Prima pagină » Știri » Tudor Chirilă, noi întrebări pentru Ministerul Sănătății privind gestionarea „crizei Colectiv”

Tudor Chirilă, noi întrebări pentru Ministerul Sănătății privind gestionarea „crizei Colectiv”

Tudor Chirilă, noi întrebări pentru Ministerul Sănătății privind gestionarea
Tudor Chirilă, noi întrebări pentru Ministerul Sănătății privind gestionarea "crizei Colectiv"

Sâmbătă, pe contul său de Facebook, actorul și cântărețul Tudor Chirilă, liderul trupei Vama, a scris că este mai mult decât evident că ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a dat ordin spitalelor să afirme că se descurcă în criza victimelor incendiului din Colectiv, artistul precizând că la fel de gravă este și atitudinea managerilor de spitale „care au consimțit să facă parte din acest joc odios”.

„Este mai mult decât evident că soarta unor oameni a fost batjocorită pentru un gest de PR”, a mai scris Tudor Chirilă, transmițând totodată „un gând bun pentru medicii care în aceste circumstanțe nefavorabile au făcut și fac tot posibilul pentru a salva vieți”.

Duminică, Tudor Chirilă a revenit, pe Facebook, cu precizări și întrebări pentru Ministerul Sănătății privind modul în care instituția condusă de Nicolae Bănicioiu a gestionat situația victimelor incendiului din clubul Colectiv.

„Pentru că legat de acuzele formulate la adresa ministrului Bănicioiu & comp mi s-a reproșat că vorbesc ca să mă aflu în treabă vă supun atenției un rezumat al discuțiilor pe care le-am purtat zilele astea cu medici, administratrori, reprezentanți de ONG-uri din sănătate”, le-a spus Tudor Chirilă, duminică, prietenilor săi de pe Facebook.

El a precizat că a aflat că tratarea arsurilor grave, pe suprafețele mari ale corpului, însoțite de arsuri ale căilor respiratorii și intoxicații necesită un minimum de dotări, pe care, nici măcar Spitalul de Arși (Spitalul de Chirurgie Plastică și Reparatorie) nu le are: paturi speciale pentru arși – echipate cu saltele active, care tratează arsura, nu doar previne escara (coajă neagră care se formează pe piele de obicei din cauza unei arsuri, n.r.) – și dotate cu sistem de ridicare a pacientului și transportul către vana de curățare, în vederea limitării durerii; camere de izolare și/sau camere sterile echipate cu sistem de sterilizare a aerului; aparate de ventilație mecanică și așa zișii „plamâni artificiali” care să preia respirația pacientului până la vindecarea căilor respiratorii și a plamânilor.

„Fiecare respirație a unui pacient cu arsuri ale căilor respiratorii înseamnă dureri cumplite. În plus, arsuri ale căilor respiratorii înseamnă infecții severe în 100% din cazuri. Dacă pacientul nu este conectat la un plamân artificial, arsurile căilor respiratorii și ale plămânilor sunt greu de vindecat”, a mai spus Tudor Chirilă.

Acesta a precizat că pacienții cu arsuri grave mor din cauza infecțiilor, dacă nu sunt izolați imediat într-un mediu controlat în ceea ce privește germenii și bacteriile. „Riscul de sepsis pentru acești pacienți este mare și asta duce la moarte. Fiecare clipă pe care un pacient cu arsuri grave o petrece într-un mediu septic înseamnă scăderea șanselor. Ca să nu mai spunem că orice arsură gravă, chiar dacă nu este pe o suprafață foarte mare, are risc major de suprainfectare și de sepsis (afecțiune sistemică produsă de invadarea microbiană a părților componente ale organismului care, în mod normal, sunt sterile, n.r.)”, afirmă Tudor Chirilă.

„Ar trebui să ne spună Ministerul câte astfel de paturi complet echipate avem, câte camere de izolare sau camere sterile sunt în cele 8 spitale în care au fost duse victimele”, a mai spus Tudor Chirilă.

Acesta a pus și câteva întrebări Ministerului Sănătății, respectiv: „Li s-a administrat sau nu (răniților, n.r.) tratament contra intoxicațiilor? Au fost conectați la plămâni artificiali care să respire în locul lor? În secțiile de ATI în care au fost duși pacienți, câți dintre ei au beneficiat de paturi speciale de ATI dotate cu saltele active? Pacienții cu arsuri mai puțin grave sunt în acest moment izolați? Care sunt măsurile pentru ei, de a nu face infecții?”.

„Dacă ministrul Bănicioiu vrea să spulbere ‘teoria conspirației’ este liber să organizeze o conferință de presă în care să ne explice cum a procedat în ‘criza Colectiv’. Ar fi mai utilă decât postacii de partid care au început să-mi polueze pagina”, a mai scris Tudor Chirilă, duminică, pe contul său de Facebook.

De asemenea, el a publicat un link la The British Burn Association (http://www.britishburnassociation.org/european-standards), unde pot fi aflate informații despre protocolul standardelor europene în cazurile pacienților cu arsuri, pentru ca românii să le poată compara „cu ceea ce știm că se întâmplă în spitalele noastre acum”.

Bilanțul persoanelor decedate în tragedia din clubul Colectiv a ajuns la 45, după ce duminică au murit alți patru răniți internați în spitale din București, iar alți nouă au decedat sâmbătă, șapte în clinici din Capitală și doi în Olanda, unde au fost transferați.

Citește și