Prima pagină » Știri » Trei suspecți din dosarul furtului de tablouri au fost testați la poligraf

Trei suspecți din dosarul furtului de tablouri au fost testați la poligraf

Trei suspecți din dosarul furtului de tablouri au fost testați la poligraf
Trei persoane din dosarul furtului de tablouri de la muzeul olandez Kunsthal, respectiv Petre Condrat, Radu Dogaru și Eugen Darie, au fost testați cu aparatul poligraf, urmând ca luni să fie dus la detectorul de minciuni și al patrulea suspect, Mihai Alexandru Bitu.

Trei persoane din dosarul furtului de tablouri de la muzeul olandez Kunsthal, respectiv Petre Condrat, Radu Dogaru și Eugen Darie, au fost testați cu aparatul poligraf, urmând ca luni să fie dus la detectorul de minciuni și al patrulea suspect, Mihai Alexandru Bitu.

Polițiștii bucureșteni, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), i-au testat miercuri, joi și vineri, la aparatul poligraf, pe trei dintre cei vizați în dosarul furtului de tablouri de la muzeul Kunsthal din Rotterdam, potrivit unor surse apropiate anchetei.

Miercuri, a fost chemat la Poliția Capitalei asistentul lui Cătălin Botezatu, Petre Condrat, în vreme ce joi și vineri au fost duși la poligraf doi dintre suspecții arestați în acest caz, respectiv Radu Dogaru și Eugen Darie.

După testarea la detectorul de minciuni, cei trei au dat noi declarații în fața anchetatorilor, urmând ca luni să fie testat și audiat al patrulea suspect, Mihai Alexandru Bitu, aflat și el în arest.

Șeful Poliției Române, Petre Tobă, a declarat, joi, că are certitudinea că, la un moment dat, o parte a tablourilor furate anul trecut de la muzeul Kunsthal din Rotterdam au fost în România.

Surse judiciare au declarat anterior, pentru MEDIAFAX, că tablourile de zeci de milioane de euro furate din Olanda au fost scoase din ramele în care se aflau și ținute o perioadă în localitatea Măcin din județul Tulcea, „în pungi de un leu”, iar când au vrut să le vândă, hoții nu au știut ce preț să ceară pe ele.

Șapte tablouri semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin și Lucian Freud au fost furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012. Operele sustrase sunt „Tête d’Arlequin” de Pablo Picasso, „La Liseuse en Blanc et Jaune” de Henri Matisse, „Waterloo Bridge” și „Charing Cross Bridge” de Claude Monet, „Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée” de Paul Gauguin, „Autoportrait de Meyer de Haan” și „Woman with Eyes Closed” de Lucian Freud.

Trei dintre suspecți – Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie și Radu Dogaru – au fost reținuți de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală, iar în 21 ianuarie, magistrații Judecătoriei Sectorului 5 au dispus arestarea lor preventivă pentru 29 de zile.

Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie și Radu Dogaru au fost arestați pentru modul organizat în care au acționat, pentru comiterea acesteia pe teritoriul unui stat străin și pentru mărimea prejudiciului, aproximativ 18 milioane de euro fiind valoarea de asigurare, arăta instanța Judecătoriei Sectorului 5 în motivarea deciziei.

Potrivit documentului citat, „în cursul anului 2012, inculpații, împreună cu alte persoane, s-au asociat în vederea săvârșirii de infracțiuni și au sprijinit membrii grupării să sustragă în noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012 din muzeul Kunsthal din Rotterdam, Olanda, un număr de șapte tablouri de mare valoare (printre care se numără tablouri ale pictorilor Henri Matisse, Paul Gaugain, Claude Monet), prejudiciul cauzat părții vătămate Fundația Triton, la valoarea de asigurare, fiind de aproximativ 18 milioane de euro”.

Instanța arăta în motivare că în acest dosar este implicat inclusiv un asistent al lui Cătălin Botezatu, care, împreună cu un cetățean moldovean, ar fi încercat să evalueze și să vândă două dintre tablouri lui Constantin Dinescu.

Potrivit anchetatorilor, cele două persoane i-ar fi prezentat tablourile lui Dinescu, acestea au fost evaluate de Mariana Dragu, angajată a Muzeului Național de Artă al României (MNAR), iar după ce a aflat că sunt originale, a refuzat să le cumpere.

Evaluatorul a fost pus sub învinuire în acest dosar, au precizat anchetatorii, citați în motivarea instanței.

Anchetatorii au mai arătat că cei trei bărbați arestați ar fi fost denunțați procurorilor de către o fostă iubită a unuia dintre aceștia.

Tribunalul București a respins recursul celor trei, astfel că aceștia sunt cercetați în continuare în arest preventiv.

Autorii furtului din octombrie 2012 de la muzeul Kunsthal din Rotterdam voiau să dea foc la tablouri din cauza situației generate, au spus reprezentanții DIICOT, la Tribunalul București, precizând că există o interceptare în acest sens.

În fața judecătorilor Tribunalului București, procurorul DIICOT a arătat Radu Dogaru a afirmat într-o interceptare a sa: „Mai bine nu le mai luam. Ar trebui să le ardem”.

În acest caz a fost reținut și asistentul creatorului de modă Cătălin Botezatu, Petre Condrat, pentru tăinuirea unui bun provenit dintr-o infracțiune. Condrat a fost eliberat marți seară din arestul Poliției Capitalei, după ce a dat declarații procurorilor DIICOT.

Citește și