Trump anunță „opțiunea inevitabilă” pentru Coreea de Nord. „Dacă o vom folosi, va fi o zi extrem de tristă”
Trump a precizat că Phenianul „se comportă greșit și trebuie să se oprească”, dar a reiterat că preferă înăsprirea sancțiunilor economice în detrimentul unei intervenții militare.
„Acțiunea militară este cu siguranță o opțiune. Dacă este inevitabilă? Nimic nu este inevitabil. Aș prefera să nu merg pe varianta militară. Dar dacă o vom folosi, va fi o zi foarte tristă pentru Coreea de Nord. Ar fi minunat dacă ar putea exista o altă soluție, dar varianta
Statele Unite vor să impună un embargo asupra exporturilor de produse petroliere și textile către și din Coreea de Nord și să interzică angajarea muncitorilor nord-coreeni în străinătate, potrivit unui proiect de rezoluție în cadrul Consiliului de Securitate al ONU. China, principalul aliat economic al Coreei de Nord, a fost de acord ca ONU să ia măsuri suplimentare împotriva regimului de la Phenian, după ultimul test nuclear.
Între timp, regimul de la Phenian promite „contramăsuri dure” la presiunile și eventualele sancțiuni suplimentare cerute de Statele Unite, adăugând că Washingtonul vrea să provoace un război.
Surpria „aniversară” a Phenianului
Prim-ministrul Coreei de Sud, Lee Nak-yon, este de părere că regimul de la Phenian va lansa sămbătă, 9 septembrie, o rachetă balistică intercontinentală, adăugând că nu mai este mult până ce Coreea de Nord va fi complet nuclearizată, relatează CNN. Pe 9 septembrie, nord-coreenii aniversează 69 de ani de la formarea Republicii Democrate Coreea de Nord.
„Situația este foarte gravă. Nu a mai rămas mult timp până ce Coreea de Nord va avea un armament nuclear complet. Sunt necesare măsuri speciale pentru a le opri nesăbuințele”, a declarat prim-ministrul Coreei de Sud.
Tot joi, ultimele componente ale sistemului american antirachetă au ajuns pe teritoriul Coreei de Sud. Este vorba de sistemul antirachetă THAAD, care a fost amplasat la baza din Seongju.
China și Rusia au protestat puternic împotriva instalării sistemului american de apărare antirachetă, despre care spun că va destabiliza securitatea regională și va fi folosit pentru a extinde influența militară a Washingtonului în Peninsula Coreeană. În plus, China susține că sistemul afectează propria securitate din cauza radarului performant.
Președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in și premierul japonez Shinzo Abe sunt de părere că „este timpul intensificării presiunilor împotriva Coreei de Nord”, din moment ce dialogul cu Phenianul nu dă rezultate.
Han Tae Song, ambasadorul Coreei de Nord la ONU, a declarat, după ultimul test balistic efectuat de nord-coreeni, că Statele Unite vor mai primi „pachete cadou” atât timp cât vor continua „provocările și presiunile” asupra regimului de la Phenian.