Trei persoane cercetate după ce ar fi înșelat 90 de brașoveni cu oferte false de locuri de muncă

Publicat: 26 11. 2012, 16:48
Actualizat: 02 02. 2019, 10:14
Trei persoane sunt cercetate după ce peste 90 de brașoveni au reclamat că au fost înșelați cu contracte de muncă în construcții și turism, suspecții pretinzând și primind de la victime sume de bani cuprinse între 52 și 122 de lei pentru presupuse echipamente, uniforme sau cursuri.

Trei persoane sunt cercetate după ce peste 90 de brașoveni au reclamat că au fost înșelați cu contracte de muncă în construcții și turism, suspecții pretinzând și primind de la victime sume de bani cuprinse între 52 și 122 de lei pentru presupuse echipamente, uniforme sau cursuri.

Reclamațiile au început să apară la Poliția Județeană Brașov încă din luna iulie, după ce mai multe persoane au reclamat că au fost înșelate cu contracte fictive de muncă, pentru care au primit chitanțe false, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„În luna iulie 2012, polițiștii Serviciului Investigare Fraude au primit mai multe sesizări cu privire la înșelăciuni comise de persoane necunoscute, legate de obținerea unor locuri de muncă. În urma verificărilor și a investigațiilor efectuate de polițiști s-a stabilit că, în luna iunie 2012, un brașovean de 32 de ani a solicitat publicarea într-un ziar local a patru anunțuri de angajare pentru diferite posturi, în construcții și turism”, a explicat, luni, într-o conferință de presă, comisarul-șef Liviu Naghi, purtător de cuvânt al Poliției Județene Brașov.

Liderul grupării era un bărbat de 32 de ani, care acționa alături de concubina sa, de 24 de ani, și de încă o femeie, de 33 de ani.

Brașovenii aflați în căutarea unui loc de muncă sunau la numărul de contact din anunț și erau îndrumați de cele două femei care răspundeau la telefon să se
prezinte la sediul firmei, care era amenajat într-o spălătorie de la parterul unui bloc de pe strada Zizinului din Brașov.

În urma interviului, brașovenii semnau un contract cu diverse firme din Brașov și li se cereau sumele de 52 de lei, contravaloarea unor așa-zise
echipamente de protecție sau uniforme, și 70 de lei pentru cursuri de igienă. Oamenii primeau chitanțe pentru aceste sume, însă acestea erau false.

„Suspecții au solicitat și au obținut sume cuprinse între 52 și 122 de lei sub pretextul achiziționării de echipamente de lucru și efectuarea de cursuri de
igienă, prin acest mod de operare fiind induse în eroare și prejudiciate 90 de persoane. După încasarea sumelor de bani, suspecții nu mai puteau fi contactați de păgubiți”, a spus Naghi.

În baza unor autorizații emise de Judecătoria Brașov, polițiștii au făcut trei percheziții la domiciliile suspecților, fiind ridicate în vederea unor percheziții informatice toate mediile de stocare găsite.

Potrivit sursei citate, cei trei suspecți au fost reținuți de polițiști, joi și vineri, iar magistrații au dispus ulterior cercetarea lor în libertate, pentru înșelăciune.

Cercetările sunt continuate de polițiști, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov.