TRANSPORT ILEGAL DE PERSOANE. ”Pirații rutieri” din toată țara, în atenția polițiștilor. Peste 250 de mașini au fost imobilizate
Acțiune de proporții în care au fost implicați polițiști din toate județele. Aceștia au făcut verificări pentru a depista șoferii care efectuează transport ilegal de persoane, cei care sunt numiți „pirați rutieri”. Peste 250 de mașini au fost imobilizate în urma controalelor care au fost efectuate în ultimele 5 luni.
Începând din luna februarie și până la sfârșitul lunii iunie 2020 – la nivel național – sub coordonarea Direcției Rutieră din Inspectoratul General al Poliției Române, polițiștii rutieri și de investigare a criminalității economice au acționat pentru depistarea șoferilor care efectuează transport neautorizat de persoane. Astfel, în 5 luni au fost controlate peste 110.000 de autovehicule.
Pentru neregulile constatate, au fost aplicate 11.020 de sancțiuni contravenționale, dintre care 549 pentru ”nerespectarea prevederilor Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi și în regim de închiriere” și alte 150 la Legea nr. 132/2017 privind ”asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie”. Totodată, au fost aplicate și 10 amenzi pentru nerespectarea OUG nr. 49/2019 privind ”activităţile de transport alternativ cu autoturism şi conducător auto”.
Au fost reținute aproape 2.000 de permise de conducere și retrase peste 1.000 de certificate de înmatriculare
Cele mai multe amenzi – 1.386 – au fost date de polițiștii angrenați în această amplă acțiune pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice, depășire neregulamentară, neacordare prioritate vehicule și pentru lipsa I.T.P.
Ca măsuri complementare, au fost reținute aproape 2.000 de permise de conducere și retrase peste 1.000 de certificate de înmatriculare, iar în cazul a 256 de autovehicule s-a dispus imobilizarea, ca urmare a constatării faptului că erau utilizate pentru efectuarea transportului ilegal de persoane.
Au fost constatate și 490 de infracțiuni, 333 fiind la regimul rutier și 4 de evaziune fiscală, pentru care au fost întocmite dosare penale.
În toate aceste acțiuni – alături de polițiști rutieri și de investigarea criminalității economice – au fost angrenați și specialiști ai Registrului Auto Român și ai Inspectoratului Teritorial de Muncă. La nivel naţional, acţiunile pentru combaterea ilegalităților din domeniu continuă.