Prima pagină » Știri » TRATATUL DE PACE DE LA TRIANON. Titus Corlățean: Dacă preşedintele României nu a avut demnitatea de a promulga legea privind marcarea Zilei Tratatului de la Trianon, să știm să o onorăm

TRATATUL DE PACE DE LA TRIANON. Titus Corlățean: Dacă preşedintele României nu a avut demnitatea de a promulga legea privind marcarea Zilei Tratatului de la Trianon, să știm să o onorăm

TRATATUL DE PACE DE LA TRIANON. Titus Corlățean: Dacă preşedintele României nu a avut demnitatea de a promulga legea privind marcarea Zilei Tratatului de la Trianon, să știm să o onorăm

Senatorul PSD, Titus Corlăţean i-a îndemnat pe „toţi cei care simt şi trăiesc româneşte” să arboreze joi, la împlinirea a 100 de ani de la semnarea Tratatului de pace de la Trianon, drapelul naţional sau să depună un buchet de flori la monumentele dedicate soldaţilor români din Primul Război Mondial.

Senatorul PSD, Titus Corlăţean  a criticat faptul că președintele Iohannis nu a promulgat până acum legea adoptată de Parlament privind marcarea Zilei de 4 iunie drept Ziua Tratatului de la Trianon, document prin care Transilvania a devenit în 4 iunie 1920, și din punct de vedere juridic, parte a României, după ce unirea de facto avusese loc pe 1 decembrie 1918.

„Chiar dacă preşedintele României nu a avut demnitatea de a promulga în timp util legea menţionată, să arborăm drapelul naţional sau să depunem un buchet de flori la monumentele dedicate soldaţilor români din Primul Război Mondial”, spune senatorul PSD.

„Să ştim să onorăm cu demnitate Ziua de 4 iunie ca Zi a Tratatului de la Trianon în România! Îi îndemn pe toţi cei care simt şi trăiesc româneşte să facă astăzi un gest simbolic. Chiar dacă preşedintele României nu a avut demnitatea de a promulga în timp util legea menţionată, pentru ca ea să fie deja în vigoare la această dată, putem astăzi, aşa cum statuează legea votată de Parlamentul României, să arborăm drapelul naţional sau să depunem un buchet de flori la monumentele dedicate soldaţilor români din Primul Război Mondial, fii şi fiice ai satului romanesc, monumente pe care le regăsim pretutindeni pe pământul României. Suntem recunoscători tuturor celor care prin eroism, jertfă, abilitate politico-diplomatică şi demnitate românească au făcut posibil acest moment istoric esenţial pentru devenirea naţiunii romane reîntregite!”, a scris Corlăţean, joi, pe Facebook.

Senatorul PSD a salutat, în calitate de iniţiator al legii pentru proclamarea zilei de 4 iunie ca Zi a Tratatului de la Trianon, marcarea Centenarului de la momentul istoric al recunoaşterii internaţionale politice şi juridice a Marii Uniri a Transilvaniei cu România.

„Pentru România, Tratatul de pace menţionat a însemnat confirmarea drepturilor politice şi civile ale românilor care constituiau populaţia majoritară în acest teritoriu, drepturi de care românii nu beneficiaseră anterior în Imperiul Austro-Ungar”, a scris Corlăţean, joi, pe Facebook.

„La 4 iunie 2020, România marchează Centenarul de la semnarea Tratatului de pace de la Trianon. O pagină esenţială a istoriei naţiunii române, care a îmbrăcat forma unui Tratat de pace încheiat de 16 Puteri Aliate şi Asociate, între care şi România, cu Ungaria, în calitate de stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, stat învins în Primul Război Mondial.(…) Pentru România, Tratatul de pace menţionat a însemnat nu doar recunoaşterea politică şi juridică internaţională a Unirii Transilvaniei cu Patria Mamă, ci şi confirmarea drepturilor politice şi civile ale românilor care constituiau populaţia majoritară în acest teritoriu, drepturi de care românii nu beneficiaseră anterior în Imperiul Austro-Ungar”, a scris Corlăţean, joi, pe Facebook.

Titus Corlăţean participă joi la ceremoniile organizate de autorităţile locale, parteneri din societatea civilă, din mass-media şi organizaţii ale PSD, cu ocazia Zilei Tratatului de la Trianon, în Ploieşti-Bucov, Buzău şi Alba-Iulia. El a coordonat organizarea în judeţul Dâmboviţa de către PSD a ceremoniilor de marcare a Zilei Tratatului de la Trianon în România.

S-a născut în București și este absolventă a Facultăţii de Științe Politice și a două programe de masterat. Și-a desfășurat o parte din activitate la Bruxelles, în perioada studiilor, în ... vezi toate articolele

Citește și