Trei episcopi, propuși Sfântului Sinod pentru funcția de mitropolit al Banatului

Trei episcopi, propuși Sfântului Sinod pentru  funcția de mitropolit al Banatului

Potrivit unui comunicat transmis de Mitropolia Banatului, Adunarea Eparhială întrunită, vineri, a decis să propună Sfântului Sinod trei nume pentru scaunul de mitropolit al Banatului: Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop onorific Ioan Selejan, episcopul Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Dr. Lucian Mic, episcopul Caransebeșului, și Preasfințitul Părinte Dr. Sofronie Drincec, episcopul Oradiei.

Ședința a fost condusă de Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop onorific Ioan Selejan, Episcopul Covasnei și Harghitei, s-a născut la data de 16 noiembrie 1951, în localitatea Pietrani, județul Bihor. A absolvit liceul „Constantin Brâncuși” din Oradea și Facultatea de Instalații și Automatizări din București, promoția 1976. În anul 1986 a absolvit Seminarul Teologic din Craiova, iar în anul 1990 Facultatea de Teologie din Sibiu La 15 august 1990 a fost hirotonit preot și între anii 1990-1994 a fost stareț al Mănăstirii Lainici. În 25 septembrie 1994 a avut loc la Miercurea Ciuc instalarea sa ca prim episcop al Covasnei și Harghitei.

Preasfințitul Părinte Lucian Mic s-a născut la 9 septembrie 1970 în municipiul Arad. Între anii 1977-1987 a absolvit Școala Primară din Arad, iar intre anii 1987-1992 a urmat cursurile Seminarului Teologic Liceal „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș. În anul 1992 a susținut examenul de admitere la Facultatea de Teologie, secția Pastorală, din cadrul Universității „Aurel Vlaicu” din Arad, pe care a absolvit-o în anul 1996. În anul 1992 a fost hirotonit diacon, iar apoi preot la Mănăstirea Hodoș Bodrog. A rămas la această mănăstire până în anul 1994, când a fost transferat de către IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului, pe post de preot slujitor la Catedrala Mitropolitană din Timișoara. În anul 1995, a fost numit stareț al Mănăstirii „Izvorul Miron”, Românești, din județul Timiș de către IPS Nicolae Corneanu. În anul 1998 a fost tuns în monahism cu numele Lucian la Mănăstirea”Izvorul Miron” din Românești. În septembrie 2000, la propunerea IPS Nicolae Corneanu, a fost ales episcop Vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei cu titlul „Lugojanul”, iar la data de de 1 octombrie 2000 a fost hirotonit arhiereu, la Catedrala Mitropolitană din Timișoara. în 2006 a fost instalat ca episcop al Caransebeșului.

Preasfințitul Părinte Sofronie de la Oradea s-a născut în 3 noiembrie 1967 în Arad. A fost botezat cu numele Radu Ștefan. În anul 1986 a absolvit liceul de matematică-fizică „Moise Nicoară – Ioan Slavici” din Arad, apoi a fost admis la Institutul de Medicină, Specializarea Medicină Generală, sesiunea iulie 1986, la categoria incorporabili, cu media generală de admitere 9,23. Între anii 1987 – 1993 a urmat cursurile Facultății de Medicină din Timișoara, absolvite în anul 1993, cu media generală a celor șase ani de studii 9,81. În anul 1990 a participat la înființarea filialei Asociației Studenților Creștini Ortodocși Roamâni din Timișoara, iar din 1991 a devenit președintele acesteia. S-a înscris apoi la concursul de admitere la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universitatii de Stat „Aurel Vlaicu” din Arad, specializarea Teologie Pastorală, sesiunea octombrie 1993, în urma căruia a fost declarat admis cu media generală de admitere 9,50. A fost hirotonit ierodiacon și apoi ieromonah la Mănăstirea Hodoș-Bodrog de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Serafim, cu încuviințarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, în 12, respectiv 13 august 1995.

În ianuarie 1998, a fost chemat la Patriarhie, unde a fost numit secretar la Cabinetul Preaferictului Părinte Patriarh Teoctist, până în februarie 1999. La data de 15 decembrie 1998, în ședința de lucru a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, a fost desemnat drept candidat principal pentru alegerile în vederea ocupării postului vacant de Episcop al Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria. După opt ani pe această funcție, la 13 februarie 2007, Preasfințitul Părinte Sofronie Dincec a fost ales, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, ca episcop al Episcopiei Ortodoxe Române a Oradiei, fiind întronizat în 25 februarie 2007, în vechea Catedrală cu Lună din Oradea.

Mitropolitul Banatului, IPS Nicolae Corneanu, în vârstă de 90 de ani, a murit, la sfârșitul lunii septembrie, la reședința mitropolitană.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO. Se vinde o fostă vilă a lui Ceaușescu. Cât cere statul pe clădire, după...
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri...
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
Detaliul care a dus la prinderea criminalului din Brăila. Ce a început să facă după...
S-a transformat total în câteva luni: acuzată că a luat OZEMPIC pentru a slăbi! Vedeta...
Petruţa a plătit 12.000 de euro pe meditaţii şi a fost admisă pe poziţia 71....
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
Când și unde va avea loc înmormântarea lui Andrei Versace. Sicriul cu trupul neînsuflețit al...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Războiul din Ucraina, ziua 881. Kievul primeşte în august 1,4 miliarde de euro din profiturile...
Obiceiul CIUDAT al lui Darwin! L-a ajutat să trăiască mai mult?
Adio, maestre! Marele actor s-a dus în ceruri. Era iubit și adorat de toți
Marele anunț pentru pensionari. Când vor primi bani în plus
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul...
Fratele lui Andrei Versace rupe tăcerea după moartea lui: ”Nu a fost ucis, nu avea...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Cum a plecat un medic român la război: Tată-meu mi-a dat sabia şi revolverul lui,...