„Abuzul în serviciu – Art 297 Alin. (1) – Fapta funcționarului public, aflat în exercițiul atribuțiilor de serviciu, care refuză să îndeplinească un act sau îl îndeplinește prin încălcarea unor dispoziții exprese dintr-o lege, ordonanță de urgență sau ordonanță de guvern, în scopul de a obține pentru sine, soț, rudă sau afin până în gradul al II lea inclusive, mai mare decât echivalentul unui salariu minim pe economie sau o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime nepatrimoniale ale unei persoane fizice sau juridice, vătămare constantă în mod definitive prin act al organului competent, se pedepsește cu închisore de la 2 la 5 ani sau cu amend”, se arată în documentul obținut de Mediafax.
„Abuzul în serviciu este o incriminare cu caracter subsecvent, adică o faptă se încadrează în abuzul în serviciu numai dacă nu poate fi încadrată într-o altă infracțiune din Codul Penal, partea specială sau dintr-o lege specială. Prin urmare, dacă procurorul are o faptă penală pe care e sesizat și declanșează urmărirea penală, caută în Codul Penal, în legile speciale, unde avem prea multe incriminări, aproape o mie, caută să vadă unde se încadrează fapta aia. Dacă nu se încadrează undeva, de exemplu, la cercetare abuzivă sau altele, atunci avem refugiu caracterul ăsta subsecvent, abuzul în serviciu. Noul Cod Penal a trecut de la o politică represivă la una preventivă”, a declarat, duminică seară, Tudorel Toader, la România Tv.
De la 10:30, Comisia pentru legile Justiției discută propunerile la Codul penal, printre amendamente fiind și cele care vizează infracțiunea de abuz în serviciu. Senatul urmează să voteze, în plenul de marți, proiectul de lege, potrivit ordinii de zi a forului superior al Parlamentului.
Comisia specială pentru legile Justiției, condusă de deputatul PSD Florin Iordache, ar putea da, luni, raportul asupra proiectului care aduce modificări Codului penal.
Conform site-ului Senatului, pe ordinea de zi a plenului de marți, ședință care va începe la ora 11.00, apare și proiectul care propune schimbarea Codului penal, aflat în procedură de urgență, iar senatorii îl vor vota sub rezerva primirii raportului de la forul parlamentar comun pentru legile Justiției.