Prima pagină » Știri » Tribunalul București: „Există serioase îndoieli privind autenticitatea scrisorii medicale a lui Nicușor Constantinescu”

Tribunalul București: „Există serioase îndoieli privind autenticitatea scrisorii medicale a lui Nicușor Constantinescu”

Tribunalul București:
Conținutul scrisorii medicale depuse la instanță de Nicușor Constantinescu se regăsește, în mare parte, într-un email trimis de președintele CJ Constanța doctorului care a emis documentul și a cărui semnătură "diferă izbitor față de cea existentă pe alte înscrisuri", susține Tribunalul București.

Informațiile sunt menționate în motivarea deciziei prin care Tribunalul București a decis înlocuirea măsurii controlului judiciar cu arestarea preventivă pentru 30 de zile, în cazul lui Constantinescu.

În motivare, judecătoarea Luisa Emanuela Dragomir face referire la scrisoarea medicală invocată de apărarea președintelui CJ Constanța, subliniind că aceasta „comportă numeroase critici”, atât cu privire la formă, cât și la fond.

Referitor la conținutul scrisorii, din motivare reiese că acesta, practic, i-a fost trimis de Nicușor Constantinescu doctorului care urma să emită documentul.

„La examinarea înscrisului nu se poate face abstracție de corespondența email din data de ….2014, când inculpatul solicita medicului ce să conțină scrisoarea medicală, făcând o prezentare elaborată, o descriere detaliată a cuprinsului acestuia, aspectele învederate de inculpat în cuprinsul emailului regăsindu-se și în conținutul înscrisului ce se pretinde a emana de la medicul mai sus menționat”, se arată în motivare.

Tot legat de conținutul scrisorii, instanța apreciază că modalitatea de prezentare a situației medicale a lui Constantinescu este „una evazivă”, iar aspectul privind un anumit tratament apare ca fiind „unul ipotetic”.

Judecătoarea mai menționează faptul să scrisoarea medicală nu este datată, iar semnătura doctorului „diferă izbitor față de semnătură existentă pe alte înscrisuri, ce se află la dosarul cauzei și care emană de la același medic”.

În aceste condiții, instanța a concluzionat că „există serioase îndoieli atât cu privire la autenticitatea unui astfel de înscris, cât și la veridicitatea afirmațiilor din cuprinsul acestuia”.

Tot în motivare se precizează că „nu s-a făcut nici dovada necesității ca inculpatul să rămână pe teritoriul altui stat în vederea efectuării unui eventual tratament medical”.

Judecătoarea face referire și la fotografiile în care președintele CJ Constanța apărea, potrivit avocatului său, întins pe un pat dintr-un „așezământ paramedical care are un protocol de colaborare cu clinica unde a fost operat și unde i se administrează tratamentul”, în SUA. Într-una dintre fotografii, Nicușor Constantinescu ținea în mână un ziar local, pe a cărui primă pagină se putea citi data.

„Nici fotografiile pretins a fi realizate în data de ….2014 nu pot fi avute în vedere întrucât au un caracter incert atât în privința locului unde au fost făcute, cât și a datei. Totodată, acestea nu pot demonstra stadiul stării de sănătate a inculpatului, ci numai o persoană abilitată, ce are cunoștințe medicale poate să procedeze în acest mod. Chiar dacă una din poze îl înfățișează pe inculpat ținând în mână publicația ‘…’ din …2014, totuși acest aspect nu este de natură să releve vreun element privitor la starea actuală de sănătate a inculpatului”, se arată în motivare.

Președintele Consiliului Județean Constanța, Nicușor Constantinescu, a fost dat în urmărire națională după ce Tribunalul București a decis înlocuirea măsurii controlului judiciar cu arestarea preventivă pentru 30 de zile, potrivit unor surse din Poliție.

Sursele citate au declarat, pentru MEDIAFAX, că mandatul de arestare a ajuns, în 23 iunie, la sediul Inspectoratului Județean de Poliție Constanța. După ce, potrivit procedurii, polițiștii au mers la locuința lui Nicușor Constantinescu și au constatat, în mod oficial, că acesta nu este acasă, a fost emis un mandat de urmărire națională.

Avocatul președintelui Consiliului Județean Constanța, Marius Mocanu, a confirmat, pentru MEDIAFAX, că Nicușor Constantinescu este urmărit național, pentru că decizia Tribunalului București este executorie.

Având în vedere faptul Nicușor Constantinescu nu este în țară, ci potrivit declarațiilor sale, se află în Statele Unite ale Americii, instanța va emite un mandat de urmărire internațională.

Întrebat dacă președintele CJ Constanța a fost externat din Spitalul Johns Hopkins din luna mai, avocatul a spus că Nicușor Constantinescu „se află în SUA, însă într-un așezământ paramedical care are un protocol de colaborare cu clinica unde a fost operat și unde i se administrează tratamentul”.

„Niciodată nu am susținut faptul că ar fi internat nonstop în clinică, pacientul fiind internat cu ocazia efectuării operației, precum și în două rânduri, când starea sa de sănătate s-a agravat. Aceasta este procedura medicală standard în SUA, mai ales în cazul pacienților nerezidenți. Aceste informații și dovezi au fost prezentate și DNA, și judecătorului”, a declarat, pentru MEDIAFAX, avocatul lui Nicușor Constantinescu.

În 25 aprilie, șeful Consiliului Județean Constanța a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție, pentru abuz în serviciu în formă continuată, el fiind acuzat că, în perioada 2009 – noiembrie 2013, nu a asigurat finanțarea Centrului Militar Zonal Constanța.

Într-un alt dosar, Nicușor Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii DNA, în 27 mai, pentru abuz în serviciu, alături de el fiind deferit justiției directorul RAJDP Constanța, Adrian Gâmbuțeanu, după ce niciunul dintre cei doi nu s-a supus controlului Curții de Conturi.

Potrivit DNA, Gâmbuțeanu, în calitatea sa de director general al director general al Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri Constanța (RAJDP) Constanța, cu ajutorul lui Nicușor Daniel Constantinescu, președinte al Consiliului Județean Constanța, a refuzat, în mod repetat, să pună la dispoziția Curții de Conturi documentele necesare efectuării controlului de specialitate programat în 2011, 2012 și 2013. Astfel, arată procurorii, nu a mai fost posibilă efectuarea consecutivă a trei controale pe care Curtea de Conturi le avea programate conform planului de activitate.

O altă acuzație adusă în acest dosar se referă la faptul că în perioada 2007-2014, președintele Consiliului Județean Constanța nu a prelungit 11 certificate de urbanism și autorizațiile de construire a unor centrale și generatoare eoliene, solicitate de două societăți comerciale.

Constantinescu este cercetat, în alt dosar, pentru luare de mită și nerespectarea regimului armelor și munițiilor, după ce în casa lui au fost găsite, la percheziții, 15 cartușe de 9 milimetri.

Nicușor Constantinescu mai este judecat, din octombrie 2008, în dosarul privind atribuirea nelegală a unor terenuri în care mai sunt acuzați primarul Radu Mazăre și alte 35 de persoane.

Citește și