Prima pagină » Revolutions » Tu știi de ce ne-am luat rația de libertate? Dumitru Dincă: Dacă din greșeală nu aveai serviciu, te băga la închisoare (Partea I)

Tu știi de ce ne-am luat rația de libertate? Dumitru Dincă: Dacă din greșeală nu aveai serviciu, te băga la închisoare (Partea I)

Tu știi de ce ne-am luat rația de libertate? Dumitru Dincă: Dacă din greșeală nu aveai serviciu, te băga la închisoare (Partea I)
În România socialistă, viața și activitățile de zi cu zi erau o continuă provocare, de la mersul la școală sau la serviciu, până la petrecerea timpului liber în familie sau cu prietenii. Nu se admitea parazitismul social, iar cine era prins că „o arde pe străzi" risca închisoarea.

La 30 de ani de la Revoluție, străzile, mall-urile și parcurile animate zilnic, indiferent că e weekend, vacanță sau nu, fac parte din peisaj. Sunt o obișnuință, dar nu a fost mereu așa. Înainte de 1989, nici nu se punea problema „să atârni” pe străzi, parcuri, baruri sau cinematografe. Toți cetățenii României lui Ceaușescu erau obligați la muncă, altfel riscau închisoarea sau condamnarea la locul de muncă sub acuzația de parazitism sau venituri ilicite. Pe baza Decretului 153/1970 privind „parazitismul social”, orice persoană identificată de organele de miliție fără loc de muncă era încadrată de urgență la muncă în folosul comunității. Se făceau controale pe stradă, razii în baruri, cinematografe și alte locuri unde se putea „pierde timpul”. Condamnarea pentru „parazitism” venea în regim de urgență și cel în cauză primea aproximativ trei luni de pușcărie milițienească, conform Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (iiccmer.ro).

Ce prevedea Decretul privind combaterea parazitismului social

Intitulat Decretul nr. 153/1970 pentru stabilirea și sancționarea unor contravenții privind regulile de conviețuire socială, ordinea și liniștea publică, care a fost în vigoare până în septembrie 1991, actul normativ era justificat de necesitatea „creșterii conștiinței politico-cetățenești a maselor largi populare”.

Citește continuarea pe platforma REVOLUTIONS…

Autor

Citește și