Prima pagină » Știri » Tudorel Toader, așteptat în zadar cu o tavă de RAHAT, la Timișoara

Tudorel Toader, așteptat în zadar cu o tavă de RAHAT, la Timișoara

Tudorel Toader, așteptat în zadar cu o tavă de RAHAT, la Timișoara
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a fost așteptat, luni dimineața, la Timișoara, cu o tavă de RAHAT TURCESC.

Tudorel Toader a fost invitat să participe la bilanțul Curții de Apel Timișoara, dar venirea ministrului Justiției i-a mobilizat pe protestatari, scrie banatulazi.ro.

Mai mulți timișoreni s-au poziționat în fața Universității de Vest din Timișoara, unde l-au așteptat pe Toader cu o tavă de rahat, în loc de pâine și sare.

„Îl aștept pe Tudorel Toader. Dacă vine la Timișoara îl servesc cu rahat. Este alegerea dânsului dacă îl va mânca aici sau îl va mânca în continuare la partid sau în Guvern”, a spus tânărul care a venit la Universitate cu tava de rahat.

Din păcate pentru protestatari, ministrul Justiției nu a mai ajuns la Timișoara.

Luni, Tudorel Toader a anunțat ABROGAREA articolului din OUG 7 care permitea judecătorilor să devină ȘEFI DE PARCHETE.

Guvernul va abroga articolul 54 din OUG pe legile justiției, care permitea judecătorilor să devină șefi de parchete și care muta avizul pe numirile procurorilor de rang înalt de la Secția pentru Procurori a Consiliului la plenul CSM, anunță ministrul Justiției Tudorel Toader, după discuțiile de la Palatul Victoria cu reprezentanții magistraților. Totodată, se va institui un mecanism de dialog, astfel încât proiectele propuse de Guvern în domeniul Justiției să ajungă la CSM pentru avizare cu cel puțin 5 zile înainte de a intra pe ordinea de zi a executivului.

 

 „Dată fiind această preocupare exprimată, repet, în principal, de către procurori, care au fost nedumeriți la perspectiva de a le fi șef procuror de rang înalt un judecător, ca să curmăm această preocupare, am propus și am convenit cu doamna prim-ministru, cu participanții la dezbaterea de astăzi, să abrogăm complet articolul 54. Ce înseamnă? Înseamnă că se revine la implementarea anterioară, că procurori de rang înalt vor fi doar procurorii care îndeplinesc condițiile legii și să-i numească, procedura de interviu, de selecție și propunere de la ministrul Justiției și să-i numească președintele Republicii, prin decret prezidențial”, a declarat Tudorel Toader, la sediul Guvernului.

 

 Ministrul Justiției a precizat că, prin abrogarea articolului 54 din ordonanța privind modificarea legilor justiției, se abrogă și prevederea potrivit căreia avizul numirii procurorilor de rang înalt este dat de plenul CSM, și nu de Secția pentru procurori a Consiliului.

„Abrogând articolul 54 în integralitatea lui, se abrogă implicit și prevederea care mută competența de la Secția de procurori la plenul CSM-ului. Prin urmare, procurorii aceia care vor dori să devină de rang înalt vor fi evaluați de ministerul Justiției, prin procedură transparentă, vor primi avizul de la CSM, de la Secția pentru procurori, pozitiv sau negativ, după care ministrul va propune președintelui Republicii să-i numească procurori de rang înalt”, a completat Toader.

 Ministrul Justiției a precizat că va redacta noul proiect de OUG astfel încât să intre în ședința de Guvern de săptămâna viitoare.

„Vom redacta draful de modificare, o OUG de modificare a ordonanței de urgență. Dat fiind faptul că de mâine (marți -n.r.) până joi sunt la Bruxelles, voi redacta proiectul de ordonanță pentru a putea intra vineri, să-l trimitem la CSM, pentru a putea intra în următoarea ședință de Guvern, deci nu de săptămâna asta, de săptămâna cealaltă”, a completat Toader.

 

 Articolul 54 prevedea:

„Alineatul (1) al art. 54 se modifică: (1) Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, prim-adjunctul și adjunctul acestuia, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție, adjuncții acestuia, procurorul șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, adjuncții acestuia, precum și procurorii șefi de secții ai acestor parchete, sunt numiți de Președintele României, la propunerea ministrului justiției, cu avizul plenului Consiliului Superior al Magistraturii, dintre procurorii în funcție sau dintre judecătorii care au îndeplinit funcția de procuror, pentru un mandat de 3 ani, cu posibilitatea reinvestirii o singură dată”.

foto: captură youtube.com

Silviu Bănilă este editor la GÂNDUL.RO și are o vastă experiență, cu precădere în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul 2006. Între ... vezi toate articolele

Citește și