Trupe militare americane, relocate în România? Întâlnire la nivel înalt între reprezentanții Apărării din România și cei din SUA
Șeful Forțelor Terestre ale Armatei SUA, generalul James C. McConville, urmează să aibă o înâlnire cu ministrul Apărării Naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, în contextul în care SUA a anunțat că va reloca o parte din militarii din Germania în zona Mării Negre.
MApN anunță că vineri, 7 august, va avea loc o întâlnire între ministrul Apărării Naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, șeful Statului Major al Apărării, generalul-locotenent Daniel Petrescu, și șeful Forțelor Terestre ale Armatei SUA, generalul James C. McConville.
Oficiali militari din SUA, vizită în România după anunțul de relocare a unor trupe militare în zona Mării Negre
Cel din urmă va fi însoțit de șeful Forțelor Terestre ale Armatei SUA dislocate în Europa, general-locotenent Christopher G. Cavoli. Vizita oficialilor americani în România va avea loc în perioada 7-9 august.
De asemenea, sursa citată mai anunță că la sfârșitul întâlnirii generalul-locotenent Daniel Petrescu și generalul James C. McConville vor susține declarații de presă la sediul MApN, începând cu ora 15:35.
SUA anunță că își va retrage 12.000 de trupe din Germania: O parte din ele vor fi relocate în zona Mării Negre
SUA urmează să retragă aproape 12.000 de militari din Germania, decizie care este văzută de țările aliate drept o lovitură pentru NATO. O parte din trupe vor fi relocate în statele unde au fost sau sunt deja trupe americane, inclusiv România, iar o parte se vor întoarce în Statele Unite ale Americii. Totuși, dacă Donald Trump pierde alegerile prezidențiale, planul acestuia ar putea fi anulat.
„Suntem la un punct de inflexiune în istoria NATO. Mutăm forțele armate din Europa Centrală, din Germania, spre Est, în zona Mării Negre și Polonia, unde sunt noii noștri aliați pe care vrem să îi asigurăm de sprijinul nostru”, a declarat Mark t. Esper, secretar american al Apărării.
Statele aliate NATO din zona Mării Negre sunt România, Bulgaria și Turcia. De-a lungul timpului, România a promovat în cadrul NATO transformarea Mării Negre într-o zonă de interes pentru alianță din cauza proximității față de Rusia.