Tranzacțiile imobiliare au crescut în primul trimestru la peste 100 milioane euro
Tranzacțiile imobiliare încheiate în primul trimestru au totalizat 102 milioane euro, puțin peste nivelul înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut, însă România se plasează cu mult în urma altor piețe din Europa Centrală la acest capitol.
În primul trimestru al anului trecut au fost tranzacționate proprietăți imobiliare în valoare de 99 milioane de euro, iar suma aferentă anului 2013 nu ia în calcul posibila achiziție a clădirii de birouri Tower Center de către omul de afaceri Ioannis Papalekas.
Cea mai mare tranzacție în acest an a fost cea prin care fondul New Europe Property Investments (NEPI) a preluat imobilul de birouri The Lakeview din București de la compania americană AIG/Lincoln și omul de afaceri Dinu Patriciu. Valoarea tranzacției a fost de 61,7 milioane de euro. NEPI a fost protragonistul și celei mai mari tranzacții din 2012, prin preluarea complexului de birouri City Business Centre Timișoara.
Tot în acest an, grupul belgian First Retail International a cumpărat o participație de 50% din opt parcuri comerciale de la grupul InterCora, cel mai mare dezvoltator de pe piața locală a retailerului Kaufland. Valoarea tranzacției a fost estimată la 20-25 milioane de euro.
Grupul financiar Piraeus a plătit circa 10 milioane de euro pentru complexul rezidențial Seasons Residence din Brașov, a cărei construcție nu a fost finalizată. Firma Gespi Investments, controlată de omul de afaceri israelian Yual Rishpi, inițiatorul proiectului, a intrat în faliment.
Altă tranzacție a fost cea prin care omul de afaceri grec Ioannis Papalekas a achiziționat mai multe terenuri de la firma de construcții Lufin, în faliment, pentru 5 milioane de euro.
Cu toate că se remarcă o creștere atât a numărului tranzacțiilor, cât și a valorii totale a sumelor implicate în aceste preluări, față de anul anterior, România se mențină în regiune după Polonia, Cehia și Ungaria la acest capitol.
Astfel, Polonia continuă să atragă cele mai multe investiții în Europa Centrală, deși în primul trimestru a consemnat o înjumătățire a volumului investițiilor, de la 818 milioane de euro în 2011 la 465 milioane de euro. Pe locul doi s-a plasat Cehia, cu un volum de 237 milioane de euro, în creștere explozivă de la doar 20 milioane de euro în anul anterior. Ungaria a atras 159 de milioane de euro investiții în achiziții de proprietăți imobiliare, potrivit datelor companiei Cushman&Wakefield.
Conform companiei, volumul tranzacțiilor imobiliare realizate în Europa Centrală în primul trimestru a totalizat 958 milioane de euro.
În ceea ce privește evoluția achizițiilor de proprietăți imobiliare din România din acest an, consultanții imobiliari nu mizează pe o mișcare semnificativă a pieței.
„Pentru 2013 nu estimăm o evoluție semnificativă a volumului investițiilor comparativ cu 2012, în primul rând din cauza climatului economic volatil care influențează negativ intrarea pe piața din România a unor noi investitori. Marii investitori instituționali sunt destul de reticenți în a achiziționa active imobiliare în România. Ratele de neocupare relativ mari și perioadele contractuale de închiriere de scurtă durată fac ca multe dintre proprietățile aflate la vânzare în această perioadă să devină neatractive ca și produse de investiții”, a declarat pentru MEDIAFAX Marius Grigorică, senior business analyst în cadrul companiei DTZ Echinox.
El menționează că pe piață mai există însă un număr de investitori activi care se concentrează pe investiții speculative, precum și investitori cu abilități de dezvoltare care achiziționează active generatoare de venituri, și cu potențial de extindere.
Grigorică consideră că o parte din tranzacțiile din acest de an vor fi generate de activele executate de bănci, dar și de marile lanțuri de hipermarketuri vor continua și în 2013 să se extindă, generând noi tranzacții cu terenuri și dezvoltări de parcuri de retail.
„Unele hipermarketuri vor achiziționa terenuri în diverse orașe pentru dezvoltarea propriilor parcuri, beneficiind de prețurile mai scăzute ale terenurilor din această perioadă. Finanțarea bancară pentru investiții imobiliare rămâne restrictivă, în contextul în care băncile continuă să-și curețe bilațurile afectate de credite neperformante. În acest context, investitorii care au la dispoziție capitaluri proprii vor avea o putere mai mare de negociere în piață”, crede reprezentantul DTZ.
Pe de altă parte, acesta apreciază că recentele evenimente din Cipru vor reduce semnificativ încrederea investitorilor în păstrarea capitalurilor în bănci, ceea ce va conduce probabil la o reorientare către alte tipuri de active, care asigură o mai bună conservare a capitalului, inclusiv către proprietăți imobiliare.