Trimisul SUA în România, după o discuție cu PF Daniel: Prostituția s-a amplificat în țările europene unde a fost legalizată
PF Daniel l-a primit miercuri, în vizită de prezentare, pe Dean Thompson, însărcinat cu afaceri ad-interim al ambasadei Statelor Unite ale Americii la București.
Dean Thompson a mulțumit pentru primire și s-a arătat interesat de legătura dintre Patriarhia Română și românii stabiliți temporar sau definitiv în străinătate. În acest context, însărcinatul cu afaceri ad-interim al ambasadei Statelor Unite ale Americii la București a dorit să cunoască mai bine implicarea BOR în prevenirea și combaterea traficului de persoane, se arată într-un comunicat remis MEDIAFAX de Patriarhia Română.
Patriarhul a făcut o scurtă prezentare a comunităților ortodoxe românești din afara granițelor țării și, în contextul migrației masive a românilor în străinătate după 2007, a menționat asistența pastorală și socială pe care preoții din aceste comunități o acordă celor aflați în dificultate, printre care victimele traficului de persoane, bolnavi și persoane private de libertate.
În cadrul întâlnirii, PF Daniel a menționat dezacordul Bisericii Ortodoxe Române față de intenția de legalizare a prostituției pe care o consideră o formă de sclavie modernă, contrară libertății persoanei și demnității umane.
La rândul său, Dean Thompson a subliniat faptul că în acele țări europene în care prostituția a fost legalizată, fenomenul nu s-a diminuat, ci dimpotrivă, s-a amplificat.
Cei doi au mai discutat despre construirea noii Catedrale Patriarhale la București, apreciată drept o necesitate practică și o reparație morală pentru bisericile din zonă demolate în timpul regimului comunist, cu scopul de-a construi pe locul lor Casa Poporului. Oficialul american, susține Patrarhia, a apreciat valoarea de simbol a noii catedrale, evocând un caz similar, și anume Catedrala Națională din Washington D.C..
Pe de altă parte, în contextul conflictelor actuale din Orientul Mijlociu soldat cu numeroase victime, reprezentantul diplomației americane a apreciat luările de poziție ale Patriarhiei Române și acțiunea concretă de ajutorare a creștinilor din această regiune.
Patriarhul României a subliniat, de asemenea, importanța afirmării și apărării demnității vieții umane și a reliefat, în acest sens, rolul Consiliului Consultativ al Cultelor din România, înființat în anul 2011, pentru promovarea valorilor religioase în societate și păstrarea păcii sociale, se mai arată în comunicatul Patriarhiei.