Tribunalul București: Greva Sanitas, ilegală
Ministerul Sănătății a contestat în instanță greva Sanitas, reprezentanții instituției argumentând, la termenul de joi, că demersul sindical nu a îndeplinit condițiile legale pentru a putea fi declanșat conflictul de muncă, existând în vigoare un contract colectiv de muncă.
„Suntem în prezența unui contract colectiv de muncă în vigoare. Nu se poate declanșa conflict de muncă pe durata unui contract colectiv. Din adresa cu privre la revendicări, nu se îndeplinesc cerințele. Referitor la revendicările cu privire la ordonanța 20, acestea nu pot face obiectul unor negocieri. Revendicările nu pot intra în discuție nici în cazul unui nou contract colectiv de muncă. Greva nu îndeplinește condițiile legii pentru a fi declanșată”, a declarat Bogdan Stancu, consilier juridic al Ministerului Sănătății, în sala de judecată.
Pe de altă parte, reprezentanții Sanitas susțin că au întrerupt greva după ce ministerul a solicitat acest lucru, precizând că au respectat pașii legali.
„Legea 62 prevede câteva etape cu privire la declanșarea conflictului de muncă la nivel de sector. Noi am respectat pașii. Până în 31 octombrie, la greva, au trecut trei săptămâni de la declanșarea conflictului de muncă din 3 octombrie. Înainte de greva generală, am declanșat greva de avertisment. Nici așa nu am fost chemați la concilieri. Greva a fost conform tiparelor din legea 62. Procedural, este perfect legală, a urmat toți pașii”, a declarat Mircea Ciocan, vicepreședinte Sanitas.
Sindicaliștii Federației Sanitas au intrat în grevă pe 31 octombrie, pe 1 noiembrie anunțând că suspendă temporar greva având în vedere adoptarea amendamentelor privind legea salarizării în comisiile parlamentare, un alt motiv fiind simularea intervenției în caz de cutremur la spitalele trebuie să participe.