Prima pagină » Știri » Tudorel Toader, explicații privind PLENARA de la Comisia de la Veneția. Mesajul va fi șters peste o zi! PNL și USR, moțiune împotriva Ministrului Justiției

Tudorel Toader, explicații privind PLENARA de la Comisia de la Veneția. Mesajul va fi șters peste o zi! PNL și USR, moțiune împotriva Ministrului Justiției

Tudorel Toader, explicații privind PLENARA de la Comisia de la Veneția. Mesajul va fi șters peste o zi! PNL și USR, moțiune împotriva Ministrului Justiției
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a revenit cu un mesaj pe Facebook în care a scris că cei care nu înțeleg mecanismele statului de drept să ia o pauză de documentare, precizând că mesajul va fi șters peste o zi, nu peste o oră așa cum a procedat cu precedentele postate în cursul zilei de luni. Partidul Național Liberal va depune împreună cu Uniunea Salvați România moțiunea simplă împotriva ministrului Justiției, Tudorel Toader, a anunțat luni președintele PNL, Ludovic Orban, precizând că moțiunea va fi depusă cel mai probabil în cursul acestei săptămâni.

„Raspuns pentru cei care nu pot sa inteleaga mecanismele statului de drept: ……pauza de documentare! PS: mesajul va fi sters peste o zi !”, a scris Tudorel Toader pe Facebook.

În cursul zilei de luni, ministrul Justiției a postat mai multe astfel de mesaje: „Raspuns pentru cei care nu vor sa priceapa: Nu poti sa te declari impotriva pensionarii aniticipate a magistratilor la 20 de ani de activitate, dar si impotriva OUG fara de care solutia legislativa ar fi intrat in vigoare in ziua urmatoare ! PS: Mesajul va fi sters peste o ora !”, a scris Tudorel Toader, pe Facebook.

Tudorel Toader a scris anterior pe Facebook, că un membru titular al Comisiei de la Veneția nu poate să să vorbească în numele Guvernului din care face parte, răspunzând în acesta fel criticilor legate de faptul că nu a luat cuvântul în ședință pentru a apăra Executivul de la București.

Și tot luni, Toader a scris că în Comisia de la Veneția nu au fost discutate prevederile Ordonanței pe legile justiției, deoarece avizul va fi adoptat în luna decembrie 2018.

Mesajele au dispărut însă după o oră.

Toader a scris pe Facebook, că un membru titular al Comisiei de la Veneția nu poate să să vorbească în numele Guvernului din care face parte, răspunzând în acesta fel criticilor legate de faptul că nu a luat cuvântul în ședință pentru a apăra Executivul de la București

„Raspuns pentru cei ce nu vor sa inteleaga: Un membru titular al Comisiei de la Venetia nu poate sa vorbeasca in numele Guvernului din care, eventual face parte – in caz contrar, ar participa intr-o dubla calitate ! PS: mesajul va fi sters peste o ora !”, scrie Tudorele Toader pe Facebook.

Anterior, Toader scrisese că în Comisia de la Veneția nu au fost discutate prevederile Ordonanței pe legile justiției, deoarece avizul va fi adoptat în luna decembrie 2018.

Mesajul a dispărut între timp, acesta fiind însoțit, la fel ca și cel mai recent de „PS mesajul va fi sters peste o ora !”

„Raspuns pentru cei ce nu vor sa inteleaga: Comisa de la Venetia nu a luat in discutie modificarile survenite prin OUG pentru modificarea legilor justitiei. Un astfel de aviz ar urma sa fie adoptat la plenara din decembrie 2018 ! PS: mesajul va fi sters peste o ora!”, a scris Tudorel Toader, pe Facebook.

La scurt timp după plenara Comisiei de la Veneția, ministrul Justiției, Tudorel Toader, se află luni și marți în concediu de odihnă, potrivit agendei sale publicate pe site-ul Ministerului. Toader se va întoarce miercuri la Minister, pentru „Activități de coordonare internă la nivelul Ministerului Justiției”, iar joi și vineri va fi din nou în concediu de odihnă.

Toader a participat, săptămâna trecută, la plenara Comisiei de la Veneția, unde s-au dezbătut codurile penale. Însă, în privința OUG pe legile justiției, publicată săptămâna trecută în Monitorul Oficial, Klaus Iohannis i-a cerut ministrului demisia, spunând că prevederile din Ordonanță sunt „un nou episod dintr-un lung șir de decizii controversate” ale ministrului Tudorel Toader, motiv pentru care acesta trebuie să își prezinte demisia.

Tudorel Toader a declarat pentru MEDIAFAX, după ce Iohannis i-a cerut demisia, că modificările codurilor au survenit în Parlament, pentru că la Ministerul Justiției au fost elaborate doar proiectele de lege pentru aceste modificări. Toader a mai spus că Președintele ar trebui să știe aceste aspecte.

PNL și USR, moțiune simplă împotriva lui Toader

„Am luat decizia să înaintăm moțiunea împotriva ministrului Justiției Tudorel Toader. Am văzut spre finalul săptămânii trecute că un partid partener din opoziție dorește să inițieze de asemenea moțiune împotriva lui Tudorel Toader și am luat decizia să nu depunem două moțiuni, ci să depunem o singură moțiune în care să punem cap la cap temeiurile care stau la baza moțiunii atât din partea PNL cât și din partea USR. L-am desemnat pe președintekle Comisiei juridice să lucreze împreunpă cu colegii de la USR”, a declarat președintele PNL, Ludovic Orban, după Bex.

Întrebat când va fi depusă moțiunea simplă împotriva ministrului Justiției, Ludovic Orban a spus că „cel mai probabil în cursul acestei săptămâni”.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă, a anunțat încă de miercuri că partidul va iniția o moțiune simplă împotriva ministrului Justiției, Tudorel Toader, pentru „modul în care s-a folosit de observațiile forurilor internaționale pentru a da o lovitură sistemului de justiție”.

„Dincolo de demersul de astăzi, PNL, în situația gravă în care a ajuns justiția din România, a decis să inițieze o moțiune simplă împotriva ministrului Justiției, Tudorel Toader, care va fi depusă săptămâna viitoare, pentru toată activitatea acestui personaj, acestei unelte politice a lui Liviu Dragnea, la conducerea Ministerului Justiției, care în mod ticălos se folosește de observațiilor unor foruri internaționale pentru a mai da o lovitură sistemului de justiție din România, asigurându-și astfel titulatura de călău al independenței justiției”, a declarat purtătorul de cuvânt al PNL, Ionel Dancă.

Comisia de la Veneția a exprimat preocupare, în avizul adoptat vineri, privind proiectele de amendamente la Codul Penal și la Codul de Procedură Penală din România, subliniind că modificările afectează grav eficiența sistemului judiciar penal și acțiunile anticorupție.

Conform avizului adoptat vineri, Comisia de la Veneția „exprimă preocupare că multe dintre proiectele de amendamente la Codul Penal și la Codul de Procedură Penală din România afectează grav eficiența sistemului judiciar penal în combaterea infracțiunilor de corupție, a infracțiunilor violente și a criminalității organizate”.

„Comisia Veneția recomandă autorităților române să efectueze o reevaluare totală a amendamentelor ambelor coduri printr-un proces de consultare complet și eficient în scopul obținerii unor propuneri legislative solide și coerente care să beneficieze de o largă susținere în cadrul societății din România, ținându-se cont în totalitate de standardele aplicabile și de îndrumările Curții Constituționale”, transmite Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept, un organism din cadrul Consiliului Europei (CoE).

foto: Hepta

Citește și