Trei medici pediatri români au ajutat un ponei să meargă normal. Gestul care a impresionat pe toată lumea. VIDEO și GALERIE FOTO
Hanna, poneiul ajutat de echipa de medici a Spitalului de Copii „Sf. Ioan” din Galați s-a născut anul trecut cu un defect la un picior, iar foștii săi stăpâni au intenționat să-l eutanasieze, însă animalul a fost salvat de voluntarii Asociației Help Lăbuș, care au căutat soluții pentru a-i reface piciorul.
Anul trecut, medicii veterinari de la Universitatea de Medicină Veterinară din Cluj-Napoca au realizat o intervenție chirurgicală în premieră națională și l-au salvat pe Hanna, însă piciorul a rămas scurt, ceea ce îl impiedica pe ponei la mers. În plus, între timp a luat în greutate și exista riscul să aibă noi probleme medicale.
„Poneiul are acum un an și două luni, a crescut în greutate, în înălțime, iar piciorul operat a rămas scurt. Am luat legătura cu o prietenă pediatru, specialist în recuperare motorie, și imediat a sărit în ajutor. Poneii își țin cea mai mare greutate a corpului pe partea din spate și asta ar fi însemnat ca piciorul sănătos să preia ceea ce ar trebui să ducă piciorul bolnav. În scurt timp ar fi apărut probleme la tendoane, copite și durerile pe care le ar fi avut ar fi fost foarte, foarte mari și în câțiva ani nu ar mai fi putut fi ajutată și s-ar fi ajuns chiar și la eutanasiere”, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, șeful Asociației Help Lăbuș, Corina Grigore.
Medicii de la Spitalul de Copii „Sf.Ioan” din Galați au hotărât să încerce să ajute poneiul și au construit o proteză pentru piciorul scurt.
„Este prima oară când fac asta la un ponei. Eu lucrez în recuperarea medicală pediatrică. În mod surprinzător, a fost ușor, copilul ponei a fost extrem de cuminte la mulaj. Am fost extrem de uimită pentru că un copil nu accepta un dispozitiv atât de rapid iar ea după 10 minute mânca morcov, mergea”, a povestit medicul pediatru, Mădălina Verenca.
Medicii veterinari clujeni, care anul trecut au operat poneiul, au fost de acord cu montarea protezei. Ei au fost informați în permanență despre starea poneiului și au primit filmări cu momentele în care proteza a fost montată pe picior.
„Noi am recomandat așa ceva. Noi i-am îndreptat membrul, dar deficitul de os nu l-am putut înlocui. De aceea era imperios necesară orteza, ca să-și poată dezvolta mișcarea, respectiv să-și lucreze musculatura, să-și trăiască viața în continuare”, a spus medicul veterinar Cristian Crecan.
Poneiul Hanna va fi monitorizat de specialiști deoarece pe măsură ce animalul crește proteza trebuie modificată.
Hanna va rămâne la adăpostul de la marginea Galațiului, unde poneiul are un spațiu generos pe care îl împarte cu sute de câini și pisici, dar și cu patru măgari și un cal.