Trei persoane au fost reținute în urma perchezițiilor DNA în Portul Constanța. Vameși și comisionari vamali ar fi primit 19.000 de euro mită

Trei persoane au fost reținute în urma perchezițiilor DNA în Portul Constanța. Vameși și comisionari vamali ar fi primit 19.000 de euro mită
Publicat: 13/09/2024, 11:51
Actualizat: 13/09/2024, 15:17

Trei persoane au fost reținute în urma perchezițiilor DNA de joi la Biroul Vamal din Portul Constanța Sud Agigea. Vameși și comisionari vamali ar fi primit 19.000 de euro mită în doar trei ore. Aceștia erau filați de mult timp și ar fi cerut mită zilnic.

UPDATE: Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 13 septembrie 2024, față de Marius Oprea – lucrător vamal în cadrul Biroului Vamal de frontieră Constanța Sud, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită în formă continuată; Dorel-Emanuel Petcu – fost lucrător vamal, în cadrul Biroului Vamal de frontieră Constanța Sud, în prezent suspendat din funcție și angajat al unei societății ce oferă servicii portuare, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la luare de mită și sustragerea sau distrugerea de probe ori înscrisuri; C.M. – în prezent comisionar vamal al unei societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la luare de mită.

Potrivit comunicatului DNA, se fac cercetări „cu privire la modalitatea în care lucrători vamali din cadrul Biroului Vamal de frontieră Constanța Sud încasează sume de bani cu titlu de mită de la importatori de mărfuri prin Portul Constanța Sud Agigea, prin intermediul unor comisionari vamali, pentru ca aceștia să nu își îndeplinească în mod corespunzător atribuțiile de serviciu privind controlul fizic al containerelor și pentru a se acorda liber de vamă unor containere care conțin mărfuri ce nu corespund cu datele din documentele de import sau sunt contrafăcute”.

Din ultimele informații, importatorii obișnuiesc să dea mită între 500-700 dolari/container. Aceste sume pot urca în funcție de numărul de colete care fac obiectul confiscării, astfel, la cei 500-700 dolari se adaugă 30-50 dolari per colet, sume care ajung și la 10.000 de dolari per container pentru mărfurile interzise la import în UE.

În data de 12 septembrie 2024, inculpatul C.M. i-ar fi remis lucrătorului vamal Oprea Marius, în incinta Biroului Vamal de frontieră Constanța Sud situat în Portul Constanța, sumele de 5.000 de dolari și 8.100 lei, pretinși în mod indirect reprezentanților unor persoane juridice, importatori, care au solicitat efectuarea operațiunilor de vămuire la Biroul Vamal de frontieră Constanța Sud a unor mărfuri containerizate.

„La data de 12 septembrie 2024, inculpatul Oprea Marius ar fi fost surprins în flagrant de către procurorii anticorupție după ce ar fi primit de la inculpatul C.M. sumele de 5.000 de dolari și 8.100 lei.

La scurt timp după constatarea infracțiunii flagrante, inculpatul Petcu Dorel – Emanuel ar fi luat discret de pe biroul din fața sa un înscris olograf cu dimensiunile de 5 cm x 10 cm, ce se afla lângă sumele de bani date cu titlu de mită și care făcea referire la ce reprezintă sumele respective, înscris pe care l-ar fi distrus prin înghițire, cu scopul de a împiedica aflarea adevărului în cauza penală.

În cursul zilei de 12 septembrie 2024, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, au fost efectuate percheziții domiciliare în 47 de locații situate pe raza județului Constanța, reprezentând sediul unei instituții publice și domiciliile unor persoane fizice.

Cu ocazia efectuării perchezițiilor, în autoturismul inculpatului Petcu Dorel – Emanuel, procurorii au găsit sumele de 12.300 de dolari și aproximativ 1.000 de euro”, se mai arată în comunicatul DNA.

„Vom lua toate măsurile necesare”

Autoritatea Vamală Română a transmis că își reafirmă angajamentul pentru transparență, statul de drept și lupta împotriva corupției.

„Așteptăm mai multe informații oficiale pentru a dispune măsurile imediate de izolare a situației și de înlăturare a oricărui risc de vulnerabilizare a activității instituției.

Vă asigurăm că activitatea instituției nu este afectată în niciun fel de această situație.

În paralel, vom lua toate măsurile interne necesare pentru a asigura că această situație este gestionată în conformitate cu standardele etice și legale. Suntem deplin angajați să promovăm integritatea și etica în toate aspectele activității noastre, iar orice încălcare a acestor principii va fi tratată cu maximă seriozitate.

Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare”, se arată în mesajul transmis presei de Autoritatea Vamală Română.

Știrea inițială

Oamenii legii au descins în mai multe birouri și au verificat inclusiv mașini personale și de serviciu ale angajaților. Procurorii au 33 de suspecți.

Vameșii cereau 500 de euro pentru un container, pentru a facilita procedurile de verificare ale importurilor.

Unul dintre suspecți, în timpul perchezițiilor, ar fi înghițit un bilet în care scria de la cine primise o sumă de bani.

Perchezițiile au avut loc joi seara, într-o clădire care aparține Companiei Naționale Administrația Portului Constanța (CN APMC), unde Vama are mai multe birouri, la Poarta 10 bis. Acțiunea procurorilor Anticorupție a continuat până noaptea târziu.

CITEȘTE ȘI:

Cum s-a împărțit, în final, AVEREA fabuloasă a “Regelui plajelor”. Cât au primit copiii și cu ce au rămas văduvele milionarului Victor Băldescu

PERCHEZIȚII de amploare într-un dosar de șantaj. Sunt vizați membrii unor clanuri interlope. Cum funcționa întreaga „caracatiță”

Detalii șocante din dosarul crimelor de la Constanța comise de „Șacalul”. Procuror: „Victima din Timișoara, UCISĂ în casa unde stătea concubina”

Apelul care a lăsat-o pe o femeie din Botoșani fără bani în cont. Femeia de 63 de ani a fost păcălită de un fals funcționar bancar să facă un împrumut

Oana Zvobodă
Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, Oana Zvobodă a debutat în presă la televiziunea PrimaTV, în anul 2017. Între mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Motivul pentru care un român nu mai are voie să calce timp de un an...
Gabi Bădălău, decizie RADICALĂ după ce a pierdut procesul cu Claudia Pătrășcanu! Ce urmează să...
FOTO. Gafă uriașă a uneia dintre cele mai frumoase femei
Anchetă în Timiș după ce, în spațiul public, au apărut informații că o tânără s-ar...
Doliu uriaș! A murit actorul din „Liceenii”. Anunțul trist a fost făcut de Teatrul Național...
VIDEO. Momentul în care cântăreața greacă Marinella se prăbușește pe scenă. Artista a suferit un...
Acuzații de „blat” la adresa Antena 1, după ce Nicolai Tand și Sorin Brotnei au...
Mihaela Rădulescu, apariție de infarct la 55 de ani. Decolteul uriaș a făcut victime! Fanii...
Debit triplu pe Dunăre şi Cod Roşu de ploi adus de ciclonul Ashley. Când se...
"Am murit pe masa de operație, iar ce am văzut apoi e foarte diferit de...
Parada de 1 decembrie 2024 ar putea fi mutată în altă zi! Care este motivul...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
🔥 Preț bun la Dacia Duster III! Descoperă reducerile și dotările!
Premierul Marii Britanii se va întâlni cu Ursula von der Leyen pentru îmbunătăţirea relaţiilor cu...
Ultimele zile de PACE și primele zile de război în Europa
Pedeapsă pentru Băsescu. Fostul președinte al României NU a scăpat nepedepsit
Trucuri pentru curățat husa de la telefon. Cum devine impecabilă
Ce a putut să facă un român la ușa apartamentului său, pe scara blocului. Ceilalți...
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
A renunțat Flick la prieteni pentru relație? „Eram văzut ca eternul burlac, petrecăreț. Eram petrecărețul...
Surpriză de neuitat pentru Livia Eftimie! Cum i-a celebrat Spike ziua de naștere
BANCUL ZILEI. Bubulina către Bulă: - Să nu se însoare cu proasta aceea!
Inteligența Artificială poate face „81 de ani de muncă de detectiv în 30 de ore”