Tribunalul București: Cristi Munteanu a fost total nesincer și a dat dovadă de perseverență infracțională

Tribunalul București: Cristi Munteanu a fost total nesincer și a dat dovadă de perseverență infracțională
Publicat: 08/06/2012, 16:13
Actualizat: 08/06/2012, 16:13

Cristi Munteanu a cunoscut situația mașinii furate pe care dorea să o achiziționeze, a dat dovadă de perseverență infracțională și a crezut că poate scăpa cu o pedeapsă cu suspendare, motiv pentru care a dat declarații mincinoase la instanță, arată judecătorul în motivarea deciziei de condamnare.

Fostul mijlocaș dinamovist Andrei Mărgăritescu și fostul portar al echipei de fotbal Dinamo Cristi Munteanu au fost condamnați, în 26 aprilie, de Tribunalul București (TB) la pedepse de trei ani și, respectiv, cinci ani de închisoare cu executare, iar fondatorul centrului medical Doris, Alexandru Magherescu, a primit șapte ani de închisoare cu executare în dosarul privind înșelăciuni cu mașini luate în leasing.

Judecătorul Tribunalului București arată, în motivarea deciziei prin care l-a condamnat pe Cristi Munteanu, obținută de MEDIAFAX, că acesta a negat în fața instanței infracțiunile puse pe seama sa, deși în fața procurorului a dat o declarație favorabilă anchetei.

„Declarația inculpatului în acord și cu a celorlalți inculpați este total nesinceră, urmând a fi înlăturată în totalitate, instanța apreciind că declarația dată de către inculpat la 19 aprilie 2011 în fața procurorului este cea în care inculpatul declara adevărul. Instanța nu poate primi susținerile inculpatului, în sensul că polițiștii l-au amenințat să declare, aspecte care nu corespund realității, altfel vor emite ordonanța de reținere pentru 24 de ore și formulează propunerea de arestare, în condițiile în care acesta recunoaște că a fost în prezența aceluiași apărător ales pe care l-a avut și cu ocazia cercetării judecătorești și este de neconceput și nedovedit că un procuror ar avea curajul profesional să se prezinte în fața unui judecător solicitând arestarea unui inculpat fără un minimum de indicii în accepțiunea art. 143 Cod procedură penală”, arată magistratul în motivare.

Judecătorul a mai notat că dacă Munteanu ar fi fost total nevinovat, în prezența unui apărător de calibru, așa cum a avut la urmărire penală, și dacă ar fi negat la procuror implicarea sa în faptele de care a fost acuzat, în cel mai rău caz ar fi fost reținut doar pentru 24 de ore, iar propunerea de arestare preventivă ar fi fost respinsă.

„De fapt, inculpatul Munteanu și inculpatul Bogdan Dreveleanu, odată văzuți în libertate, au înțeles în mod greșit clemența de care a dat dovadă procurorul care nu a formulat propunere de arestare preventivă a celor doi, având în vedere sinceritatea și colaborarea acestora cu organele de poliție, schimbându-și radical declarațiile, coroborându-le astfel cu ale celorlalți șapte inculpați, emanând o siguranță că indiferent dacă recunosc sau nu faptele puse pe seama lor, în lipsa antecedentelor penale și a limitelor de pedeapsă (care evident și pentru un apărător debutant urmau a fi schimbate ca urmare a schimbării încadrării juridice din infracțiunea de înșelăciune fapt consumat în infracțiunea de tentativă la aceeași infracțiune) vor primi pedepse a căror executare urmează a fi suspendată, dacă nu în fața instanței de fond, cu ocazia exercitării căilor de atac (din păcate practica judiciară este în acest sens, în multe cazuri, inculpați condamnați la pedepse cu executare de către instanța de fond, prin revenirea asupra declarațiilor în căile de atac, obțin reduceri de pedepse și suspendări ale executării acestora, fapt de natură să încurajeze pe viitor pe apărători să își sfătuiască clienții în sensul pledării ca nevinovat în fața instanței de fond)”, arată judecătorul.

Magistratul mai notează că, în opinia instanței, Munteanu a avut o viziune clară asupra „situației frauduloase” a autoturismului pe care l-a cumpărat, arătând că „orice om normal cu o pregătire medie, cum este cazul inculpatului Munteanu”, putea bănui că o mașină clasa premium, cu o valoare de piață de aproximativ 90.000 de euro, nu poate fi vândută după numai doi ani cu doar 31.000 de euro decât dacă este stricată major sau are probleme de natură juridică.

„Astfel, chiar dacă nu ești un bun cunoscător în probleme de autoturisme, cu un minimum de diligență, orice om normal, cu o pregătire medie (cum este cazul inculpatului Munteanu), era firesc să îți pui întrebări, de ce pentru un autoturism… , clasa premium, a cărui valoare este de circa 90 de mii de euro, pentru o vechime numai de doi ani și patru luni, se cer doar 31 de mii de euro (în accepțiunea variantei prezentate de inculpat), se predă doar una cheie care nu acționează sistemul de închidere centralizată și este evident că nu este o cheie originală, inculpatul Munteanu nu cercetează actele ce însoțesc autoturismul, nu se întâlnește cu adevăratul proprietar, nici chiar după ce autoturismul este furat de la Bălanu, căruia îi dă o sumă imensă, de 6 mii de euro să «perfecteze actele», în condițiile în care chiar și Munteanu cunoaște că preluarea unui contract de leasing se face numai cu acordul proprietarului, respectiv B.L.I.F.N SA, fiind imperios necesară prezența lui Munteanu la sediul proprietarului”, notează judecătorul în motivarea deciziei de condamnare.

Judecătorul a mai arătat că Munteanu a dat dovadă de perseverență în săvârșirea faptelor de care este acuzat, în sensul că a ales să încerce și „o a doua negociere”, după ce prima nu fusese dusă la bun sfârșit, fapt ce a făcut ca și ceilalți inculpați să persiste în fapta lor.

„Având în vedere faptul că inculpatul nu este cunoscut cu antecedente penale, atitudinea nesinceră cu ocazia cercetării judecătorești, în condițiile în care în prima declarație dată în fața procurorului avea să se dovedească a fi cât se poate de sinceră, perseverența sa în săvârșirea infracțiunii de înșelăciune, în forma tentativei (dacă inculpatul ar fi renunțat la acel autoturism după ce prima «negociere» nu fusese dusă la bun sfârșit, automat și obligatoriu și ceilalți s-ar fi desistat în săvârșirea acțiunilor ulterioare), gradul de pericol social concret relativ ridicat al infracțiunii săvârșite de inculpat, care dovedește indiferență față de gravitatea infacțiunii puse pe seama sa, convins fiind de notorietatea sa că nu are cum să ajungă la închisoare și cel mult va primi o pedeapsă cu suspendare… Instanța apreciază că scopul preventiv și educativ al sancțiunii ce urmează a fi aplicată inculpatului poate fi atins doar printr-o pedeapsă cu închisoarea, al cărui cuantum va fi orientat totuși la minimum special prevăzut de lege, dar cu executarea în regim de detenție”, a mai notat judecătorul în motivare.

În dosarul privind înșelăciuni cu mașini luate în leasing, instanța Tribunalului București i-a condamnat pe fostul mijlocaș dinamovist Andrei Mărgăritescu pentru tăinuire și pe fostul portar al echipei de fotbal Dinamo Cristian Munteanu pentru complicitate la tentativă de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave.

Alături de cei doi, în acest dosar a fost condamnat medicul Alexandru Magherescu, fondatorul centrului medical Doris, la șapte ani de închisoare cu executare, pentru tentativă la înșelăciune cu consecințe deosebit de grave.

Fratele acestuia, Cosmin Magherescu, a primit o pedeapsă de cinci ani de închisoare, pentru complicitate la înșelăciune cu consecințe deosebit de grave.

Totodată, instanța i-a condamnat pe Adrian Mihai Radu la o pedeapsă de cinci ani de închisoare cu executare pentru complicitate la tentativă de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, precum și pe soția acestuia, Bianca Radu, la doi ani sub supraveghere pentru fapta de tăinuire.

În același dosar au fost condamnați și David Rotundu, la șapte ani de închisoare pentru tentativă de complicitate la înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, Cristinel Anton Enache, la șapte ani de închisoare, Cătălin Teodor Băleanu, la cinci ani de închisoare, și Bogdan Preveleanu, la șase ani de detenție, toți pentru complicitate la tentativă de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave.

Instanța a dispus confiscarea autoturismului Audi A8, proprietatea lui Alexandru Magherescu, precum și a 15.000 de euro de la Rotundu, 8.000 de euro de la Enache, 7.000 de euro de la Băleanu și 1.000 de euro Radu Adrian.

Magistratul Tribunalului București a menținut sechestrul asigurator pus pe 8.500 de lei, sumă ridicată de la Rotundu și i-a restituit acestuia autoturismul Mercedes CL500. Totodată, instanța a dispus restituirea autoturismului Suzuki Swift lui Attila Lukacs și confiscarea a 1.500 de euro de la Radu și 200 de euro de la Manole.

Decizia în acest caz nu este definitivă, putând fi atacată cu apel de părțile din dosar.

În acest dosar, procurorii l-au acuzat pe Alexandru Magherescu, fostul proprietar al unui autoturism Audi A8 care figura ca fiind furat în actele poliției, că i-a dat mașina, în urmă cu doi ani, fostului portar dinamovist Cristi Munteanu, pentru aproximativ 10.000 de euro. Ulterior, omul de afaceri a declarat mașina furată, pentru a încasa asigurarea pe ea.

Surse judiciare spuneau atunci că, după ce a ținut o perioadă mașina Audi A8 luată de la Magherescu, Cristi Munteanu a reușit, cu complicitatea unora dintre inculpații din acest dosar, să întocmească acte „în regulă” ale mașinii. La începutul anului 2011, Munteanu i-a vândut mașina lui Andrei Mărgăritescu.

Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Prima reacție a Kremlinului, după ce Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale
Curs valutar BNR 25 noiembrie 2024. Cât costă 1 euro, după ce Călin Georgescu a...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Prima declarație a lui Cosmin Georgescu, după ce tatăl său a câștigat alegerile în România....
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Cine este soția lui Călin Georgescu. Cristela este educator holistic și promovează anti-feminismul: ”Nu fiți...
Victor Ponta dă vina pe Nicolae Ciucă, „un idiot util”, pentru rezultatele alegerilor. „A fost...
Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Elena Lasconi! Dezvăluirea făcută de Dan Diaconescu
Categoria de pensionari care primesc și 50% din pensia totală, începând cu 1 ianuarie 2025
Fenomenul Călin Georgescu pe TikTok, ignorat de SRI. Cifrele uriaşe ale candidatului viral pe reţea
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
Protest în fața universității împotriva lui Călin Georgescu! Peste 400 de tineri au strigat „Nu...
Cum a reușit 'meteoritul' Călin Georgescu să fie numărul 1! Explicația unui specialist în social...
Cum arată noile DUSTERE ale Poliției? Au fost văzute pe platformă, în trafic - FOTO
FT: Independenţa militară de SUA, o discuţie din ce în ce mai aprinsă în cadrul...
Descoperire INCREDIBILĂ despre INIMA umană! Ce au găsit medicii?
Dezvăluirea serii despre Călin Georgescu. Traian Băsescu a dat șah-mat: E mult peste!
Carnea care nu va mai fi vândută în România. Nu respectă cerințele și standardele
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Călin Georgescu, prima reacție după exit poll-urile de la închiderea urnelor: „Poporul român a...
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
EXCLUSIV! Ce s-a întâmplat la ultimul concert susținut de Gabriel Cotabiță?! Mihai Trăistariu: "Avea corpul...
BANCUL ZILEI. Ajunge BUBULINA acasă și își găsește bărbățelul prin bucătărie: - Vai, ce surpriză!
Luptele libere, printre cele mai vechi discipline sportive. Când a participat România pentru prima dată...