Trupul neînsuflețit al cascadorului Szobi Cseh a fost depus, sâmbătă, la capela cimitirului Bellu. Fostul cascador va fi înmormântat duminică

Trupul neînsuflețit al cascadorului Szobi Cseh a fost depus, sâmbătă, la capela cimitirului Bellu. Fostul cascador va fi înmormântat duminică
Publicat: 02/08/2014, 18:34
Actualizat: 26/03/2019, 01:55

Sicriul cu trupul neînsuflețit al cascadorului Szobi Cseh a fost adus la capela cimitirului Bellu sâmbătă, în jurul orei 10.00.

Coroane de flori din partea președintelui Traian Băsescu și a premierului Victor Ponta au fost aduse la capelă, alături de altele din partea familiei și prietenilor.

Tot din partea Președinției au fost aduse familiei medalia și brevetul Ordinul Național Steaua României – în grad de Cavaler, care i-au fost acordate postmortem cascadorului vineri, pentru talentul și profesionalismul dovedite în cinematografie, teatru și televiziune, precum și pentru implicarea în combaterea unor fenomene sociale negative.

Înmormântarea va avea loc duminică, la ora 15.00, la cimitirul Bellu.

Cascadorul Szobi Cseh a murit în noaptea de joi spre vineri, la Institutul Clinic Fundeni din Capitală, la vârsta de 71 de ani, fiind diagnosticat cu mielom multiplu.

Cascadorul a decedat după o grea suferință, în urma complicațiilor renale, hepatice, cardiace și pulmonare severe, acesta nerăspunzând la tratamentul intensiv aplicat, preciza, într-un comunicat remis vineri MEDIAFAX, Carmen Orban, managerul Institutului Clinic Fundeni.

Cseh a fost diagnosticat în iulie 2012 cu mielom multiplu în formă avansată, complicată cu tumori plasmocitare osoase, amiloidoză și boală renală. A primit tratament citostatic și radioterapie, având atunci o evoluție a bolii bună, însă din mai 2013 au apărut semne de progresie a bolii.

Szobi Cseh a fost cel mai prolific și cel mai cunoscut cascador al cinematografiei române, cu peste 150 de filme la activ, de la „Dacii” lui Sergiu Nicolaescu, debutul său, până la „Amen” de Costa-Gavras.

Promotorul școlii de cascadorie din România, Szobi Cseh a colaborat la realizarea a peste 150 de filme artistice, lungmetraje și de televiziune, din care 25 sunt producții străine sau coproducții.

Szoby Cseh a jucat în filme precum „Inimă de țigan” (Alexandru Fotea, Iura Luncașu, 2007), „Totul se plătește” (1986), „Colierul de turcoaze” (1985), „Masca de argint” (1985) (toate trei, filme regizate de Gheorghe Vitanidis, în seria „Mărgelatu”), „Burebista” (1980), „Profetul, aurul și ardelenii”, de Dan Pița, „Un august în flăcări” (1974), „Un comisar acuză”, de Sergiu Nicolaescu.

Din 1967, Szoby Cseh a fost promotorul școlii de cascadorie din România. A ocupat până în 1979 poziția de metodist la Studioul Cinematografic din Buftea și consilier de lupte al Centrului Național al Cinematografiei (CNC), ipostază în care a colaborat la realizarea tuturor filmelor produse în perioada respectivă de studiourile cinematografice române, care conțineau secvențe de acțiune-lupte, și a făcut unele dintre cele mai dificile cascade, o parte unicat pe plan mondial.

Pe 8 ianuarie 1990, Szobi Cseh a înființat Asociația Cascadorilor Profesioniști din România, fiind ales președinte al acesteia.

Szoby Cseh a fost pasionat și de sculptură. A fost membru de onoare al Uniunii Artiștilor Plastici și membru al Asociației De Arte Da Vinci.

Unul dintre proiectele sale de suflet a fost Gladiator, inițiat în 2005. Programul are ca scop prevenirea și combaterea comportamentului antisocial la copii – pentru integrarea socială a copiilor fără posibilități materiale, orfani sau din familii dezorganizate, lipsiți de adăpost sau cu handicap, inclusiv cei cu probleme de violență și delincvență juvenilă.

Cascadorul Szobi Cseh a mai fost decorat cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Momentul în care un bărbat își dă seama că de 30 de ani locuia lângă...
Horia Tecău, luat pe cameră din bar de șefa de la taxe și impozite Sector...
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO...
Vlăduța Lupău și Adi Rus au devenit părinți pentru a doua oară! Prima imagine cu...
„Plecați acasă!”. Turiștii din Barcelona au fost alungați de la terase și atacați cu pistoale...
Vali a murit la Costineşti, după ce şi-a presimţit sfârşitul: 'Să îmi reparaţi maşina şi...'
Cauza reală a morții lui Marilyn Monroe! Ce s-a întâmplat ore întregi cu trupul neînsufleţit...
SURSE: cum se modifică OUG 84 - antidrog. INML susţine că termenul de 72 de...
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Ea este Silvia Coman, medicul erou care a luptat până în ultima clipă. O boală...
Cod roşu de senzualitate! Vedetele au făcut spectacol în public pe plajele din România
Dacia lucrează la un nou model. Acesta va înlocui un BEST SELLER ce a dominat...
Hamas: Netanyahu împiedică negocierile / Cele patru condiţii care împiedică acordul
Imagini DE ARHIVĂ cu valurile de CĂLDURĂ de pe vremuri
Cod Rutier 2024. Șoferii iertați după 72 de ore. Poliția nu mai are dreptul să...
Vestea serii despre Florin Piersic. Îți dau lacrimile
Rezultate Bac 2024. Notele de la Bacalaureat, publicate pe edu.ro! Cum se face contestație și...
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii...
Cât de mult îl iubește Corina Caciuc pe Laurențiu Reghecampf: “Nu cred că există un...
Nikita, marea absentă de la Neversea. Motivul pentru care n-a mai ajuns să cânte cu...
BANCUL ZILEI. Bulă, care de-abia şi-a cumpărat o maşină, merge la un service auto: Cât...
Timur, autointitulat Sabia Islamului. Marele cuceritor turco-mongol
×