Tratament inovativ gratuit pentru cancerul hepatic și de colon, într-un centru de cercetare din România
Proiectul european „Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare dezvoltare și crearea de noi infrastructuri Cercetare” lansat luni la Spitalul Clinic de Urgență Sf. Apostol Andrei din Galați se va desfășura timp de cinci ani.
„Este un moment important pentru dezvoltarea cercetării în domeniul medical. Începând de astăzi (luni – n.r.), în spitalul nostru se vor efectua primele proceduri de chemoembolizare hepatică. Acest lucru se întâmplă în cadrul unui proiect mai mare de dezvoltare pentru cercetare, este un proiect în parteneriat cu Academia de Științe Medicale și cu Ministerul Sănătății. Pentru realizarea acestuia s-a achiziționat un angiograf, a fost instalat la Spitalul de Urgență Galați. Aceste proceduri vor fi efectuate de domnul doctor Radu Dumitru de la Spitalul Fundeni, unul dintre puținii specialiști care fac această procedură în România”, a explicat directorul medical al Spitalului de Urgență Galați, Aurelia Romilă.
Pacienții care vor intra în programul lansat la Spitalul din Galați nu vor plăti tratamentul. În prezent, coordonatorii proiectului caută pacienți, pe lista cu doritori fiind doar trei persoane deși bugetul programului ar fi suficient pentru 50 de persoane.
„În cadrul Centrului Galați vom efectua proceduri de radiologie intervențională oncologică, una din componentele acestei proceduri fiind chemoembolizare O procedură de radiologie intervențională care practic substituie intervenția chirurgicală, este o intervenție specială adresată pacienților bolnavi grav, cu cancer, care până în momentul acesta nu aveau soluții terapeutice de lungă durată decât chimioterapie sistemică. Aceste proceduri le vom efectua în laboratorul de angiografie a spitalului județean. Principiul procedurii este administrarea unei concentrații cât mai mare chimioterapic la nivelul tumorii hepatice. Procedura este gratuită, pacienții vor fi internați în cadrul spitalului și trebuie să fie asigurați. În județul Galați avem 50 de pacienți care trebuie înrolați, prin bugetul proiectului. Noi suntem acum deschiși să primim pacienți”, a anunțat medicul Radu Dumitru, specialist la Spitalul Fundeni.
Potrivit specialiștilor chemoembolizarea hepatică reprezintă „o metodă de tratament minim invaziv al cancerului hepatic, fiind adresată pacienților fără indicație chirurgicală. Se realizează în sala de operație dotată cu angiograf, cu anestezie locală. Cu ajutorul imaginilor angiografice, un cateter extrem de subțire permite embolizarea selectivă a arterelor nutritive ale tumorii hepatice, astfel, chimioterapicul administrat intraarterial în tumoră prezintă concentrație maximă și reacții sistemice minime iar particulele de embolizare întrerup alimentarea nutritivă a tumorii”, se arată în prezentarea proiectului „Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare dezvoltare și crearea de noi infrastructuri Cercetare”.
Astfel de proceduri mai pot fi făcute doar la spitale din Iași și București, iar intervențiiile de la unitatea gălățeană vor fi coordonate de specialiști de la Spitalul Fundeni din capitală.