Prima pagină » Știri » Trupul neînsuflețit al cascadorului Szobi Cseh a fost depus, sâmbătă, la capela cimitirului Bellu. Fostul cascador va fi înmormântat duminică

Trupul neînsuflețit al cascadorului Szobi Cseh a fost depus, sâmbătă, la capela cimitirului Bellu. Fostul cascador va fi înmormântat duminică

Trupul neînsuflețit al cascadorului Szobi Cseh a fost depus, sâmbătă, la capela cimitirului Bellu. Fostul cascador va fi înmormântat duminică
Trupul neînsuflețit al cascadorului Szobi Cseh, care a murit în noaptea de joi spre vineri, la vârsta de 71 de ani, a fost depus sâmbătă dimineață la capela cimitirului Bellu din Capitală, câteva zeci de persoane venind să-i aducă un ultim omagiu.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al cascadorului Szobi Cseh a fost adus la capela cimitirului Bellu sâmbătă, în jurul orei 10.00.

Coroane de flori din partea președintelui Traian Băsescu și a premierului Victor Ponta au fost aduse la capelă, alături de altele din partea familiei și prietenilor.

Tot din partea Președinției au fost aduse familiei medalia și brevetul Ordinul Național Steaua României – în grad de Cavaler, care i-au fost acordate postmortem cascadorului vineri, pentru talentul și profesionalismul dovedite în cinematografie, teatru și televiziune, precum și pentru implicarea în combaterea unor fenomene sociale negative.

Înmormântarea va avea loc duminică, la ora 15.00, la cimitirul Bellu.

Cascadorul Szobi Cseh a murit în noaptea de joi spre vineri, la Institutul Clinic Fundeni din Capitală, la vârsta de 71 de ani, fiind diagnosticat cu mielom multiplu.

Cascadorul a decedat după o grea suferință, în urma complicațiilor renale, hepatice, cardiace și pulmonare severe, acesta nerăspunzând la tratamentul intensiv aplicat, preciza, într-un comunicat remis vineri MEDIAFAX, Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni.

Cseh a fost diagnosticat în iulie 2012 cu mielom multiplu în formă avansată, complicată cu tumori plasmocitare osoase, amiloidoză și boală renală. A primit tratament citostatic și radioterapie, având atunci o evoluție a bolii bună, însă din mai 2013 au apărut semne de progresie a bolii.

Szobi Cseh a fost cel mai prolific și cel mai cunoscut cascador al cinematografiei române, cu peste 150 de filme la activ, de la „Dacii” lui Sergiu Nicolaescu, debutul său, până la „Amen” de Costa-Gavras.

Promotorul școlii de cascadorie din România, Szobi Cseh a colaborat la realizarea a peste 150 de filme artistice, lungmetraje și de televiziune, din care 25 sunt producții străine sau coproducții.

Szoby Cseh a jucat în filme precum „Inimă de țigan” (Alexandru Fotea, Iura Luncașu, 2007), „Totul se plătește” (1986), „Colierul de turcoaze” (1985), „Masca de argint” (1985) (toate trei, filme regizate de Gheorghe Vitanidis, în seria „Mărgelatu”), „Burebista” (1980), „Profetul, aurul și ardelenii”, de Dan Pița, „Un august în flăcări” (1974), „Un comisar acuză”, de Sergiu Nicolaescu.

Din 1967, Szoby Cseh a fost promotorul școlii de cascadorie din România. A ocupat până în 1979 poziția de metodist la Studioul Cinematografic din Buftea și consilier de lupte al Centrului Național al Cinematografiei (CNC), ipostază în care a colaborat la realizarea tuturor filmelor produse în perioada respectivă de studiourile cinematografice române, care conțineau secvențe de acțiune-lupte, și a făcut unele dintre cele mai dificile cascade, o parte unicat pe plan mondial.

Pe 8 ianuarie 1990, Szobi Cseh a înființat Asociația Cascadorilor Profesioniști din România, fiind ales președinte al acesteia.

Szoby Cseh a fost pasionat și de sculptură. A fost membru de onoare al Uniunii Artiștilor Plastici și membru al Asociației De Arte Da Vinci.

Unul dintre proiectele sale de suflet a fost Gladiator, inițiat în 2005. Programul are ca scop prevenirea și combaterea comportamentului antisocial la copii – pentru integrarea socială a copiilor fără posibilități materiale, orfani sau din familii dezorganizate, lipsiți de adăpost sau cu handicap, inclusiv cei cu probleme de violență și delincvență juvenilă.

Cascadorul Szobi Cseh a mai fost decorat cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler.

Citește și