„Eu am declarat în nenumărate rânduri, chiar dacă în spațiul public, din considerente diferite, au apărut și alte afirmații. Decizia produce efecte juridice, ca orice decizie, obligație în cazul acesta, de la momentul publicării în Monitorul Oficial al României. Nu avem un termen. Am înțeles că domnia sa va citi , am înțeles că domnia sa VA CITI PÂNĂ VA ÎNȚELEGE, iar eu exprim aceeași convingere, că-și va îndeplini obligațiile. Nu (a fost o ironie -n.r.), să înțelegeți că doar am repetat ceea ce domnia sa a afirmat. Preferabil să întrebați pe domnul președinte (dacă încalcă legea -n.r.)”, a declarat Tudorel Toader.
În urmă cu o săptămână, președintele Klaus Iohannis spunea că așteaptă motivarea Curții, pe care „o vom citi până o înțelegem sau până înțelegem ceva din ea, după care voi comunica ce trebuie făcut sau ce voi face eu mai exact”.
CCR a publicat motivarea, de 133 de pagini, în cazul conflictului președinte-ministrul Justiției, generat ca urmare a refuzului președintelui Iohannis de a o revoca pe Laura Codruța Kovesi din funcția de procuror șef al DNA.
„Independența judecătorilor nu o schimbă nimeni, procurorii au fost și rămân independenți în instrumentarea cauzelor, niciun ministru nu s-a dus și nu se va duce să întrebe un procuror despre modul de soluționare a unei cauze. Acestă competență funcțională de exercitarea a urmăririi penale nu a fost nici într-un fel modificată. A câștigat, dacă vreți,statul de drept. Decizia foarte explicită mai pune o temelie la fundamentele statului de drept a României, că procurorii se numesc în Constituție magistrați, dar categoric au alte competențe de umărire Pentru buna funcționare a statului de drept trebuie ca fiecare dintre noi să ne cunoaștem bine competențele, să ne respectăm limitele de competență trasate de Constituție”, a mai spus ministrul Justiției.
Curtea Constituțională arată în motivarea privind conflictul instituțional președinte-ministrul Justiției că șeful statului și-a arogat niște atribuții pe care nu le are, atunci când a respins revocarea Laurei Codruța Kovesi, blocând în acest fel autoritatea ministrului asupra activității procurorilor.