Marian Enache a uitat să semneze jurământul, dar s-a întors pentru a se achita de acestă obligație. Livia Stanciu, fosta președintă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, a fost numită pe 9 iunie, prin decret prezidențial, de către Klaus Iohannis, judecător la Curtea Constituțională pentru un mandat complet de nouă ani. Ea îl înlocuiește pe Augustin Zegrean, numit în 2007 de către președintele de atunci, Traian Băsescu.
Attila Varga, fost deputat UDMR, a fost numit judecător CCR pentru următorii nouă ani de către Camera Deputaților, la propunerea UDMR și cu votul PSD. El îl înlocuiește pe judecătorul Tudorel Toader, numit în 2007 de Camera Deputaților, la propunerea PNL.
Cel de-al treilea judecător care vine la Curtea Constituțională este fostul deputat UNPR Marian Enache, numit din partea Senatului, cu voturile PSD și UDMR. El îl înlocuiește pe Valentin Zoltan Puskas, numit în 2007 tot de Senat, la propunerea UDMR. Numirea lui Enache a fost contestată la CCR de senatorii liberali pe motiv că nu a fost susținut la vedere de niciun grup parlamentar, dar Curtea a respins sesizarea acestora pe 29 iunie.
Ulterior acestui moment, Curtea se va reuni într-o ședință cu ușile închise pentru a-și alege președintele pentru următorii trei ani. În prezent, CCR este condusă, cu titlu de președinte interimar, de către Valer Dorneanu, ales în această funcție după expirarea mandatului de președinte al lui Augustin Zegrean, în luna iunie.
Astfel, PSD va avea nu mai puțin de trei judecători nominalizați: Valer Dorneanu, fost deputat social-democrat, numit de Camera Deputaților în 2013; Maya Teodoroiu, numită de Senat în februarie 2015, după demisia judecătorului Toni Greblă, acuzat de corupție; Marian Enache, fost deputat FSN, PDSR și PSD, numit de Camera Deputaților pe 8 iunie 2016.
La rândul lor, liberalii pierd un judecător, după ce în locul lui Tudorel Toader, nominalizarea a făcut-o UDMR, cu susținerea PSD, ALDE și UNPR. Judecători constituționali nominalizați de PNL mai rămân doi: Ștefan Minea, profesor de drept din Cluj-Napoca, numit de Camera Deputaților în 2010, și Mona Pivniceru, fost ministru al Justiției în perioada USL, numită de Senat în iunie 2013.
UDMR își păstrează locul la Curte, după ce în locul lui Valentin-Zoltán Puskás, maghiarii au reușit să-l impună pe Attila Varga, fost deputat al Uniunii din 1992 până în 2012. În schimbul sprijinului pe care l-au primit de la social-democrați pentru numirea propriului om la Curtea Constituțională din partea Camerei Deputaților, maghiarii au susținut propunerea PSD pentru un post de judecător constituțional din partea Senatului.
Odată cu această reînnoire a Curții Constituționale, președintele Klaus Iohannis a făcut și el prima numire de judecător, în persoana fostei președinte a Înaltei Curți de Casație și Justiție, Livia Stanciu. Astfel, în vreme ce Klaus Iohannis are un singur judecător numit la Curte, doi dintre oamenii numiți de către fostul șef al statului Traian Băsescu sunt încă în funcție: Petre Lăzăroiu, numit în 2010, și Daniel Morar, fostul șef al DNA, numit în 2013.
Klaus Iohannis: „Vă doresc tuturor să contribuiți la conturarea CCR ca un pol de stabilitate”
În cadrul ceremoniei de învestitură, Iohannis le-a transmis noilor judecători că își dorește ca ei să își fixeze ca reper standarde cât mai înalte, să fie independenți și să contribuie la consolidarea poziției CCR drept un etalon al stabilității în România.
„Urez succes în activitate judecătorilor constituționali care au depus jurământul. Vă doresc tuturor să contribuiți la conturarea CCR ca un pol de stabilitate în arhitectura constituțională a statului inclusiv prin jurisprudență clară, coerentă și predictibilă. Vă îndemn să aveți permanent ca reper standarde cât mai înalte de profesionalism și independență. Am toată convingerea că veți onora cu demnitate magistratura care vă este încredințată”, a fost mesajul șefului statului.
El a subliniat că îndatorirea Curții Constituționale este de a proteja și promova statul de drept și democrația constituțională cu scopul ultim de a asigura protecția drepturilor fundamentale ale cetățenilor.
„În cei 25 de ani de când există, Curtea Constituțională s-a dovedit eficientă în promovarea valorilor fundamentale consacrate de Constituție. Ea a contribuit la explicarea și punerea în aplicare a unor principii de bază ale constituționalismului modern, cum ar fi cooperarea loială între autoritățile publice, protejarea cetățenilor de orice amenințări la adresa drepturilor și libertăților lor și, mai ales, întărirea integrității și a transparenței în viața politică. Deseori, Curtea a fost un facilitator pentru racordarea sistemului normativ și chiar a vieții publice din România la valorile și principiile juridice promovate în spațiul european și internațional”, a mai afirmat Iohannis.