Trupurile celor cinci persoane decedate într-o mină dezafectată din Baia Mare, scoase la suprafață

Publicat: 29 12. 2012, 15:13
Actualizat: 27 03. 2019, 03:01

Trupurile celor cinci persoane care au fost găsite moarte într-o mină dezafectată din Baia Mare, unde au mers să caute fier vechi, au fost scoase din subteran, sâmbătă la prânz, după o intervenție care a durat mai bine de cinci ore, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a afirmat că, inițial, au fost scoase din mină trupurile a două dintre persoanele decedate.

Purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Maramureș, Cecilia Grozavu, a precizat că și celelalte trei cadavre au fost scoase din mină și toate vor fi transportate la morga Spitalului Județean din Baia Mare pentru efectuarea necropsiei.

Trupurile celor cinci persoane decedate în mina dezafectată din cartierul Valea Borcuțului din Baia Mare se aflau la o adâncime de 200 de metri, echipele de salvare afirmând că operațiunea de scoatere la suprafață a acestora a fost una dificilă, zona fiind greu accesibilă.

Purtătorul de cuvânt al Comitetului pentru Situații de Urgență Maramureș, Dan Buca, declara că este vorba despre cinci bărbați care, cel mai probabil, au murit din cauza lipsei oxigenului, în condițiile în care în zona în care se aflau aceștia concentrația de oxigen este de 17 la sută, sub limita de supraviețuire.

Potrivit acestuia, în total în mină intraseră nouă persoane, patru dintre ele reușind să iasă.

La operațiunea de căutare a persoanelor date dispărute în mina dezafectată Gura Neamțului din cartierul băimărean Valea Borcuțului au participat echipaje ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență Maramureș și ale Poliției, dar și salvatori minieri de la Petroșani.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Maramureș, Ioan Mureșan, declara, vineri seară, că persoanele respective au intrat în mina dezafectată în cursul zilelor de joi și vineri, dispariția lor fiind anunțată vineri seară la 112, de căte familii.

Galeria în care au intrat căutătorii de fier vechi este o fostă mină de cupru, iar oamenii au mers pe un perete orizontal, care are 150 de metri, apoi ar fi intrat într-un puț.