierul Naval Constanța este unul dintre marile șantiere navale ale lumii. Pentru mine, nu înseamnă doar un obiectiv industrial, și este mult mai mult, este o societate de care mă simt legat sufletește. Aici am simțit, poate mai mult ca niciunde, responsabilitatea”, a spus Băsescu.

Președintele a vorbit apoi despre momentul în care a preluat, ca și comandant, petrolierul „Biruința”, spunând că a simțit o responsabilitate pe care probabil nu a mai simțit-o niciodată de atunci.

„Perioada de recepție a navei Biruința m-a făcut să-i îndrăgesc pe navaliști. Și eu, și echipajul de pe petrolier le datorăm siguranța navei, care la acea vreme era vârful tehnologiei românești”, a spus șeful statului, precizând că mulți dntre cei care lucrează pe acest șantier au avut o contribuție semnificativă asupra carierei sale pe mare.

Băsescu a primit cadou din partea conducerii Șantierului Naval Constanța macheta celui mai recent tanc petrolier dezvoltat de șantier. „Mulțumim pentru apreciere și pentru medalia aniversară. Vă oferim modelul ultimului tanc dezvoltat de Șantierul Naval Constanța”, a declarat Gheorghe Bosânceanu, patronul Șantierului Naval Constanța.

Aceasta este prima apariție publică oficială a președintelui de la reîntoarcerea la Cotroceni, în urma refendumului din 29 iulie.

În 1976, Traian Băsescu a absolvit Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân”, Facultatea de Navigație, Secția Comercială. Începutul activității profesionale a lui Traian Băsescu a avut loc tot în domeniul naval, acesta devenind Ofițer Maritim gradele III, II și I, pe nave de mare tonaj, la Navrom Constanța, iar în perioada 1981-1987 a fost căpitan de cursă lungă și comandant al navelor Argeș, Crișana și Biruința.

Citește și