Trei medici – tată, mamă și fiu, acuzați de proxenetism. Familia de medici constrângeau tinere să se prostitueze în saloane de masaj erotic

Publicat: 23 12. 2013, 17:55

Membrii unei familii de medici din Republica Moldova – tată, mamă și fiu – acuzați de proxenetism și trafic de persoane, după ce au constrâns mai multe tinere să se prostitueze în saloane de masaj erotic, au fost condamnați, luni, la trei, respectiv patru ani de închisoare de Tribunalul Brașov.

Vasile și Tatiana Pruteanu, precum și fiul lor, Vasile jr., au fost condamnați, luni, la trei ani și patru ani și șase luni de închisoare, de Tribubnalul Brașov, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, cea mai mare pedeapsă, patru ani și șase luni de închisoare, a primit-o Tatiana Pruteanu, în vârstă de 47 de ani. De asemenea, instanța a dispus în cazul femeii interzicerea unor drepturi pe o perioadă de cinci ani, însă a fost menținută decizia de eliberare sub control judiciar.

Soțul femeii, Vasile Pruteanu, de 52 de ani, a fost condamnat la trei ani și șase luni de închisoare, cu menținerea stării de eliberare sub control judiciar, iar fiul acestora, Vasile jr., de 25 de ani, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare și o periaodă de încercare de șapte ani.

Din pedepse, instanța le-a dedus celor trei perioada de reținere (10 octombrie 2012) și de arestare preventivă (15 ianuarie – 22 aprilie 2013).

Potrivit sentinței Tribunalului Brașov, familia Pruteanu mai este obligată la plata în solidar a sumei de 10.000 de euro către patru părți vătămate și a altor 10.000 euro către o altă parte vătămată.

De asemenea, fiecare membru al familiei mai trebuie să plătească 12.000 de lei cu titlu de cheltuieli de judecată.

Judecătorii au menținut, totodată, sechestrul asigurator asupra tuturor bunurilor și conturilor bancare pe numele familiei.

Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de zece zile de la comunicare.

Cei trei au fost arestați preventiv în 15 ianuarie, pentru trafic de persoane, după ce au constrâns mai multe tinere să se prostitueze în saloane de masaj erotic din Brașov, Cluj și Constanța.

Familia Pruteanu a fost cercetată, inițial, pentru proxenetism, însă în urma verificărilor s-a adăugat o nouă acuzare, cea de trafic de persoane, după ce s-a constatat că o parte dintre fetele angajate de către cei trei medici la saloane de masaj erotic din Brașov, Constanța și Cluj, erau constrânse să se prostitueze, în timp ce altele practicau prostituția de bunăvoie.

Inițial, dosarul a fost instrumentat de Brigada de Combatere a Crimei Organziate (BCCO) Brașov pentru infracțiunea de proxenetism, care a identificat opt tinere care au practicat de bunăvoie prostituția în salaonele de masaj. Apoi, dosarul a ajuns la procurorii DIICOT Brașov, care au identificat alte șase tinere care erau obligate să se prostitueze.

Procurorii DIICOT au stabilit că este vorba despre șase tinere din Republica Moldova (Chișinău și Bălți) care au fost exploatate sexual, însă doar cinci dintre acestea s-au constituit părți civile în dosar. Tinerele, cu vârste cuprinse între 19 și 33 de ani, au fost rectrutate prin intermediul unor anunțuri la mica publicitate în ziare din Republica Moldova, în care li se promiteau locuri de muncă în România ca bone sau ca îngrijitoroare de bătrâni, potrivit procurorilor DIICOT Brașov.

„Suspecții, sub promisiunea oferirii unor locuri de muncă în România ca maseuze sau menajere, le-au făcut celor șase persoane invitații în vederea obținerii vizelor și le-au asigurat suma necesară trecerii frontierei (500 euro). Odată ajunse în Romania, suspecții au profitat de vulnerabilitatea acestora, reținându-le documentele de identitate, victimele neavând libertate de mișcare, fiind permanent supravegheate. Folosind amenințări, suspecții le-au constrâns să se prostitueze în folosul acestora, la saloane de masaj deschise în Brașov, Cluj-Napoca și Constanța, fiind periodic rotite în aceste saloane”, spunea, în luna ianuarie, șeful BCCO Brașov, Gabriel Florescu.

Tatăl și mama tânărului se ocupau de cele două saloane de masaj erotic din Brașov, în timp ce fiul coordona activitatea la salonul din Constanța. De asemena, alte două tinere se ocupau de salonul din Cluj.

Membrii familiei Pruteanu mai sunt cercetați pentru evaziune fiscală și spălare de bani, ținând cont că au folosit o solcietate comercială pentru a-și acoperi afacerea. Din verificările făcute de polițiști a rezultat că suspecții au avut încasări de peste 300.000 de lei, fără ca suma să fie înregistrată în contabilitatea societății folosite ca paravan pentru săvârșirea infracțiunilor.

Polițiștii au audiat 26 de tinere, șase dintre ele, cu vârste între 20 și 25 de ani, fiind cercetate pentru prostituție. Tinerele au declarat polițiștilor că au practicat prostituția de bunăvoie. Prețul unui „masaj” era cuprins între 200 și 300 de lei, saloanele având circa șase clienți pe zi, iar programările erau făcute telefonic. Majoritatea banilor erau încasați de cei trei, tinerele primind o mică parte din sumă.

Una dintre tinerele din Republica Moldova i-a denunțat pe cei trei la Poliție, spunând că a fost obligată întrețină relații sexuale cu clienții, deși se angajase pentru masaj erotic.

Cei trei au mai fost reținuți de polițiștii BCCO Brașov în octombrie 2012, însă instanța a decis atunci judecarea lor în libertate. Atunci, polițiștii BCCO Brașov au descins la șase adrese, patru saloane de masaj (două în Brașov și câte unul în Cluj și Constanța) și două dintre domiciliile suspecților, de unde au ridicat mai multe înscrisuri, telefoane mobile și mijloace de stocare a datelor informatice.

Vasile și Tatiana Pruteanu sunt de formație medici generaliști, obținându-și atestatele în Republica Moldova. Ei s-au mutat la Brașov, în urmă cu trei ani, iar fiul lor este student la Medicină în Constanța.