Planul Urbanistic Zonal pentru închiderea inelului median de circulație în zona de nord – Autostrada urbană, pe tronsonul cuprins între Lacul Morii și Șoseaua Colentina – proiect cunoscut ca autostrada suspendată -, a fost aprobat, joi, de Consiliul General al Municipiului București (CGMB).
Potrivit proiectului de hotărâre aprobat de consilierii generali, zona analizată și reglementată prin PUZ este constituită din șapte teritorii de referință, situate în partea de nord a Capitalei, și cuprinde arii situate pe teritoriul administrativ al sectoarelor 1, 2 și 6.
Cele șapte teritorii de referință sunt cuprinse între Șoseaua Colentina și strada Gherghiței, strada Gherghiței și Șoseaua Petricani, Șoseaua Petricani și Șoseaua Pipera, Șoseaua Pipera și Șoseaua Nordului, Șoseaua Nordului și bd. Poligrafiei, bd. Poligrafiei și bd. Bucureștii Noi și bd. Bucureștii Noi și Șoseaua Virtuții.
Proiectul autostrăzii suspendate, denumit „Închiderea inelului median de circulație la zona de nord”, urmărește fluidizarea traficului pe marile artere ale Capitalei.
Potrivit studiului de fezabilitate, lungimea noii căi rutiere va fi de 13,15 kilometri, urmând să fie construite inclusiv poduri și pasaje subterane și supraterane.
Proiectul autostrăzii suspendate a fost anunțat de Sorin Oprescu încă din campania electorală din 2008. În 2012, după câștigarea unui nou mandat de primar general, Oprescu anunța că acest proiect va fi primul pe care îl va trece prin CGMB.
În 31 august 2012, primarul general Sorin Oprescu a declarat, după ședința CGMB în care au fost aprobați indicatorii tehnico-economici aferenți studiului de fezabilitate pentru autostrada suspendată, că speră ca, până la sfârșitul mandatului său, să se poată plimba pe aceasta, altfel spus lucrările să fie gata până în 2016.