Judecătorul CC Tudorel Toader a declarat, marți dimineață, răspunzând unei întrebări, că este posibilă amânarea unei decizii a Curții Constituționale privind referendumul de demitere a șefului statului.
Întrebat dacă CC ar putea amâna, marți, luarea unei decizii privind validitatea referendumului din 29 iulie, Tudorel Toader a răspuns că acest lucru este posibil.
URMĂREȘTE AICI LIVE CE SE ÎNTÂMPLĂ LA CCR – DECIZIA CRUCIALĂ PENTRU ROMÂNIA
El a fost întrebat și dacă CC ar putea lua o decizie și cu un vot de 5 la 4, spunându-le jurnaliștilor să aștepte să fie anunțați de către președintele Curții.
Totodată, judecătorul Valentin Zoltan Pușcaș a spus, la intrarea în sediul CC, că, din punctul său de vedere, Curtea Constituțională va lua marți o decizie privind referendumul.
Întrebat, la rândul său, despre o posibilă decizie cu un vot de 5 la 4, președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a răspuns: „Asta vă doriți?”.
Citește și Cum se ÎNGROAPĂ peste 2,5 milioane de români. Ce a cerut Curtea Constituțională de la Guvern și ce a ÎNȚELES VICTOR PONTA SĂ TRIMITĂ
Citește și Câteva zeci de persoane protestează în fața sediului CCR, cerând validarea referendumului
Citește și Profesorul de drept constituțional Ioan Stanomir: Doar interesele politice pot justifica excluderea de pe liste a celor cu buletine expirate
Curtea Constituțională se reunește în ședință, marți, începând cu ora 10.00, pentru a analiza datele trimise de Guvern privind listele electorale permanente, fiind așteptată o decizie a judecătorilor constituționali referitoare la valabilitatea referendumului pentru demiterea președintelui Traian Băsescu.
Discuțiile au loc marți după ce judecătorii CC au decis devansarea termenului stabilit inițial pentru 31 august, în urma unei solicitări a președintelui suspendat, Traian Băsescu. Schimbarea termenului a fost motivată de instabilitatea politică și impactul asupra economiei.
Astfel, Curtea Constituțională a solicitat Guvernului să comunice până la 21 august listele electorale permanente actualizate până la 10 iulie. CC a invocat în solicitare textele legale potrivit cărora listele electorale permanente cuprind cetățenii români cu drept de vot care au împlinit vârsta de 18 ani până în ziua alegerilor inclusiv.
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că a trimis Curții Constituționale o adresă cu informațiile primite de la Ministerul Administrației și Internelor, care nu sunt listele electorale permanente, pentru că Guvernul nu are aceste liste, care sunt la Parchet.
Președintele Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a declarat, luni seară, că CC va lua în calcul răspunsul Guvernului privind listele electorale permanente, precizând însă în cazul includerii românilor din străinătate în cvorumul de la referendum că „toate legile lasă loc de interpretări”.
„Mâine (marți, n.r.) vă lămurim cu toate, sper”, a mai susținut Zegrean.
Premierul spunea, tot luni, că își dorește foarte mult ca marți Curtea Constituțională să ia o decizie „albă, neagră, validare, invalidare”, dar să o ia neapărat, el subliniind faptul că orice amânare a luării unei decizii ar însemna de fapt prelungirea instabilității politice.
De asemenea, el a precizat că este necesar ca judecătorii CC să ia decizia cu șase voturi la trei, și nu cu cinci la patru, așa cum se vehiculează în mass-media că ar urma să se întâmple.
Președintele interimar, Crin Antonescu, declara, vineri, că nimeni nu va accepta ca judecătorii Curții Constituționale să invalideze cu cinci voturi la patru referendumul de demitere a lui Traian Băsescu, el precizând că legea obligă ca decizia să fie luată cu șase voturi la trei.